Janša za CNN: Zadnja desetletja smo v Evropi zanemarjali varnostno situacijo

N1 video 23. Mar 202220:16 > 24. Mar 2022 10:58 6 komentarjev

Predsednik vlade Janez Janša je pred četrtkovim izrednim zasedanjem članic Nata v Bruslju gostoval na ameriški televiziji CNN. Prihajajoče zasedanje je označil za enega pomembnejših srečanj zadnjega desetletja. Poudaril je, da Ukrajina potrebuje upanje in da moramo Ukrajincem pomagati, da postanejo močnejši. Dodal je, da so sankcije zoper Rusijo zelo pomembne, saj šibijo agresorja. Janša meni, da Rusija kljub grožnjam ne bo uporabila jedrskega orožja, ''saj bi to pomenilo pot brez vrnitve''.

Predsednik vlade Janez Janša je gostoval v oddaji ‘At this hour’ s Kate Bolduan na ameriški televiziji CNN. Najprej sta govorila o prihajajočem izrednem zasedanju članic Nata, ki bo potekalo v četrtek v Bruslju in se ga bo udeležil tudi ameriški predsednik Joe Biden. “To je eno od izjemno pomembnih srečanj zadnjega desetletja,” je povedal slovenski premier. “Ukrajina potrebuje upanje, sodobno orožje, denar in človekoljubno pomoč. Prav tako moramo krepiti vzhodno krila Nata. To moramo narediti, da Rusom in predsedniku Vladimirju Putinu pokažemo, da Nato ni nekaj, kar zgolj stoji ob strani,” je dejal Janša.

Na vprašanje voditeljice, da ruskega predsednika Putina sankcije Zahoda do zdaj niso zaustavile, je Janša odgovoril, da iz zgodovine vemo, da so sankcije zelo pomembne, ker ošibijo agresorja. “Ne spomnim pa se trenutka v zgodovini, ko bi sankcije takoj ustavile vojno. Trenutno lahko ruske tanke ustavijo le orožje in Ukrajinci, ki se borijo proti njim. Zaradi sankcij bodo Rusi postali šibki, a narediti moramo vse, da pomagamo Ukrajincem, da postanejo močnejši, in vse, da Rusi postanejo šibkejši,” je povedal premier Janša. “Ko govorimo o ukrepih, morajo te najprej vplivati na rusko vojno mašinerijo. Ruska tehnologija je narejena iz delov, ki jih proizvajajo na Zahodu, in menim, da je to tisto, na kar se moramo v tem trenutku osredotočiti,” je dodal.

Se Janša zavzema za mirovno misijo Nata?

Voditeljica je v pogovoru poudarila, da je poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki nedavno dejal, da bo Nato zaprosil za mirovno misijo, medtem ko Kremelj pravi, da bi kakršenkoli stik med rusko in Natovo vojsko lahko pripeljal do posledic, ki jih bo težko popraviti. Slovenski premier je dejal, da poznamo mirovne misije, ki ohranjajo mir, in misije, ki vzpostavljajo mir. Dodal je, da bi morali za mirovno misijo zveze Nato, ki ohranja mir, najprej vzpostaviti mir, kar pa bi vzpostavila že vsaka prekinitev ognja. “Toda trenutno razmere niso takšne,” je spomnil Janša.

“Kar smo videli ob obisku Kijeva, je bila močna odločenost na ukrajinski strani, da se borijo in da zmagajo. Mi pa moramo narediti vse, da jim pomagamo, da so dovolj močni, pomagati jim moramo z orožjem. Šele ko se bodo Ukrajinci ubranili, bo pred nami situacija, v kateri bomo lahko govorili o resni mirovni misiji za ohranjanje miru. Za mirovno misijo potrebujemo mir, ki ga je treba varovati, a kot rečeno, nismo še tam,” meni Janša, ki je dodal, da je edina organizacija, ki je sposobna opravljati pravo mirovno misijo, le zveza Nato. “Na tej točki se strinjam s poljskim predlogom,” je dejal.

Predsednik vlade Janša meni, da Rusija jedrskega orožja ne bo uporabila, saj bi to pomenilo pot brez vrnitve. “To je nekaj takšnega, kot imeti samomorilske namene, in menim, da ljudje, ki jih potrebujejo, da se takšen ukaz izvede, niso pripravljeni umreti. Rusija s tem zlahka grozi prebivalstvu in Evropi, še vedno pa menim, da to ni mogoča situacija. To moramo videti takšno, kot je, in ne takšne, kot jo želijo prikazati Rusi,” je opisal Janša.

“ZDA potrebujemo bolj kot kadarkoli prej”

Na vprašanje, zakaj je bilo tako pomembno, da so trije evropski voditelji v preteklem tednu obiskali Kijev, ko pa bi lahko opravili le telefonski klic, je predsednik vlade dejal, da je zelo enostavno poklicati, saj pri tem ni nikakršnih tveganj. “Toda pred 30 leti je bila Slovenija v enakem položaju, ko nas je napadla komunistična Jugoslovanska armada, in nas nihče ni prišel podpret. Vemo, kako se počutijo Zelenski, Šmigal in kolegi v ukrajinski vladi. Tja smo šli zato, da jim damo upanje, da jim damo sporočilo, da niso pozabljeni, da verjamemo vanje. Prinesli smo jim tudi osnutek načrta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), kako Ukrajini pomagati pri obnovi po vojni. Sporočilo, da jih nismo odpisali in da verjamemo vanje, je zelo pomembno,” je o ciljih srečanja povedal Janša.

Janez Janša
Kabinet predsednika vlade

Ali bi se v Kijev moral odpraviti tudi ameriški predsednik Biden, je Janša dejal, da gre za drugačen položaj. “Da gre predsednik ZDA na vojno območje, je nekaj precej bolj pomembnega, kot da gredo tja trije predsedniki vlad iz Evrope. Vemo, kakšen je pomen ZDA in odločitev, ki jih v ZDA sprejemate. Zdaj ko je Zahod enoten v obsodbi agresije in podpori Ukrajine, tudi vemo, da smo dovolj močni, da lahko zaustavimo to vojno in agresijo ter zagotovimo mir,” je povedal premier.

Zaključil je z zahvalo ZDA za močno vpletenost in zahvalo vladi, predsedniku Bidnu ter medijem, ki s svojim predstavljanjem vojne v Ukrajini pomagajo tamkajšnjim prebivalcem in Evropejcem. “V Evropi smo zadnja desetletja zanemarjali varnostno situacijo. Zdaj potrebujemo ZDA bolj kot kadarkoli prej po času od padca berlinskega zidu,” je zaključil Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje