Informacije N1 potrjene: Anže Logar izstopil iz SDS

Slovenija 09. Okt 202412:33 > 13:12 26 komentarjev
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja Anžeta Logarja
Anže Logar (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Dolgoletni poslanec Anže Logar je danes izstopil iz matične SDS. V Janševi stranki so prejem izstopne izjave za N1 potrdili, Logar pa je za zdaj za pojasnila nedosegljiv.

Kot smo razkrili na N1, je poslanec in nekdanji zunanji minister Anže Logar danes Slovenski demokratski stranki poslal izstopno izjavo. V SDS so prejem Logarjeve izstopne izjave za N1 malo po 13. uri potrdili, Logar pa je za zdaj za pojasnila nedosegljiv. Dolgoletni poslanec stranke Janeza Janše je po porazu v drugem krogu predsedniških volitev odstopil kot predsednik ljubljanskega odbora SDS, ustanovil društvo Platforma sodelovanja, nato pa po nekaj mesecih odstopil še kot predsednik sveta SDS.

V platformi se mu je kot soustanoviteljica pridružila še ena dolgoletna poslanka SDS in velika zaveznica Eva Irgl, ki pa po naših informacijah zaenkrat ostaja članica stranke. Tudi ona je danes nedosegljiva.

Poleg Logarja in Irgl sicer tudi poslanec Dejan Kaloh februarja letos ni podpisal t. i. izjave o zvestobi stranki do konca mandata. Zato so vsi trije ostali brez funkcij v parlamentarnih delovnih telesih, prav tako so jih v veliki dvorani državnega zbora presedli v zadnjo klop, poleg poslancev NSi. Na seje poslanske skupine SDS niso bili več vabljeni, tudi v okviru časa poslanske skupine niso več mogli razpravljati na plenarnih sejah.

Logar je takrat dejal, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, “ne zahteva podpisovanja nobenih izjav, temveč iskreno željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti in razumevanje ter spoštovanje drug drugega”.

Predsednik SDS Janša pa je nepodpis omenjene izjave v intervjuju za N1 komentiral z besedami, da ne gre za razpad poslanske skupine, niti za presenečenje. “Gre pa za to, da skladno z odločitvami sveta in izvršilnega odbora SDS politična slika postane jasna dovolj zgodaj. Ne pa tako, da se neka lista pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je Virantova lista, in to potem prinese škodo predvsem nam.” Zato je Janša Logarja ves ta čas pozival, da SDS čim prej zapusti.

V SDS, kjer vse glasneje pozivajo k predčasnemu koncu Golobove vlade, so sicer že zaključili prvi del nabiranja kandidatov za parlamentarne volitve. Lokalni odbori so evidentiranje že opravili in sedaj poteka pridobivanje soglasij, nihče od odborov pa ni evidentiral Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha. Ta je za POP TV razočarano povedal, da bo do konca leta izstopil iz stranke, če ne bo med kandidati za poslance.

​Za zdaj še ni znano, ali bo Logar ob izstopu iz stranke, katere član je bil 25 let, izstopil tudi iz poslanske skupine SDS. Iz nje gre lahko namreč le sam, izključiti ga ne morejo. Kako se je na njegov odstop odzval Janša, preberite v članku Janez Janša pričakuje, da bo Anže Logar vrnil poslanski mandat.

Anže Logar, Janez Janša
Janša v Logarjevem štabu med predsedniškimi volitvami 2022 (Foto: PROFIMEDIA)

Korak k ustanovitvi stranke? Logar že naročil anketo

Logarjev izstop iz SDS je mogoče razumeti kot korak k ustanovitvi stranke. Da se pripravlja na to, je bilo mogoče sklepati tudi iz javnomnenjske ankete, ki jo je konec septembra izvajala agencija Episcenter in katere naročnik je bil po informacijah N1 Anže Logar.

V njej so poleg merjenja podpore različnim političnim strankam in med njimi Logarjevi Platformi sodelovanja anketirance spraševali, kako dobro poznajo Platformo sodelovanja, kako po njihovem mnenju na Logarja vpliva to, da izhaja iz SDS … Merili pa so tudi priljubljenost petih politikov – poleg Logarja še Roberta Goloba, Vladimirja Prebiliča, Janeza Janše in Tatjane Bobnar – in sicer tako, da so anketirancu navedli vse možne pare in jih vprašali, kdo v paru mu je bliže.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje