Inšpekcija ustavila sečnjo dreves na Rožniku, občina se bo pritožila

Slovenija 13. Jun 202310:23 10 komentarjev
Sečnja Rožnik
Sečnja na Rožniku 6. 1. 2023 (Foto: N1)

Inšpekcija za naravo in vode je ustavila posek dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Mestna občina Ljubljana bi morala pred posekom pridobiti mnenje zavoda za varstvo narave, poroča Dnevnik. Občina se je na odločbo pritožila, je povedal župan Zoran Janković.

Sečnja je po naročilu občine stekla decembra lani, sredi januarja pa so dela začasno ustavili zaradi razmočenega terena.

Odstranitev dreves na pet hektarjev velikem območju med vodohramom Rožnik in Podrožniško potjo je z odločbo dovolil Zavod za gozdove Slovenije, a je inšpektorica po poročanju Dnevnika poudarila, da bi občina morala pridobiti še naravovarstvene pogoje in mnenje Zavoda RS za varstvo narave. Zavod je v oceni januarja zapisal, da je sečnja “”že uničila življenjska okolja več rastlinskih in živalskih vrst”, v prihodnje pa bo povzročila tudi mikroklimatske spremembe.

Posekali 200 od 389 dreves

Po podatkih inšpektorice je podjetje Tisa, ki izvaja sečnjo, porušila 200 odkazanih dreves od 389. Inšpekcijska odločba ne dovoljuje nadaljevanja poseka, dokler občina ne pridobi omenjenih pogojev in mnenja zavoda.

Na današnji redni novinarski konferenci je ljubljanski župan Zoran Janković dejal, da so se na odločbo pritožili konec maja, zdaj pa čakajo odgovor. “Potem bomo upoštevali, kar bodo rekli. Do takrat je pač sečnja ustavljena,” je povedal. O pritožbi bo odločalo ministrstvo za naravne vire in prostor.

Na občini mnenja zavoda za varstvo narave niso pridobili, ker so menili, da to ni potrebno. Da je mnenje zavoda treba pridobiti, je sicer določeno v občinskem odloku, ki ureja krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Inšpektorica je v odločbi opozorila tudi, da še vedno ni pripravljen načrt upravljanja s krajinskim parkom, s katerim upravlja podjetje Voka Snaga. Janković je dejal, da bodo ukrepali tako, da bodo v podjetju načrt pripravili.

Burni odzivi po začetku sečnje

Sečnja je sicer na noge dvignila civilno družbo in posameznike, ki so nasprotovali obsegu sečnje v krajinskem parku. Predstavniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost, Protestivala, Inštituta za politike prostora in strokovnjak meteorologije so na novinarski konferenci v začetku januarja izrazili nestrinjanje s posekom ter občino pozvali k ustavitvi del.

Župan Zoran Janković je kritike zavračal s pojasnilom, da je zavod za gozdove odredil, kaj je treba posekati, in da je treba zaupati stroki. Oglasili so se tudi v zavodu za gozdove, kjer so dodatno utemeljevali svojo odločitev za posek tolikih dreves, sredi marca pa so na to temo organizirali še javni posvet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje