Presenečenje: poleg Logarja in Irgl niti Kaloh ni podpisal izjave zvestobe SDS

Slovenija 14. Feb 202410:26 19 komentarjev
Poslanec SDS Dejan Kaloh
Poslanec SDS Dejan Kaloh (Foto: STA)

Izjave zvestobe, ki so jo morali do torka ob polnoči podpisati poslanci poslanske skupine SDS – ta šteje 27 članov – niso podpisali trije poslanci. Poleg Anžeta Logarja in Eve Irgl svojega podpisa ni oddal niti poslanec Dejan Kaloh, ki je do aprila lani vodil mestni odbor SDS v Mariboru. Da Kaloh ni oddal svojega podpisa, da bo do konca aktualnega sklica državnega zbora deloval kot član SDS in njene poslanske skupine, je veliko presenečenje, ki ga je mogoče razumeti tudi v luči, da je nezadovoljen z odločitvijo stranke, da je vodenje mariborskega mestnega odbora moral prepustiti Francu Kanglerju.

V torek ob polnoči se je iztekel sedemdnevni rok, ki ga je prejšnji teden postavil izvršilni odbor stranke SDS poslanski skupini stranke, da vsi člani poslanske skupine največje opozicijske stranke podpišejo izjavo, s katero se zavezujejo, da bodo do konca aktualnega sklica državnega zbora tako v državnem zboru kot izven njega delovali kot člani oziroma članice SDS in njene poslanske skupine.

Iz SDS so po preteku roka sporočili, da je izjavo podpisalo 24 njihovih poslancev, med njimi pa ni Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha. Da med njimi ni Kaloha, je veliko presenečenje. Kot je mogoče slišati iz virov znotraj stranke, naj bi bil Kaloh nezadovoljen z odločitvijo stranke, da je vodenje mestnega odbora SDS v Mariboru prevzel Franc Kangler, ki se je lani s svojo stranko pridružil SDS.

Kaloh: Ne komentiram

Za odziv smo se obrnili na Dejana Kaloha, ki pa je za N1 dejal, da zadev znotraj stranke ni nikoli javno komentiral in jih tudi tokrat ne bo.

Za zdaj še ni jasno, kakšne poteze bodo potegnili v stranki, ker trije od 27 poslancev niso podpisali omenjene izjave. Kot smo poročali, so se v stranki za podpis izjave o delovanju v SDS odločili, da izzovejo Anžeta Logarja in Evo Irgl, ki doslej še nista odgovorila na vprašanje, ali bosta ostala v poslanski skupini SDS do konca sedanjega sklica državnega zbora. Izvršilni odbor stranke je namreč pred časom sprejel izjavo, da ni več nobenega dvoma, da Logar s svojo Platformo Sodelovanja ustanavlja svojo politično stranko.

Predsednik SDS Janez Janša je Anžeta Logarja, ki je konec novembra odstopil z mesta predsednika sveta stranke, pozval, naj do konca leta 2023 razčisti in uredi statusne zadeve v SDS, česar pa Logar ni storil.

Anže Logar je sporočil, da njegova Platforma Sodelovanja ne bo sodelovala na volitvah v Evropski parlament. Je pa Logar delovanje njegovega projekta z okroglih miz v zadnjem času razširil še na regionalne obiske po Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje