V Anhovem in Robidnem Bregu znova onesnaženje vode

Slovenija 16. Maj 202212:31 > 13:19 0 komentarjev
Voda iz pipe
PROFIMEDIA

V Anhovem so prejšnji teden znova zaznali onesnaženje pitne vode. Po opozorilu krajanov, da voda iz pipe smrdi po fekalijah, je režijski obrat občine Kanal minuli četrtek uveljavil prekuhavanje. Kot so iz režijskega obrata še sporočili, naj bi pri onesnaženju šlo za človeško napako.

Krajani Anhovega in Robidnega Brega morajo prekuhavati vodo iz pip, potem ko so prejšnji teden znova zaznali onesnaženje vode. Ta je smrdela po fekalijah, nekaj dni so jih zato oskrbovali z vodo iz gasilske cisterne. Režijski obrat občine Kanal trdi, da je šlo za človeško napako pri priklopu črpalk v vodarni Močila, krajani pa so ogorčeni.

Po besedah krajanke Anhovega in občinske svetnice Anastazije Makorič Bevčar voda ni bila primerna ne za pitje, ne kuhanje, ne umivanje. Tisti, ki opozorila o onesnaženju niso slišali pravočasno, pa naj bi po zaužitju celo bruhali in dobili drisko.

Po opozorilu krajanov je režijski obrat pretekli torek prekinil dobavo vode v Anhovem in Desklah in uredil vodooskrbo iz gasilske cisterne, v četrtek pa so krajane obvestili, da je do nadaljnjega v veljavi ukrep prekuhavanja, dokler ne dobijo laboratorijskih izvidov vode. Tudi sicer režijski obrat občine Kanal, ki skrbi za vodooskrbo, za prebivalce, ki se oskrbujejo iz vodarne Močila, večkrat predpisuje ukrep prekuhavanja vode.

Neljubi dogodek se je po navedbah režijskega obrata zgodil, ko je bilo črpališče surove vode v rovu Hidroelektrarne Plave 21. aprila preventivno zaustavljeno zaradi izlitja iz podjetja TKK na Srpenici, ob ponovnem zagonu črpalke v rovu 9. maja pa je zaradi premalo izprane dovodne cevi vdrla “postana voda” v vodovodni sistem.

V Anhovem je bilo hudo onesnaženje pitne vode zaradi človeške napake že julija 2020. Takrat se je napaka zgodila v podjetju Eternit, prek katerega potekajo vodovodne cevi iz vodarne Močila do Anhovega. Nekateri člani občinskega sveta občine Kanal ob Soči so na četrtkovi seji opozorili, da bi morali odgovorni za te dogodke kazensko odgovarjati.

Po besedah županje Tine Gerbec policijska preiskava dogajanja v Eternitu še poteka, po njenem mnenju pa bo treba najti tudi odgovornega za zadnje onesnaženje.

Občina je sicer lani začela projekt, s katerim bo krajane Deskel in okoliških krajev povezala z vodovodnim sistemom Mrzlek. Zanj je prejela sredstva tudi neposredno iz državnega proračuna. Obenem na vodarni Močila poteka popolna prenova tehnologije, ki jo izvaja lastnik, družba Salonit Anhovo, četudi bo po priklopu na Mrzlek ta vodarna le še rezerva pri vodooskrbi krajanov Deskel in okolice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!