Janković: Če hrošča ni motila glasba Čukov, ga tudi glasba Magnifica ne bo

Slovenija 04. Jun 202418:55 14 komentarjev

Mladi za podnebno pravičnost in strokovnjaki za naravo so ponovno pojasnili, zakaj nasprotujejo temu, da bi Magnifico svoj koncert izvedel v ljubljanskem parku Tivoli. Tudi sama ljubljanska občina je v začasne smernice zapisala, da "se množične, hrupne in komercialne prireditve usmerja na prostore izven krajinskega parka". Župan Zoran Janković še naprej podpira koncert.

Mladi za podnebno pravičnost so ponovno pojasnili, zakaj nasprotujejo temu, da bi Magnifico svoj koncert izvedel v ljubljanskem parku Tivoli. Pridružili so se jim tudi strokovnjaki za naravo. Na drugi strani župan Zoran Janković še naprej podpira koncert in “verjame, da bo pamet prevladala”.

Kot pravijo Mladi za podnebno pravičnost (MPP), je objava njihovega javnega pisma – v katerem je več kot 130 krajinskih arhitektov, biologov, urbanistov, glasbenikov, umetnikov in profesorjev na čelu z rektorjem ljubljanske univerze Magnifica pozvalo, naj napovedani koncert prestavi na drugo lokacijo – sprožila burne odzive. Med njimi so tudi obtoževanja in diskreditacije, pravijo MPP, saj da je Magnificov menedžer Igor Arih obsodil tiste, ki predlagajo spremembo lokacije ter takšna dejanja označil za licemerska in nepravična, saj naj bi se v preteklosti v Tivoliju že dogajali podobni dogodki. “Še več, beremo lahko, da gre za absurdne argumente ogroženosti nekega čudaškega hrošča in travnih bilk ter za čisto nagajanje organizatorjem koncerta in županu,” so navedli MPP. Danes so zato razjasnili svoja stališča.

“Nismo proti Magnificu”

“Poudaril bi rad, da nismo proti Magnificu in njegovemu koncertu kot takem, imamo pa probleme z megalomanskimi dogodki v Tivoliju, ki za nekaj ur zabave za seboj puščajo dolgoročno razdejanje,” je dejal član MPP Izidor Ostan Ožbolt. V skupini so pojasnili, da so proti vsem množičnim dogodkom v Tivoliju, “tudi tako pogosto omenjenemu teku DM”.

V času podnebne in biodiverzitetne krize postajajo zelene površine vedno pomembnejše, zato naj bodo prepuščene druženju, rekreaciji in oddihu od vrveža sodobnega sveta, so zapisali in pojasnili, da se je v zadnjih letih zaradi zaostritve ekološke krize spremenil tudi okvir sprejemljivega. “Za dejanja, ki so bila v preteklosti sprejemljiva, kot je na primer koncert DJ Umeka, danes to več ne velja,” so zapisali.

Poudarili so tudi, da bi si želeli, da Magnifico kot znak zavedanja okoljskih sprememb in vloge, ki jo kot javna oseba nosi, koncert prestavi v bolj primerno okolje in da je v Ljubljani več kot dovolj primernih nadomestnih lokacij za takšne dogodke. Magnifico se sicer na javno pismo še ni odzval.

Magnifico
Foto: Žiga Živulović/Bobo

Vse več konfliktov

Spomnili so, da se zadnja leta konflikti v Tivoliju zaostrujejo, saj da so bili pisci javnega pisma lani udeleženi v sporu z mestno občino glede prekomerne sečnje na Rožniku, v kratkem pa je mogoče, kot pravijo, ob odsotnosti interdisciplinarne razprave spet pričakovati kakšen nov konflikt. “Ti konflikti nas opozarjajo na to, da se ne znamo dovolj dobro in odprto dogovarjati o tem, kako upravljati mestni park in naravo v mestu,” so opozorili.

“Omenjeni zaplet z organizacijo množičnega dogodka v Tivoliju je še en v nizu problemov, ki izhajajo iz preprostega dejstva, da Tivoli (in z njim Rožnik ter Šišenski hrib) še vedno nima upravljalskega načrta,” je poudarila dr. Ana Kučan z oddelka za krajinsko arhitekturo ljubljanske Biotehniške fakultete. “Kot vsaka javna površina je tudi Tivoli predmet raznolikih in pogosto tudi nasprotujočih si interesov, zato so dogovori nujni – in če dogovora ni, se pač presoja iz primera v primer, kar zagotovo vodi v nesporazume in merjenje moči,” je dejala.

“Na omenjenem območju živi okrog 2800 vrst rastlin, gliv, pajkov, žuželk in vretenčarjev, med njimi kakih 100 vrst ptic in 25 vrst sesalcev. Za današnji čas je značilno, da imajo vsi polna usta varovanja narave, polna usta ohranjanja biodiverzitete in vsi so prebarvani zeleno. A le do trenutka, ko prevlada interes kapitala, pa naj bo ta leve ali desne sorte,” je bil oster dr. Tom Turk z oddelka za biologijo ljubljanske biotehniške fakultete. “Na lepem ni nikomur več mar za varovanje habitata hrošča puščavnika, nobenega ne skrbi vznemirjanje ptic, nobenemu niso več mar mladiči živali, ki jih begajo hrup in svetlobni učinki, ne nazadnje se noben ne briga za travnik, ki ga bo množica v koncertni ali kakšni drugi ekstazi pomendrala pod svojimi nogami,” je poudaril. “Stvar je preprosta, če nekaj varujemo, potem to varujmo, ne pa da vedno, ko se nekdo spomni, da bi bilo tam fino imeti koncert, maraton, dirko v gorskem kolesarjenju ali promocijo trgovske verige (manjka le še to, da enega njihovih diskontov postavimo kar sredi Tivolija), pravila zlahka prekršimo,” je dejal profesor.

toplo vreme v Ljubljani aprila, Tivoli
Foto: N1

Janković: Podpiram koncert

Po besedah nasprotnikov množičnih prireditev v Tivoliju je tudi sama ljubljanska občina v začasne smernice za park zapisala, da “se množične, hrupne in komercialne prireditve usmerja na prostore izven krajinskega parka”.

Toda ljubljanski župan Zoran Janković vztraja. “Podpiram koncert, verjamem, da bo pamet prevladala,” je dejal na novinarski konferenci. “Nerazumljivo mi je, da smo imeli pred enim tednom 13.000 tekačic. Ali pa na predvečer 1. maja oziroma 1. maja, ko nas je bilo 7.000,” je dejal Janković in povedal, da se je “o gomoljščici in ptiču” oglasil tudi profesor Bavcon (Jože, vodja botaničnega vrta, op. p.), ki pove, katera drevesa saditi ob kateri cesti v Ljubljani in “je, glej ga vraga, v posmeh vsem, napisal, da konec avgusta te gomoljščice ni več”. Tistega, ki biva notri (hrošč puščavnik), pa po Jankovićevih besedah “če ga ni motila glasba Čukov, ga tudi ne bo motila glasba Magnifica”.

Janković je poudaril, da absolutno podpira koncert in računa, da bo zavod za varstvo narave (ZRSVN) izdal soglasje za izvedbo koncerta v Tivoliju in predvsem, “da se ne bo zgodilo to, kar se je pri študentih, da so (ZRSVN) toliko časa dolgo vlekli, da na tisti dan, ko naj bi imeli koncert, so pa rekli, da lahko izdajo soglasje”.

“Ne samo, da ima Magnifico 30-letno kariero, je tudi letošnji nagrajenec Mol. Če mu je edini minus, da je moj prijatelj, bova oba s tem minusom preživela. Jaz bom šel na koncert,” je še poudaril župan. Njegovo izjavo v celoti si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Mladi za podnebno pravičnost in strokovnjaki za naravo so danes poudarili, da so “nedavni javni pritiski župana in osebni pritiski z ministrstva za naravne vire in prostor na zavod za varstvo narave nedopustni in jih najostreje obsojamo”.

“Podpiramo in zaupamo neodvisnosti in strokovnosti zavoda ter njihovim odločitvam. V prihodnje pa bi si želeli še bistveno boljše komunikacije z javnostjo, da bi bilo vsem jasno, zakaj so nekateri dogodki dovoljeni, drugi pa ne,” so še dejali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje