SDS uresničila napovedi in trem poslancem odvzela mesta, Logar se je že odzval

Slovenija 07. Mar 202419:13 > 20:28 22 komentarjev
Anže Logar, DZ
Anže Logar (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Kot smo na N1 razkrili včeraj, prihajajo posledice za trojico poslancev SDS, ki ni podpisala izjave o zvestobi. Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh ostajajo brez članstva v delovnih telesih državnega zbora, tudi tistih, kjer zasedajo vodilne funkcije. Pri menjavi podpredsednikov in predsednikov odborov gre sicer za drugačen postopek kot pri menjavi "navadnih" članov, zato bo morala SDS predlagati še nova imena za ta mesta, česar pa danes še ni storila. Logar se je odzval z besedami, da je takšno odločitev pričakoval, saj da kot dolgoletni član Janševe stranke precej dobro pozna notranji ustroj njenega delovanja. Kaj je še zapisal?

V sistemu državnega zbora (DZ) se je danes po informacijah N1 pojavilo obvestilo vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič o menjavi članov v delovnih telesih. Svoja mesta so izgubili neposlušni poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh.

Kot v obvestilu piše Jelka Godec, v skladu s 33. členom poslovnika DZ predlagajo naslednje spremembe članstva poslanske skupine SDS v delovnih telesih: v odboru za zunanjo politiko bosta namesto Logarja in Irgl poslanca Andrej Kosi in Žan Mahnič. V komisiji za narodni skupnosti bo Kaloha zamenjal Danijel Krivec. V komisiji za peticije bosta namesto Irgl in Kaloha nova člana iz vrst SDS Jože Tanko in Alenka Helbl. V odboru za pravosodje bo Kaloha zamenjal Tanko, v odboru za finance pa bo namesto Logarja sedel Tomaž Lisec. V odboru za delo bo Evo Irgl zamenjal Zvonko Černač, v odboru za zdravstvo pa bo namesto Kaloha član postal Jožef Jelen.

O tem poslanci ne glasujejo, spremembe stopijo v veljavo po seznanitvi z obvestilom na parlamentarni mandatno-volilni komisiji.

SDS torej tem trem poslancem jemlje članstvo tudi v odborih, kjer zasedajo predsedniško in podpredsedniški mesti. Logar je podpredsednik odbora za zunanjo politiko, Irgl predsednica komisije za peticije, Kaloh pa podpredsednik odbora za pravosodje.

Imenovanje na vodilne funkcije v delovnih telesih sicer ureja 200. člen poslovnika: “Predsednike in podpredsednike delovnih teles imenuje državni zbor na predlog poslanskih skupin, ki jim na podlagi odločitve kolegija pripada mesto predsednika ali podpredsednika delovnega telesa.” Da bi do zamenjave prišlo, mora torej SDS še predlagati nova imena, o katerih bodo potem na plenarni seji odločili poslanci. Tega danes še ni storila.

Po besedah naših sogovornikov iz SDS, ki niso želeli biti imenovani, ureditev razumejo tako, da nekdo, ki ni več član delovnega telesa, ne more biti več njegov predsednik ali podpredsednik.

Obvestilo je bilo sicer pričakovano, na N1 smo ga napovedali v sredo in sledi sklepu, ki ga je zaradi nepodpisa izjave o zvestobi sprejela poslanska skupina. Ta sicer še naprej šteje 27 članov, a omenjena trojica bo s tem potisnjena povsem na stran.

Jelka Godec
Jelka Godec (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Ko bo prišlo tudi obvestilo Jelke Godec o spremembi sedežnega reda, bodo vsi trije sedeli v zadnji klopi, oglašali pa se bodo lahko – tako kot že v zadnjih tednih – le pri delitvi časa in obrazložitvi glasu v lastnem imenu. Na seznamu razpravljalcev poslanske skupine SDS jih ni več, prav tako ne prejemajo vabil na redne tedenske seje poslanske skupine.

Danes so sicer vsi trije po razdelitvi preostalega časa razpravljali na plenarni seji ob prvi obravnavi predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Na seje prav vseh delovnih teles lahko sicer pridejo in razpravljajo, a glasovalnih pravic tam ne bodo imeli več.

Za zdaj pa Logar in Kaloh še ostajata člana mednarodnih delegacij, a je v kratkem pričakovati menjavo tudi tu – postopek sicer izpelje kolegij predsednice državnega zbora.

Logar: Poznam delovanje SDS, to sem pričakoval

Prvi se je na odločitev odzval Anže Logar, ki ga predsednik stranke Janez Janša že tedne bolj ali manj direktno poziva, da čim prej zapusti SDS in njeno poslansko skupino. Vidi ga kot grožnjo svoji stranki na naslednjih volitvah in kot “projekt Virant številka dve”.

Kot je zvečer zapisal Logar, v politiki ni nikoli dolgčas. “Sem dolgoletni član te stranke in precej dobro poznam notranji ustroj delovanja, zato sem takšno odločitev v bistvu pričakoval.”

V dneh, ko je delegacija SDS v Bukarešti na kongresu matične Evropske ljudske stranke (EPP) in je tam nasprotovala (prepričljivi) potrditvi Ursule von der Leyen kot vodilne kandidatke EPP za nov mandat na čelu Evropske komisije, Logar zapisu doda tudi: “Prepričan sem, da moja stališča, zavzemanja in dejanja prispevajo k krepitvi stranke na desnosredinskem polu. Na mednarodnem nivoju pa trdno delim vrednote EPP. V tem duhu nameravam delovati tudi v prihodnje.”

Na vprašanje N1, ali za razliko od SDS podpira Ursulo von der Leyen kot “spitzenkandidatko” EPP, Logar odgovarja pritrdilno.

In v zapisu pristavi: “V politiko sem šel zato, da kaj naredim. Ne zato, da postanem del ukvarjanja samega s seboj. Zato tudi ne nameravam sodelovati v političnih bitkah ‘vseh proti vsem’. Še posebej ne v internih. Preveč smo skupaj naredili, da bi besede to uničile.”

Odziv pa zaključi z ugotovitvijo, da vlada dela slabo in da se je s tem treba ukvarjati.

Eva Irgl in Dejan Kaloh se za zdaj na naše klice še nista odzvala.

Eva Irgl, DZ
Eva Irgl (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Dolgoletna poslanka SDS Irgl sicer nikoli ni javno pojasnila, zakaj ni podpisala izjave o zvestobi SDS, Kaloh pa je preko omrežja X zgolj sporočil, da po njegovem prepričanju tak podpis ni v duhu 82. člena slovenske ustave, ki pravi, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

Kaloh je tudi navedel, da je bilo njegovo politično delovanje vedno v duhu pomladnih vrednot, kot poslanec pa je zmeraj delal v dobrobit slovenskih državljank in državljanov. “In tako bo tudi ostalo, zato dodatno deklarativno dokazovanje tega ni potrebno,” je zapisal in dodal, da je sam širokega duha in zna razmišljati s svojo glavo.

V SDS medtem svojih nadaljnjih korakov ne razkrivajo, prav tako današnjega obvestila Jelke Godec za N1 niso želeli dodatno pojasnjevati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje