Poročilo: za “zaplet, kakršnega še nismo videli”, ni bil kriv kozmični dež

Slovenija 25. Jul 202415:39 > 16:04 1 komentar
Prazni stoli v državnem zboru
Foto: Borut Živulović/BOBO

Lanska novembrska seja državnega zbora je prinesla zaplet, kakršnega še nismo videli. Na presenečenje mnogih je bil sprejet amandma opozicije, s katerim bi socialne transferje v celoti uskladili z inflacijo. Koalicija je za težave okrivila tehnično napako, omenjal se je celo kozmični dež. A poročilo proizvajalca glasovalnih naprav kaže, da so bili za zaplete krivi poslanci sami.

Nedelovanje glasovalnih naprav na seji, na kateri so poslanci 22. novembra lani odločali o uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo, je mogoče pripisati preveliki količini podatkov, v svojem poročilu ugotavlja proizvajalec glasovalnih naprav, ki se uporabljajo v državnem zboru. Gre za posledico večkratnega vstavljanja in umikanja identifikacijskih glasovalnih kartic poslancev.

“Strojna in programska oprema sta sicer zabeležili glasovalne aktivnosti, vendar podatki niso bili pravočasno oziroma do izteka časovnega okvira glasovanja obdelani in posredovani v jedrni del glasovalne naprave,” so ugotovitve proizvajalca povzeli v poslanski skupini Svoboda.

Posledica tega je bila, da je bil na ekranih v veliki dvorani državnega zbora javno objavljen vmesni, ne pa končni rezultat glasovanja. “Objavljen rezultat torej ni odražal prave volje poslank in poslancev, kot smo vseskozi zatrjevali v poslanski skupini Svoboda. Strokovni pregled delovanja glasovalne naprave je tudi pritrdil zagotovilom naših poslank in poslancev, da niso bili med tistimi, ki so umikali in ponovno vstavljali identifikacijske kartice,” so še zapisali v poslanski skupini.

Tako ugotovitve proizvajalca pritrjujejo poročilu, ki ga je kmalu po dogodku skupaj z zunanjimi izvajalci pripravila pristojna strokovna služba državnega zbora.

Zaplet, kakršnega v DZ še nismo videli

Spomnimo, novembra lani je pri glasovanju o opozicijskem amandmaju o socialnih transferjih nastal zaplet, kakršnega v državnem zboru nismo videli še nikoli. Potem ko so amandmaji opozicije do tega glasovanja drug za drugim padali, je bil amandma NSi in SDS, s katerim bi socialne transferje v celoti uskladili z inflacijo, s 35 glasovi za in 28 proti sprejet. Očitno je to presenetilo tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je naprej razglasila, da je amandma padel, nato pa vendarle popravila svoje navedbe.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je nemudoma zahteval odmor. Iz največje vladne stranke so začele nato prihajati informacije, da naj bi bila potrditev amandmaja opozicije posledica nedelovanja tehnike. Začel se je pregled glasovalnih naprav. Da so jim te zatajile, so zatrjevali tako v Gibanju Svoboda kot v SD. Prvi pregled glasovalnih naprav tehničnih napak ni pokazal, pregledali so tudi posnetke kamer.

V Svobodi so zahtevali celo forenzično preiskavo glasovanja. Poslanec SDS Danijel Krivec pa je odgovoril, da bi z razveljavitvijo tega glasovanja postavili pod vprašaj vsa glasovanja s sedanjo tehniko. “Sistem je deloval pravilno,” je trdil Krivec. Poslanec Svobode Aleksander Prosen Kralj pa je za tehnično napako okrivil kozmični dež. “Ne vem točno, v kateri državi, ali je bila Danska, Nizozemska ali Norveška. Kozmični dež je dokazano povzročil sistemsko napako v glasovanju, ko so vzporedno glasovali digitalno in tudi fizično,” je dejal.

Poslanci so o amandmaju opozicije ponovno odločali 24. novembra. Dopolnilo so podprli vsi navzoči poslanci, je poročala STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje