Janez Janša poslal ostro pismo Evi Irgl: očita ji krutost in nedostojnost

Slovenija 17. Okt 202405:20 31 komentarjev
Eva Irgl, Janez Janša
Foto: Nik Rovan/F.A. BOBO/PROFIMEDIA

Prvak SDS Janez Janša je dolgoletni poslanki Evi Irgl, ki je iz stranke izstopila v ponedeljek, poslal pismo, ki ga je nato dobilo tudi članstvo SDS. "Draga Eva, ničesar velikega ni možno zgraditi na prelomljeni besedi in dejanjih brez časti," je med drugim zapisal in ji očital celo krutost.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša se je v precej čustvenem pismu odzval na izstop dolgoletne poslanke Eve Irgl. Ta je stranko zapustila po 20 letih, le nekaj dni po izstopu njenega tesnega zaveznika Anžeta Logarja, s katerim sta skupaj s somišljeniki ustanovila društvo Platforma sodelovanja. “Odločitev za ta korak ni bila lahka, ampak čutim, da je bila nujna,” je svojo odločitev pojasnila Irgl in dodala, da globoko verjame v pot “politične širine”, ki jo napoveduje Logar.

Janša je po informacijah N1 Evi Irgl pismo poslal v torek, nato pa v sredo skupaj z rezultati volitev v Kmetijsko-gozdarsko zbornico še celotnemu članstvu.

“Draga Eva, če bi tvoje pismo odprl včeraj, preden je izstop odmeval v medijih, bi ti verjetno odgovoril zgolj: pričakovano, zanimiv tajming, hvala za tvoj prispevek, vrni mandat, srečno pot in vse dobro. Ker pa sem pošto odprl na sodišču v odmoru med sojenjem v Celju – kjer se mučijo duša, telo in zdrava pamet – in vmes prebral tvoj zapis na Facebooku, se mi vse skupaj vidi precej bolj kruto,” je v pismu zapisal prvak SDS Janša.

Citiral je njen zapis, ki ga je ob izstopu iz članstva SDS objavila na svojem profilu na omenjenem družbenem omrežju, in sicer: “Ujetost v žaljivo in sovražno atmosfero nas družbo kot celoto že dolgo vleče navzdol in hromi naše potenciale. Politična širina, raznolikost pogledov, pripravljenost na skupno iskanje najboljših rešitev pa nas lahko pelje navzgor.”

Janša ji je v odzivu odvrnil: “V bistvu pa je pri ujetosti v sovražnost, ki jo opisuješ, bolj primeren odgovor na to frazo, ki se glasi: Tudi za umor sta namreč potrebna dva. Morilec in žrtev. To pa seveda ne pomeni, da sta oba kriva. Ti pa s svojim zapisom ob izstopu oba izenačuješ.” Predsednik SDS jo je spomnil, da je v stranki preživela dolga leta, ko so ne samo govorili o sodelovanju, ampak ga tudi uresničevali.

“Hvala, draga Eva, prav zares”

“Vse naše vlade so bile koalicija tudi s strankami levega pola. Edini smo opoziciji ponudili partnerstvo za razvoj. Nikoli nismo izključevali. Ti pa s tem zapisom ob izstopu SDS izenačuješ s tistimi, ki so zavračali sodelovanje. S tistimi, ki so v času pandemije kolesarili, zažigali ter obešali naše lutke, kradli mandate in klicali k naši smrti. S tistimi, ki so nas tudi v zadnjih letih preganjali in zapirali. V 20 letih tvojega članstva v SDS, ki se do dneva ujema s tvojo neprekinjeno poslansko službo, je bilo na desetine tvojih bolj izpostavljenih kolegov iz stranke ovadenih, preganjanih, sojenih, vrženih na cesto brez službe ali na številne druge načine šikaniranih pod krinko čiščenja janšistov. Nekateri smo v teh 20 letih na stotine dni prebili na sodiščih in mesece v zaporu. Dragi so bili naši poslanski mandati. Si sploh predstavljaš, kakšno ceno so zanje plačale naše družine?”

Ob tem se je znova obregnil še ob medije. “Tudi danes novinarje pred sodiščem zanima predvsem izstop Eve Irgl iz SDS. Ne politični proces in poskus onemogočanja opozicije z zlorabo sodstva, temveč izstop Eve Irgl. Hvala, draga Eva, prav zares.”

Eva Irgl
Žiga Živulović jr./BOBO

V nadaljevanju je Janša poudaril, da je naravno, da se poti v politiki ločujejo in srečujejo, a da obstajajo tudi dostojni načini.

“Izstopiš iz stranke, kjer si prebil 20 let kot profesionalen politik, brez moraliziranja. Če si poslanec, končaš mandat in ne kandidiraš več, ali pač drugje. Če se premisliš sredi mandata, ga vrneš in se dostojno posloviš. Izvoljeni smo v proporcionalnem volilnem sistemu, kjer za izvolitev potrebujemo tudi glasove neizvoljenih sokandidatov. Za tvoje poslansko mesto je glasove prispevalo tudi osem kolegic in kolegov, ki so kandidirali v dveh volilnih enotah. Ob izstopu iz stranke se pač mandat prepusti naslednjemu po rezultatu. Dostojno in dostojanstveno. Tako ravnajo osebe s častjo. Še posebej takrat, ko se ob tem izgovarjajo velike besede o spoštovanju in sodelovanju ter govori o začetku nečesa novega, velikega. Draga Eva, ničesar velikega ni možno zgraditi na prelomljeni besedi in dejanjih brez časti. Zgolj hišo na pesku, ki jo porušijo prve poplave,” je pismo sklenil predsednik SDS Janez Janša.

Eva Irgl za zdaj na našo prošnjo za odziv na Janševo pismo še ni odgovorila.

Pridružila naj bi se Logarjevi stranki

Irgl je iz SDS izstopila v ponedeljek, potem ko je stranko prejšnji teden po 25 letih najprej zapustil Anže Logar. Ta je ob tem napovedal, da bo do konca leta ustanovil novo stranko, ki bo zasledovala pot “politične širine”. Odločitev Irgl o izstopu je bila pričakovana, saj z Logarjem tesno sodelujeta že vse od njegove predsedniške kampanje. Po izstopu iz Janševe stranke naj bi Logar in Irgl prihodnji teden zapustila tudi poslansko skupino SDS in postala nepovezana poslanca.

Logar, poslanska SDS
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Oblikovanje nove poslanske skupine v državnem zboru Logar napoveduje po ustanovitvi nove stranke, vendar pa z Irgl za to potrebujeta še vsaj enega poslanca. To bi bil lahko poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je v preteklih dneh že izjavil, da bo izstopil iz Janševe stranke, če ga ne bo med evidentiranimi kandidati SDS za naslednje parlamentarne volitve. A kot kaže, bo Kaloh s svojo odločitvijo o izstopu iz stranke zdaj nekoliko pohitel in ne bo čakal do konca leta. Po pogovoru z Logarjem je sporočil, da bo odločitev sprejel do konca tedna.

Spomnimo, Logar, Kaloh in Irgl so februarja zavrnili podpis izjave, da bodo do konca tega mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Trojico “nezvestih” poslancev so v Janševi stranki nato postavili na hladno. V parlamentu so jim med drugim odvzeli mesta v odborih in komisijah, jih presedli v zadnjo klop, razpravljali in oglašali pa so se lahko samo še v redkih primerih. Da bodo ustanovili novo poslansko skupino, je sicer Janša ocenil že tedaj, v februarskem intervjuju na N1.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje