Janez Janša ocenjuje: Predčasne volitve niso realna možnost, razpad koalicije pa

Slovenija 18. Okt 202319:49 10 komentarjev
Janez Janša na protestu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Prvak SDS Janez Janša v koaliciji po menjavah v ministrski ekipi in ob usklajevanjih proračunov vidi trenja, ki škodujejo vsem, tudi opoziciji. Meni, da koalicija razpada hitreje kot nekatere njene predhodnice. Bolj kot predčasne volitve pa je po njegovem mnenju realna možnost oblikovanje druge vlade, ki pa ne bo legitimna. V koaliciji to zanikajo.

“V tem trenutku ali v tej sestavi državnega zbora resna alternativa vladni koaliciji najbrž niti ni možna in smo vsi prisiljeni živeti s to situacijo,” je aktualne razmere na političnem parketu v izjavi za medije orisal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.

Kritičen je do številnih potez vlade Roberta Goloba, med drugim je danes izpostavil sanacijo Slovenije po poplavah, kjer se po njegovih besedah stvari zatikajo, in bi moralo biti več sodelovanja. Ocenjuje tudi, da vladna koalicija razpada hitreje kot nekatere njene predhodnice, sestavljene po podobnem vzorcu. Predčasne volitve sicer po njegovem mnenju niso realna možnost, razpad koalicije pa. “Naslednji korak bo zelo verjetno poskus, da se oblikuje neka druga vlada znotraj podobne večine, kot je bila vlada Alenke Bratušek. Vendar so to vlade, ki nimajo legitimnosti, izpričane na volitvah in imajo kratek rok trajanja,” je izpostavil.

Koalicijski partnerji kljub nekaterim neuradnim informacijam o nezadovoljstvu v koaliciji trenja za zdaj v izjavah za medije sicer zanikajo, ne skrivajo pa, da bodo pogajanja o predlogih proračunov za prihodnji dve leti trd oreh.

Poslanec Prednik: Razmere v koaliciji “vedno burne”

“Vodja opozicije je že takoj po nastanku te koalicije dejal, da ta razpada oziroma da ne bo zdržala dolgo. Tako te njegove ocene v tem trenutku niso relevantne,” je tako danes zatrdil šef poslancev SD Jani Prednik. A dodaja, da so razmere v koaliciji “vedno burne”, ocenjujejo pa se po izpolnjenih zavezah iz koalicijske pogodbe. “Tukaj morda v določenih segmentih nekoliko zaostajamo,” je dejal. A hkrati dodaja, da prioritete vlade ostajajo enake. Avgustovske ujme so sicer dodale novo prioriteto, nikakor pa jih niso spremenile, je izpostavil in pozval vlado, naj se teh prioritet in ciljev tudi drži.

Prednik sicer priznava, da pogajanja o predlogih proračunov za prihodnji dve leti odpirajo številne debate, a je do sprejema predlogov še dovolj časa za usklajevanja, je zatrdil. Kot je še poudaril, pa bo glede plačevanja vrtca za drugega otroka, povprečnin in usklajevanja socialnih transferjev treba najti drugačne rešitve od zdaj predlaganih.

Prav na točki usklajevanja socialnih transferjev z inflacijo za prihodnje leto sta trčila tudi premier Golob in minister za delo iz kvote Levice Luka Mesec. Golob je namreč v ponedeljek v odgovoru na vprašanje poslanca Levice Milana Jakopoviča napovedal, da bodo dodatne vire v proračunu našli s trošarinami na tobačne izdelke, sladke in žgane pijače. “Zato, da bomo zagotovili sredstva, ki jih vaš minister ni uspel,” je bil oster. Hkrati je kot neodgovorno označil izigravanje sklepov vlade v državnem zboru, ki so jih pred tem enotno potrdili.

“Iskati moramo minimum v koalicijski pogodbi”

Da ne gre za večji pretres in da je prav, da se včasih pogovarjajo tudi na “odprti sceni”, je danes odnose med koalicijskimi partnerji komentiral vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. “Mislim, da smo vsi dovolj zreli, da lahko nadaljujemo pogovore in pridemo do ustrezne rešitve. Naša ocena je, da če je dovolj denarja za nakup oklepnikov in vojaških letal, se lahko potrudimo, da v dveh letih najdemo še nekaj milijonov za najbolj ranljive skupine v državi,” je poudaril. Je pa po njegovem mnenju na mestu vprašanje, ali se lahko pod aktualni predlog podpiše celotna vlada. “Ne glede na to, da smo na volitvah zagovarjali vsak svoje programe, moramo vseeno minimum iskati v koalicijski pogodbi in tu je, kar se nas tiče, enačba precej enostavna,” je še dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje