Jani Prednik je z javno kritiko delovanja SD razjezil mnoge vidne člane stranke

Slovenija 24. Maj 202306:03 13 komentarjev
jani prednik sd
Borut Živulovič/BOBO

Vodja poslancev SD Jani Prednik je z ostro javno kritiko delovanja stranke in njenega vodenja mnoge vidne Socialne demokrate vznejevoljil. Sedaj ni pravi čas za obračunavanje s predsednico Tanjo Fajon in za vnašanje nemira v stranko, pravijo. Prednik odgovarja, da ni obračunaval s predsednico SD, želel je le, da se stranka zazre sama vase in začne poglobljeno govoriti o tem, kako naprej.

“Želja po tem, da bi vodil slovensko socialno demokracijo, v meni seveda ni ugasnila in ne morem več gledati, kako kot stranka stagniramo,” je v intervjuju za Delo prejšnji teden dejal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik.

Po njegovih navedbah so se slovenski socialni demokrati izgubili v tako imenovani politični korektnosti, s čimer so izgubili tako vonj kot okus in barvo ter postali nevidni. “Čas za preboj socialne demokracije je idealen, saj smo edina dobro organizirana politična sila na slovenskem političnem parketu, ki bi se de facto lahko zoperstavila podivjanemu kapitalizmu, ki triumfira zapakiran v osredinjeni neoliberalizem. Na način, kot to delamo zdaj, nam ne bo uspelo: od besed moramo nujno preiti k dejanjem,” je poudaril Prednik.

S svojimi besedami je mnoge v stranki močno presenetil in tudi razjezil. Strinjajo se sicer, da z rezultati lanskih volitev SD nikakor ne more biti zadovoljna, da ima resne težave z iskanjem socialdemokratske identitete, da v koaliciji nima želene teže …

Tudi Tanja Fajon verjame, da marsikdo ni zadovoljen s sedanjim položajem stranke in da si vsi v njej želijo preboja, večje vidnosti in večje jasnosti SD. “Zagovarjam pravico vsakogar med nami, da pove svoje mnenje. Smo ’socialni’ in smo ’demokrati’. Modrost pri tem pa je izbrati pravi način in pravi čas,” je dejala za N1. Po njenem prepričanju pa sta tako način kot čas, ki ju je izbral Prednik, neprimerna.

Tanja Fajon
Žiga Živulović Jr./BOBO

Z njenimi navedbami se strinja več naših sogovornikov iz SD. Ob tem navajajo številne razloge, zakaj po njihovem mnenju zdaj ni pravi čas za (javno) obračunavanje s predsednico SD oziroma za vnašanje nemira v stranko: pred resorji, ki jih vodijo ministri SD, je kar nekaj pomembnih izzivov; v začetku prihodnjega meseca bo generalna skupščina Združenih narodov glasovala o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, kar je v tem trenutku ključni zunanjepolitični projekt Slovenije; v soboto bo stranka na tradicionalnem srečanju na ljubljanskem Mostecu obeležila 30. obletnico združitvenega kongresa levih socialdemokratskih in socialističnih strank, na tem srečanju pa je želela demonstrirati tudi svojo povezanost in perspektivnost … “Priložnosti, ki se SD odpirajo v sedanjem sicer zahtevnem političnem okolju v Sloveniji, lahko stranka izkoristi le, če ohrani notranjo stabilnost,” poudarja Fajon.

Več vidnih članov SD je tudi izpostavilo, da sodi Jani Prednik kot vodja poslanske skupine in podpredsednik Socialnih demokratov v najožje strankino vodstvo in bi torej pričakovali, da bo svoje kritike izrekel na sejah organov SD ter za boljše delovanje več naredil na sedanjih funkcijah. Tanja Fajon je za N1 dejala, da je naloga vseh Socialnih demokratov in ne zgolj nje kot predsednice, da stranki dodajo “okus in barvo”. ” Vsak od nas mora svojo nalogo opraviti dobro. Tudi vodja poslanske skupine, ki ima v dnevnem političnem utripu po funkciji največ priložnosti, da definira strankine pozicije,” je navedla.

Poudarila je še, da se vprašanja voditeljstva urejajo na kongresih političnih strank in da so Socialni demokrati to dilemo razrešili na kongresu oktobra lani. Spomnimo, da je Prednika tedaj kot kandidata za predsednika evidentiralo več članov SD kot Fajon, vendar soglasja h kandidaturi nato ni dal, kar so mu nekateri podporniki precej zamerili. Sam je odločitev, da se v tekmo za predsednika SD ne poda, tedaj pojasnil z besedami, da “vsi igramo za isto ekipo”. Izpostavil je, da so ekipa, stabilnost in enotnost tisto, kar Socialni demokrati potrebujejo, da ponovno postanejo “vodilna politična sila”.

Prednika smo vprašali, kaj se je spremenilo v pol leta, da se mu zdaj zdi potrebna sprememba na čelu stranke in da želi prevzeti njeno vodenje. Odgovoril nam je, da ni rekel, da želi prevzeti vodenje stranke, temveč je priznal, da želje po vodenju slovenske socialne demokracije ni nikoli opustil. “Nisem rušil predsednice in tudi nikogar drugega. Zagovarjal sem zgolj spremembe generalno. Eno leto je od volitev, pa se stranka ni premaknila niti za milimeter naprej, ” je za N1 navedel Prednik. In dodal, da je to krivda celotne stranke, torej tudi njegova, in ne zgolj ene osebe.

Očitkov, ki po intervjuju v Delu letijo na njegov račun, sicer ni želel obširneje komentirati. “Želel sem le, da se stranka zazre sama vase in da začne poglobljeno govoriti o tem, kako naprej. Želel sem, da se dvigne dinamika v stranki in to mi je očitno uspelo,” je poudaril.

Prednik je v omenjenem intervjuju med drugim povedal, da so ga k temu, da se zdaj oglasi, “spodbudili tudi mnogi člani stranke, ki v trenutni situaciji trpijo”. Na naše vprašanje, kdo so ti člani, je odgovoril, da gre za teren stranke. V vodstvu SD sicer prevladuje prepričanje, da pri Prednikovem javnem kritiziranju stranke “ne gre za kakšno širšo, organizirano zgodbo”. Prav tako med Socialnimi demokrati ni osamljena ocena, da Prednik doslej ni bil med glasnimi kritiki “podivjanega kapitalizma” in da je v njegovih stališčih in ravnanju prepoznati še manj socialdemokratske vsebine kot pri Tanji Fajon; nekateri ga vidijo celo bolj na desnem kot na levem delu političnega prostora.

Janija Prednika smo še vprašali, ali je njegovo razmišljanje o spremembi na čelu stranke povezano z možnostjo, da Slovenija ne uspe s kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. V javnosti so se namreč že pojavile napovedi, da bi lahko slovenski neuspeh Tanjo Fajon odnesel z ministrskega položaja in posledično z vrha SD. “Izid glasovanja o slovenski kandidaturi nima nobene povezave z notranjim dogajanjem v stranki,” je dejal vodja poslancev SD.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje