Janković napovedal nove rešitve za gnečo: “Če tega ne bo, bo dejansko vse stalo”

Slovenija 07. Maj 202414:14 14 komentarjev
Zoran Janković
Foto: Foto:Borut Živulovič /BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković za bližajočo se poletno sezono napoveduje nove rešitve za spopad s prometno gnečo v prestolnici. Med drugim je poudaril, da je nujna čimprejšnja ureditev tretjega voznega pasu.

Bliža se poletna turistična sezona, ko bodo mestne vpadnice v Ljubljano zaradi turistov še dodatno obremenjene. Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci napovedal dodatne rešitve.

Župan je med drugim povedal, da se z ministrstvom za infrastrukturo in Darsom že več mesecev pripravljajo na prihajajoče poletne mesece, usklajevanje pa po njegovih besedah dobro poteka. Med predlaganimi ukrepi za večjo pretočnost prometa na ljubljanskem obroču so v preteklosti že predstavili nekaj rešitev, med njimi uvedbo tretjega voznega pasu na štajerski in primorski avtocesti.

Janković meni, da bo Dars projekta ureditve tretjega voznega pasu na odsekih med Domžalami in Šentjakobom ter Vrhniko in razcepom Kozarje izvedel v naslednjih treh do štirih letih. “Če tega ne bo, bo dejansko vse stalo in pravih kratkoročnih rešitev za zastoje ne bo,” je prepričan župan.

Ne strinja se z navedbami nasprotnikov širitve avtocest in argumenti okoljevarstvenikov, da širitve le povečujejo število vozil. Pri tem je spomnil na ocene predstojnika Prometnotehniškega inštituta na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Petra Liparja, da Slovenija potrebuje nacionalni program gradnje šestpasovnih avtocestnih odsekov in hkratne ukrepe trajnostne mobilnosti, ki sami po sebi ne bodo dovolj.

Po letih napovedi in zapletov je zdaj po Jankovićevi oceni dovolj politične volje, da se bo nasprotovanje preseglo in da bo tretji pas na štajerski in primorski avtocestni vpadnici v Ljubljano urejen. Treba bi ga bilo urediti tudi na dolenjski avtocesti do Grosuplja, kar pa je zaradi konfiguracije terena in dveh predorov ter viadukta bistveno bolj zahtevno, je še dejal župan. Potreben bi bil tudi tretji pas na celotni obvoznici, je pristavil.

Konec junija naj bi, če bo šlo vse po sreči, skupaj z ministrstvom za infrastrukturo predstavili nadaljnje možnosti na področju cestnega prometa in železnic, pri čemer pa več za zdaj ni želel povedati. Ob tem je opozoril, da se bo prometni pritisk na Ljubljano ob gradnji tretje razvojne osi na jugu in severu le še povečeval. Med možnimi rešitvami bi bila lahko tudi predlog dela od doma za javne uslužbence. Kot smo konec aprila poročali na N1, je Dars že pred prvomajskimi prazniki na več ministrstev poslal dopis s predlogom, naj zaposleni, kjer je to mogoče, v času povečanega prometa med prazniki delajo od doma.

Kaj pa reševanje gneče znotraj Ljubljane?

Ko gre za urejanje prometa v mestu, v katero po zadnjih ocenah dnevno vstopi 120.000 vozil, na občini ob urejanju rumenih pasov pri prenovi večjih prometnic iščejo tudi rešitve, kako spodbuditi ljudi, da se v skupinah vozijo na delo, je povedal Župan. Trenutno je namreč v okoli 90 odstotkih avtomobilov en sam potnik, je ponovil. Problem pa vidi v nadzoru spoštovanja morebitnih tovrstnih ukrepov.

Občina je po Jankovićevih besedah dobila tudi evropska sredstva za prenovo semaforizacije, s katero naj bi med drugim pravočasno usmerjali voznike na ceste, ki lahko razbremenijo pritisk na obvoznico.

Na občini bodo nadaljevali tudi sistem določitve enosmernih cest in ureditve parkirnih mest s parkomati ter dovolilnicami, in to na območjih, kjer je gostota prebivalstva velika in kjer je smiselno omejiti hitrost na 30 kilometrov na uro. Dosedanji rezultati tega ukrepa so po Jankovićevem prepričanju zelo dobri, prekoračitve omejitev hitrosti pa večinoma le majhne.

Najverjetneje naslednje leto naj bi na občini v sodelovanju z Darsom ob tem po županovih napovedih uredili tudi tri nove povezave z južne obvoznice v smeri središča mesta, da bi čim bolj skrajšali poti in zmanjšali pritisk na Dolenjsko cesto. Ob že načrtovanih obnovah na širšem območju železniške postaje je v naslednjih letih napovedal še prenovo Litostrojske, Goriške, Zaloške in Dolenjske ceste.

Kar nekaj je teh nalog, a brez hitrega in učinkovitega železniškega prometa ne bo uspeha, je prepričan Janković, ki pa je pri tem, sklicujoč se na kazalnik na spletni strani TomTom Traffic, ponovil, da Ljubljana primerjalno z drugimi mestnimi središči v Evropi nima tako velikih težav s prometnimi zastoji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje