Irena Joveva potrdila: Kandidiram za podpredsednico skupine

Slovenija 25. Jun 202417:57 2 komentarja
Irena Joveva
Foto: Borut Živulović/BOBO

Evropska poslanka Irena Joveva je za N1 potrdila, da kandidira za podpredsednico skupine liberalcev (Renew) v Evropskem parlamentu. Ali ji bo uspelo, bo znano v sredo.

Irena Joveva, ki so ji volilci na nedavnih evropskih volitvah namenili še en petletni mandat evropske poslanke, je za N1 potrdila, da kandidira za podpredsednico skupine liberalcev (Renew) v Evropskem parlamentu.

Ali ji bo uspelo, bo znano v sredo, po nekaterih napovedih pa naj bi bile njene možnosti za izvolitev dobre.

Joveva je na zadnjih evropskih volitvah kandidirala na listi Gibanja Svoboda, ki je del evropske politične skupine Renew, ki so v primerjavi s prejšnjim mandatom izgubili 28 poslanskih sedežev in imajo v Evropskem parlamentu zdaj 74 poslancev. S tem so se uvrstili na četrto mesto, po Evropski ljudski stranki, Socialistih in konservativcih (ECR).

Pred kratkim so podpredsednike skupine v Evropskem parlamentu volili tudi v Evropski ljudski stranki. Izvolili so jih deset, med njimi pa je tudi evropska poslanka SDS Romana Tomc, ki je prejela 141 od skupno 170 glasov.

Danes sta sicer skupini Renew in S&D izbrali svoje vodje parlamentarnih skupin. Liberalci so za svojo vodjo ponovno potrdili Francozinjo Valerie Hayer, evroposlance S&D pa bo tudi v prihodnje vodila Iratxe Garcia Perez.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje