Iz pip v občini Kanal tekla voda s 30-krat preseženo mejno vrednostjo stirena

Slovenija 31. Jul 202415:59 5 komentarjev
voda iz pipe
Foto: Profimedia

Od petka zaradi onesnaženja velja prepoved uporabe vodovoda v naseljih Močila in Gorenje Polje ob Anhovem. Danes so na občini dobili rezultate vzorčenja – v "pitni" vodi iz vodarne Močila, ki je v lasti Alpacema (nekdanji Salonit Anhovo), je bila za 30-krat presežena mejna vrednost stirena.

Od 26. julija je v naseljih Močila in Gorenje Polje ter industrijski coni Anhovo prepovedana uporaba vode iz vodovoda. Pojavil se je sum, da je voda kemično onesnažena. Prebivalce z vodo oskrbujejo gasilske cisterne.

Do onesnaženja je prišlo v vodarni Močila, ki je v lasti Alpacema (nekdanji Salonit Anhovo) in s pitno vodo oskrbuje tudi omenjeni naselji. V vodarno so napotili Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter policijo.

Danes je občina Kanal ob Soči prejela končne rezultate meritev vzorcev, ki so bili odvzeti na dan onesnaženja. Ti potrjujejo preliminarne analize, da je bila pitna voda onesnažena s stirenom. “V enem od vzorcev pitne vode v vodarni Močila je bila izmerjena koncentracija stirena 630 μg/L, kar predstavlja več kot tridesetkratno preseganje priporočenih mejnih vrednosti Svetovne zdravstvene organizacije (20 μg/L). V Sloveniji mejne vrednosti za stiren v pitni vodi nimamo in se pričakuje, da je pod mejo detekcije,” so povedali na občini, ki jo vodi župan Miha Stegel.

Do onesnaženja s stirenom je prišlo med vzdrževalnimi deli v avtomatizirani vodarni Močila. “Čeprav je upravljavec vodarne režijski obrat občine Kanal, ta ni bil naročnik vzdrževalnih del, prav tako o vzdrževalnih delih ni bil obveščen,” so opozorili na občini.

“Vodarna Močila ostaja trenutno zaprta. Vse aktivnosti koordiniramo s pristojnimi organi in občino Kanal ob Soči,” so zapisali v podjetju Alpacem. “Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo v času prekinitve vodooskrbe zagotovili vodo za vse zaposlene v industrijskem kompleksu in pomagali krajanom,” so obljubili.

Salonit Anhovo
Foto: Arhiv Salonita Anhovo

Kako bodo odpravili onesnaženje

Ker gre za kemično onesnaženje, so morali uporabo takoj popolnoma prepovedati. “Občina je v rednih stikih z NIJZ, s katerim usklajuje vse nadaljnje korake,” pravijo. Doslej so vso onesnaženo vodo iz vodohramov v vaseh prečrpali v zaprte bazene, vodohrame oprali in jih napolnili s pripravljeno pitno vodo iz vodnega vira Mrzlek.

Danes so začeli še spirati vodovod in hišne priključke. “Pred odpravo prepovedi bo potrebnih še več vzorčenj vode, vse dokler rezultati ne bodo pokazali, da je voda neoporečna. V pripravi je tudi interventna povezava vasi na vodo iz Mrzleka, do takrat pa je načrtovana dostava pripravljene vode v vodohrame s cisternami,” so še dodali na kanalski občini.

160 prebivalcem Močil in Gorenjega Polja, ki so brez vode ostali v vročih poletnih dneh, občina dostavlja tudi vodo v plastenkah. Prebivalci se lahko pridejo oprhat v medgeneracijski center ali eno od osnovnih šol. Na občini dodajajo, da so obiskali starejše občane in jim ponudili pomoč.

Gasilske cisterne s pitno vodo na Gorenjem Polju
Gasilske cisterne s pitno vodo na Gorenjem Polju (Foto: N1)

Še nedavno je bilo na sporno vodarno Močila, od koder je že večkrat tekla onesnažena voda, priklopljenih 1200 prebivalcev Anhovega in Deskel. Po dolgotrajnih prizadevanjih domačinov in Inštituta 8. marec so poslanci zagotovili proračunska sredstva za ta namen in zgradili nov vodovod, ki se zdaj napaja iz drugega vodnega vira kot anhovska cementarna.

Stiren je organska spojina, derivat benzena. Gre za brezbarvno lahko hlapno oljnato tekočino. Stiren je surovina za proizvodnjo polistirena (ena od vrst tega je stiropor) in drugih polimerov.

Stiren spada med nevarne kemikalije. Škodljiv je predvsem stik z očmi, nevarni so tudi stik s kožo, zaužitje in vdihavanje. Domnevno je strupen za prebavila, ledvice in dihala, o njegovi rakotvornosti pa so znanstvene študije deljene. Dolgotrajna izpostavljenost stirenu povzroča utrujenost, zaspanost, pešanje spomina, glavobole in omotico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje