Janković: Če sem prijatelj z Magnificom, to ni razlog, da opozicija skače v zrak

Slovenija 02. Jul 202413:55 > 17:00 42 komentarjev
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Burno dogajanje, povezano z organizacijo Magnificovega koncerta v ljubljanskem mestnem parku Tivoli, se je preselilo tudi v ljubljanski mestni svet. Zaradi predloga o spremembi odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib so opozicijski mestni svetniki sejo po razpravi zapustili, župan Zoran Janković pa za svojo odločitvijo stoji. Sam meni, da težava ni Magnificov koncert, temveč on sam in njegovo prijateljstvo z glasbenikom. Kaj je še povedal ljubljanski župan?

Po ponedeljkovi burni seji ljubljanskega mestnega sveta, na kateri so svetniki po hitrem postopku sprejeli predlog sprememb in dopolnitev odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki izvedbo prireditev v njem omejuje na pet lokacij, je župan Zoran Janković na današnji redni tedenski novinarski konferenci zavrnil nekatere očitke.

Opozicijski mestni svetniki so na začetku včerajšnje seje najprej nasprotovali sprejetju predloga po hitrem postopku, prav tako niso bili zadovoljni z njegovo vsebino, sejo pa so po zaključeni razpravi zapustili. Sodelovali so sicer na večjem delu seje, saj so spremembo odloka o krajinskem parku obravnavali kot predzadnjo točko na dnevnem redu.

Janković je dejal, da jim je bilo na seji pojasnjeno, zakaj je bila sprejeta odločitev o hitrem postopku in zakaj je bil ta dovoljen, o tem, da so opozicijski mestni svetniki sejo zapustili, pa je dodal, da se kaj takega ni zgodilo prvič.

Spremembo odloka je podprlo 24 mestnih svetnikov, po Jankovićevih besedah pa bi ta podpora bila celo še višja, če ne bi zaradi dopusta manjkalo pet svetnikov iz vrst koalicije. Sam je, kot je povedal, miren, saj je mestni svet svoje opravil in sprejel spremembo odloka, če pa bo opozicija izpeljala napovedani referendum, s tem nima težav, saj je to njihova pravica.

Spomnil je tudi, da je pred sedmimi leti ob razglasitvi krajinskega parka potekala dvomesečna javna razprava, na kateri so upoštevali mnenja zavoda za varstvo narave in zavoda za zaščito gozdov.

Se je pa ljubljanski župan obregnil ob nedavne besede direktorja zavoda za varstvo narave Tea Hrvoja Oršaniča, ki je dejal, da so bile številne lokacije v glavnem mestu odvzete naravi za namen organizacije prireditev.

“Direktor zavoda je povedal, da smo številne lokacije vzeli naravi. Govoril je o Plečnikovem stadionu. Če sem jaz kriv za to, ker so ga zgradili pred 100 leti, pač sem. Govoril je o Stožicah, češ da smo ta prostor vzeli naravi. Naj spomnim, da je bila na tem mestu gramoznica z odpadlimi starimi tovornjaki, ki smo jo pospravili v dobrih šestih mesecih,” je dejal Janković.

Foto: BOBO

Spomnil je, da zavod za varstvo narave ni videl problema v izdaji soglasja organizatorjem DM teka za ženske, ki je po njegovih besedah odličen dogodek, ki povezuje naravo, šport in zabavo, in okrcal opozicijske mestne svetnike, ki se glede drugih dogodkov v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib nikoli doslej niso oglasili.

“Očitno v tej ustanovi po mnenju opozicije ni problem Magnifico, ampak sem očitno glavni razlog jaz. Ponosen sem, da je moj prijatelj. Ampak to ne pomeni, da bom v neki lažni politični nevtralnosti zanikal prijateljstvo,” je poudaril župan in dodal, da še sam ne ve, ali bo koncert v Tivoliju ali na nadomestni lokaciji na bežigrajskem stadionu.

Po njegovih besedah prijateljevanje z Magnificom še ne more biti razlog, da opozicijski mestni svetniki skačejo v zrak in zapuščajo sejo mestnega sveta oziroma glasujejo proti.

“Če bi bili enako dosledni glede vseh prireditev, kot so bili v tem primeru, bi to razumel. Pa so bili tiho, ničesar niso rekli. Sporen je Magnifico, pa naj jim bo. Upam, da jih vidim na koncertu, tudi jaz bom šel na koncert,” je zaključil Zoran Janković.

“Če si v županovem krogu, ti je dovoljeno vse”

Mestni svetnik iz vrst Piratov Jasmin Feratović je na družbenem omrežju X zapisal, da je bilo vsem že pred sejo jasno, da gre za predlog, ki je bil napisan z enim samim namenom – izvedbo koncerta Magnifica v Tivoliju.

“Zavod za varstvo narave tako velikega koncerta ne dovoli, zato se je Janković odločil, da bo zavod iz odločanja kar izključil. Ko ima težave z birokracijo kakšen navaden občan, je Mol počasen tako kot katerakoli druga občina. Ko pa ima težave kakšen županov prijatelj, se lahko stvari odvijajo s svetlobno hitrostjo,” je zapisal in dodal, da je bil predlog odloka “spacan” pred začetkom seje in naknadno uvrščen na dnevni red.

Po Feratovićevem mnenju gre za vprašljiv predlog in uslugo Jankovića Magnificu. Ker so opozicijski mestni svetniki zapustili sejo, je imel Janković težavo s sklepčnostjo. Kot je zapisal Feratović, naj bi na sejo priklicali Klemna Žiberta, nekdanjega glavnega tajnika SD, ki je s tega položaja odstopil zaradi afere Litijska. Prav tako so na sejo “praktično zvlekli” svetnico SD Ganimet Shala, ki se je glasovanja želela vzdržati.

“Pri tem glasovanju so župan in njegovi mestni svetniki znova dokazali, da Ljubljano vidijo kot svojo lastnino,” je zapisal svetnik Piratov.

Ministrstvo bo odločalo na podlago starega odloka

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so danes za STA potrdili, da so zadevo prejeli v reševanje prejšnji teden, ter da bodo predvidoma o njej odločili še ta mesec. Glede spremenjenega odloka pa so na ministrstvu odgovorili, da kot pritožbeni organ odločajo na podlagi predpisov, ki so veljali v času odločitve zavoda za varstvo narave, zato sprejem odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib na odločanje ministrstva kot pritožbenega organa ne vpliva.

Z zavoda za varstvo narave pa so danes za STA sporočili, da bodo odlok preučili, ko bo objavljen v uradnem listu ter da bodo, ko ga bodo preučili, po potrebi ustrezno ukrepali.

Glede inšpekcijskega nadzora na zavodu, ki je ugotovil nepravilnosti, pa so na zavodu odgovorili, da so večji del nepravilnosti odpravili, preostale pa bodo odpravili v najkrajšem možnem času.

Priljubljeni glasbenik Robert Pešut – Magnifico želi konec avgusta v mestnem parku Tivoli organizirati koncert ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja, a je zavod za varstvo narave že dvakrat zavrnil izdajo soglasja za izvedbo koncerta. Organizatorji koncerta so se že drugič zaradi zavrnitve pritožili na ministrstvo za naravne vire in prostor – prvič je ministrstvo odločitev zavoda razveljavilo in ga vrnilo v ponovno odločanje – odločitev naj bi bila znana v kratkem.

Magnifico je na petkovi novinarski konferenci dejal, da koncert konec avgusta zagotovo bo, saj je bilo prodanih že več kot 14.000 vstopnic. Če koncerta ne bo mogel izpeljati v Tivoliju, bo potekal na bežigrajskem stadionu. Ob tem so organizatorji koncerta že napovedali, da razmišljajo tudi o odškodninski tožbi zoper pravno osebo in državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje