Ministrica Fajon odgovarja na kritike Janše: SDS bi za rušitev vlade storila vse

Slovenija 22. Maj 202316:13 24 komentarjev
Tanja Fajon, Janez Janša
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Če Slovenija s kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov ne bo uspela, prvak SDS Janez Janša pričakuje ne le odstop ministrice Tanje Fajon, temveč celotne vlade. "Stranka SDS je za škodovanje državi in zrušitev vlade pripravljena narediti prav vse. Tudi povzročati škodo pri naši kandidaturi za Varnostni svet ZN," pa mu je odgovorila Fajon.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je bil v nekoliko daljšem zapisu na družbenem omrežju Twitter kritičen do slovenske kampanje za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN v obdobju 2024–2025. Med drugim so ga zmotile besede zunanje ministrice Tanje Fajon, ki jih je izrekla v intervjuju za Svet24, ko je komentirala očitke Belorusije in zatrdila, da “Slovenija ni nikogaršnja marioneta” ter da je kandidatura izključno slovenska in ne od kogarkoli drugega. Po njenih besedah v Varnostnem svetu ZN “ne bomo zgolj zagotavljali spoštovanja mednarodnega prava in svetovne ureditve, temveč tudi multilateralizem in sodelovanje, človekove pravice in dialog”.

Janša je v uvodu zapisa na Twitterju – nasprotno – zapisal, da je “Slovenija vložila kandidaturo za članico Varnostnega sveta ZN na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in Natu, ki nudijo slovenski diplomaciji vsestransko pomoč pri zagotavljanju podpore v Generalni skupščini ZN”. Prav tako je ocenil, da bo Slovenija na glasovanju v Generalni skupščini ZN v začetku junija sedež v Varnostnem svetu ZN izgubila le “v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki, ki so nas prosili za kandidaturo”.

Ob tem je vladi očital proruska stališča ter napovedal, da v primeru neuspeha slovenske kandidature oziroma scenarija, da bi Slovenijo “nadomestila” tretja država, pričakujejo ne le odstop ministrice Fajon, ampak odstop celotne vlade.

Slovenija je, spomnimo, kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN uradno najavila decembra 2021, ko je slovensko vlado vodil Janša. Sklep o vložitvi kandidature je na predlog ministrstva za zunanje zadeve sprejela vlada, obravnaval ga je tudi državnozborski odbor za zunanjo politiko.

Na Janševo kritiko se je – prav tako prek Twitterja – že odzvala ministrica Fajon. Zapisala je: “Stranka SDS je za škodovanje državi in zrušitev vlade pripravljena narediti prav vse. Tudi povzročati škodo pri naši kandidaturi za Varnostni svet ZN. Slovenija je odlična država za članico VS. In za članstvo bomo trdo delali do konca. Ker si ga zaslužimo.”

Ministrica Fajon je sicer glede možnosti za slovenski uspeh “zmerna optimistka”. Pred dnevi je na razpravi na državnozborskem odboru za zunanjo politiko ocenila, da je “kampanja Slovenijo dobesedno postavila nazaj na svetovni zemljevid” in poudarila, da je kandidatura “nacionalni projekt”. “Če bomo uspeli, bomo nanj lahko vsi ponosni,” je dejala. Slovenija se v kampanji predstavlja kot država, ki ji je pomembno spoštovanje človekovih pravic, pa tudi boj proti podnebnim spremembam, ki so bile tema pogovorov na aprilski mednarodni konferenci Dan Afrike. 

Slovenija se za sedež nestalne članice v Varnostnem svetu ZN poteguje v skupini držav Vzhodne Evrope, njena tekmica pa je, kot smo že pisali, Belorusija. Da bo slovenska kandidatura uspešna, mora država v Generalni skupščini zbrati 129 glasov oziroma dve tretjini. Že dalj časa krožijo tudi govorice, da naj bi v tekmo vstopila tretja država kandidatka, a je verjetnost za to pred prvim krogom glasovanja po neuradnih informacijah majhna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje