Glasovalni zaplet nerešen: “Tehnika je včasih neodvisna od človeškega dejavnika”

Slovenija 23. Nov 202311:39 > 15:42 27 komentarjev

Po včerajšnjem zapletu pri glasovanju o opozicijskem amandmaju o socialnih transferjih v državnem zboru, ki je poskrbel za številne prekinitve ter končanje seje ob polnoči, se je redna državnozborska seja danes nadaljevala. Najprej so poslanci izvolili komisijo za tajne volitve - tudi pri glasovanju z dvigom rok ni šlo brez napak -, nato so na tajnem glasovanju izbrali člane državnotožilskega sveta. Časovnico nadaljnjega potrjevanja proračunskih dokumentov in potek same seje pa so uskladili na sestanku z vodji poslanski skupin. Kot je po sestanku pojasnila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, glasovalni razplet še ni razrešen, seja pa se bo po četrtkovi časovnici nadaljevala v petek.

Po včerajšnji prekinitvi redne seje državnega zbora, ki jo je povzročila zmeda pri glasovanju o amandmajih opozicijskih SDS in NSi, da se socialni transferji tudi v prihodnjem letu v celoti uskladijo z inflacijo, se je seja danes nadaljevala. Prva točka na dnevnem redu je naslavljala mandatno-volilne zadeve, saj so poslanci na tajnem glasovanju najprej izvolili člane državnotožilskega sveta.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je državnemu zboru kandidatno listo za člane državnotožilskega sveta posredovala že konec oktobra. Z njo je predlagala, da državni zbor pri volitvah štirih članov sveta izbira med petimi kandidati, to so Samo Bardutzky, Zvonko Fišer, Mitja Jelenič Novak, Vlasta Nussdorfer in Ivan Žaberl. V Društvu državnih tožilcev Slovenije so sicer nasprotovali kandidaturi odvetnika Jelenič Novaka, saj da je v konfliktu interesov s tožilci.

Pred glasovanjem so morali poslanci najprej izvolili komisijo za tajne volitve. Ker glasovalne naprave ne delujejo oziroma še ugotavljajo, kaj se je sinoči z njimi dogajalo, so glasovanje o komisiji opravili z dvigom rok, kar omogoča poslovnik. Najprej so z dvigom rok ugotovili, da je navzočih 77 poslank in poslancev, nato so ponovno z dvigom rok glasovali o sestavi komisije za tajne volitve, a je prišlo do napake v seštevku navzočnosti.

Pri drugem štetju so ugotovili, da je v državnem zboru prisotnih 78 poslancev, vsi od prisotnih pa so potrdili predlagano sestavo komisije. V izvoljeni komisiji, ki je vodila tajno glasovanje, so Franc Breznik (SDS), Aleksander Reberšek (NSi), Damijan Zrim (SD), Tatjana Greif (Levica), članica komisije in predsedujoča je tudi Klakočar Zupančič.

Izvolili štiri člane državnotožilskega sveta

Na tajnem glasovanju, na katerem je sodelovalo 81 poslank in poslancev, je Bardutzky prejel 52 glasov, Fišer 48, Jelenič Novak 3 glasove, Nussdorfer 57 glasov in Žaberl prav tako 57 glasov.

Z večino glasov poslancev so bili tako za člane državnotožilskega sveta izvoljeni profesor na ljubljanski pravni fakulteti Bardutzky, nekdanji generalni državni tožilec Fišer, nekdanja tožilka Nussdorfer in dolgoletni vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju Žaberl.

Danes so kandidate za člane državnotožilskega sveta volili tudi tožilci, rezultati volitev pa bodo predvidoma znani v petek. Državnotožilski svet namreč sestavlja devet članov. Štiri člane izvolijo državni tožilci v svojih vrstah, enega člana imenuje minister za pravosodje, štiri člane pa izvoli državni zbor na predlog predsednice republike. Aktualnim članom sicer šestletni mandat poteče 18. decembra.

Glasovanje z dvigom rok
Glasovanje o sestavi komisije z dvigom rok (Foto: Posnetek zaslona/TV3)

Ali bodo poslanci ponovno glasovali, še ni jasno

Po sestanku z vodji poslanski skupin, ki se je pričel ob 14. uri, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pojasnila, da bodo poslanci s prekinjenim glasovanjem o zakonu o izvrševanju proračunov in preostalih zakonskih predlogih nadaljevali v petek.

“Pri včerajšnjem glasovanju so bile zaznane določene nepravilnosti, in sicer naj bi prišlo do tehnične napake v komuniciranju med strojno opremo, tj. glasovalno napravo, in softwareom te iste glasovalne naprave, tj. tistim, kar se prikaže na ekranu,” je povedala Klakočar Zupančič.

Kot je dodala, si nihče ne želi, da bi se to dogajalo, a da je tehnika včasih neodvisna od človeškega faktorja.

Pojasnila je še, da se bo redna seja državnega zbora nadaljevala jutri, in sicer s četrtkovo časovnico. “Opravili pa bomo tudi tista glasovanja, ki na včerajšnji seji še niso bila opravljena,” je pojasnila, odgovorov na vprašanje o tem, kaj se bo zgodilo z glasovanjem, pri katerem se je zapletlo, pa predsednica državnega zbora ni podala. Ali bo prišlo do ponovitve glasovanja ali kakšnih drugačnih rezultatov, torej še ni jasno, saj da morajo strokovnjaki še potrdili, ali je do tehnične napake tudi dejansko prišlo.

Generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar je pojasnila, da so že sinoči v kontakt stopili tudi z zunanjim izvajalcem, ki je razvil sistem ter da se izvaja forenzična preiskava samega glasovanja.

“Možno je, da je dejansko prišlo do odstopanj, zadeva se proučuje in predvidevam, da bo vsaj delno poročilo znano kmalu,” je dejala. Ob tem je poudarila, da so bile glasovalne naprave danes stestirane ter da odstopanj niso zaznali. Zato so danes na posvetu z vodji poslanskih skupin sklenili, da se seja nadaljuje v petek, 24. novembra. Na sestanku so še sklenili, da bo glasovanje na petkovi seji kljub sredinim zapletom potekalo v elektronski obliki.

Zore Tavčar je sicer še pojasnila, da je konferenčno glasovalni sistem zelo zapleten, saj upošteva najavo časa, parlamentarno uro, glasovanje … Dokler ne bo znano končno poročilo, torej ne bo jasno, ali bodo poslanci ponovno glasovali.

Zaplet pri glasovanju o opozicijskem amandmaju o socialnih transferjih. Predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič je naprej razglasila, da je amandma padel, nato pa vendarle popravila svoje navedbe. Iz največje vladne stranke so se nato usule informacije, da naj bi bila potrditev amandmaja posledica nedelovanja tehnike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje