Prvi posnetek srečanja treh premierjev z Zelenskim, ki pravi: “To zelo cenimo”

Slovenija 15. Mar 202208:45 > 16. Mar 2022 12:23 28 komentarjev

Premier Janez Janša je skupaj s češkim in poljskim kolegom danes odpotoval v Kijev, kjer so se srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmigalom. Poljski mediji poročajo, da je vlak z delegacijo malo pred 9. uro prečkal poljsko-ukrajinsko mejo, med 18. in 19. uro pa je delegacija prispela v Kijev in se srečala z Zelenskim. Ta se je po srečanju zahvalil za "močan znak podpore" in dejal, da obisk v Ukrajini zelo cenijo.

Izredna novica v poljskih medijih je, da sta poljski premier Mateusz Morawiecki in poljski podpredsednik vlade Jaroslaw Kaczynski skupaj s češkim premierjem Petrom Fialo in slovenskim premierjem Janezom Janšo danes odpotovala v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmigalom.

“Obisk je organiziran v posvetu s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Namen obiska je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Predstaviti nameravajo tudi širok paket podpore za Ukrajino in Ukrajince,” je mogoče prebrati na spletni strani urada poljskega premierja. Identično pojasnilo so v slovenščini poslali tudi iz kabineta slovenskega predsednika vlade. Mednarodno skupnost so o obisku obvestile mednarodne organizacije, med drugim Združeni narodi. Obveščen je bil tudi Nato, ki pa pojasnilih kabineta poljskega predsednika vlade z obiskom nima nič.

Visoki bruseljski viri medtem pravijo, da premierji za to pot nimajo formalnega mandata Evropskega sveta. Tudi večina slovenskih ministrov ni vedela, da se Janša odpravlja v Kijev. Razlogi naj bi bili varnostni. Tudi izhodišča za ta obisk je slovenska vlada sprejela danes.

Z ukrajinskim predsednikom Zelenskim naj bi se trije premierji srečali ob 19. uri, so poročali češki mediji, delegacija pa je v Kijev prispela med 18. in 19. uro. Prihod trojice premierjev je na Twitterju potrdil tudi ukrajinski premier Šmigal. Okrog 20.30 so bili trije premierji na srečanju z Zelenskim. Zvečer je vlada objavila tudi prvi posnetek, na katerem lahko vidimo srečanje treh premierjev in ukrajinskega predsednika Zelenskega. Po navedbah ukrajinskih virov se jim je Zelenski zahvalil za “ta močni znak podpore”. “Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo,” je dejal Zelenski na srečanju. “S takšnimi zavezniki bomo v tej vojni zmagali,” je še poudaril Zelenski, kot poročajo mediji.

“Tu smo, da izrazimo občudovanje vašemu boju”

Na novinarski konferenci po srečanju so trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo. “Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji,” je med drugim dejal premier Janša. Kot je dodal, ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. “Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali,” je dejal in dodal, da se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju.

“Želimo vam prenesti tudi enotnost EU v podpori vašemu boju in vaši suverenosti (…) Tu smo tudi zato, da vam sporočimo, da bodite pogumni, Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU,” je še povedal Janša. Slovenski premier meni, da je trenutno prav Ukrajina država, ki najbolj brani evropske vrednote. Ukrajincem je še sporočil, da se je v državah EU “občutno spremenilo ozračje in na stotisoče ljudi na ulicah vas po evropskih prestolnicah podpira”.

Češki premier Fiala je na novinarski konferenci dejal, da so na obisku, da Ukrajini in njenemu boju izrazijo podporo. “Občudujemo vaš pogumen trud. Borite se za svoja življenja, družine za vašo državo, za svobodo. Mi pa vemo, da se borite tudi za naša življenja, našo svobodo. Tega se zavedamo,” je dejal.

Celotno tiskovno konferenco treh premierjev po srečanju z ukrajinskim predsednikom Zelenskim si lahko pogledate tukaj.

Premier Janša je popoldan na Twitterju sporočil, da prinašajo v Ukrajino sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v Evropsko unijo. “Hvala vam, ne le ker branite svojo domovino in Evropo kot ozemlje, ampak ker branite temelje evropskih vrednot in naš način življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali,” je tvitnil Janša. Janša je na Twitterju še opozoril, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, sedaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene. “In vsi Evropejci jih branijo. S svojimi življenji. V Ukrajini,” je dodal.

Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski
REUTERS
Mateusz Morawiecki, Mateusz Morawiecki,
Mateusz Morawiecki (REUTERS)
Janez Janša Janez Janša
REUTERS
Jaroslaw Kaczynsk Jaroslaw Kaczynsk
REUTERS
Peter Fialo Peter Fialo
REUTERS
Srečanje premierji in Zelenski Srečanje premierji in Zelenski
REUTERS
Srečanje premierji in Zelenski Srečanje premierji in Zelenski
REUTERS

Prepričan je, da je prišel trenutek, ko se EU prebuja in spreminja, da bo postala še bolj poenotena v podpori Ukrajini. “Ker vaš pogum. Vaša enotnost. Vaše žrtvovanje. V tem trenutku, ko govorimo o naših vrednotah, ni druge države na celi celini, ki bi bila bolj evropska kot Ukrajina,” je poudaril. Dodal je, da Zelenskemu in Šmigalu prinašajo tudi sporočilo generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Mathiasa Cormanna.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je za medije dejal, da komisija podpira vse stike z ukrajinskimi oblastmi in predsednikom Zelenskim ter da je v rednih stikih z ukrajinskim predsednikom tudi predsednica komisije von der Leyen. Dodal je, da članice EU same odločajo, katere kanale uporabljajo za stike z Zelenskim.

Po poročanju poljskega portala wyborcza.pl so Janša, Morawiecki, Fiala in Kaczynski z vlakom že pred 9. uro zjutraj prečkali poljsko-ukrajinsko mejo. Obisk so več dni pripravljali v strogi zaupnosti, o podrobnostih pa naj bi se dogovorili na vrhu v Versaillesu pred štirimi dnevi. Nekaj minut čez 17. uro je slovenska vlada na svojem Twitter profilu objavila fotografijo treh premierjev med potovanjem.

Tudi češki premier Fiala je popoldan objavil fotografijo z vlaka, za njim tudi poljski premier, ki je ob tem zapisal, da lahko Ukrajina računa na Evropsko unijo.

Obisk treh premierjev v Ukrajini je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je zapisal, da je to “močan izraz podpore teh treh držav in celotne EU z Ukrajino”. Na Twitterju se je odzval tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek: “Če je nekdo tako pogumen in hkrati malo nor, mu jaz lahko samo čestitam,” je zapisal.

Na obisk se je danes v Berlinu že odzval nemški kancler Olaf Scholz, ki ga je pozdravil in menil, da “je v tej situaciji dobro poskušati in pomagati na različne načine”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Vsi smo vključeni na različne načine in tako je tudi prav,” je dejal. Kot je še poudaril Scholz, mednarodna skupnost pri pomoči Ukrajini sledi jasni politični strategiji, pri čemer je pomembno, da se nadaljujejo pogovori tako z Zelenskim kot tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Dpa obenem dodaja, da sta bila z današnjim obiskom med drugim seznanjena Bela hiša in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Po poročanju Hungary Today je z obiskom Ukrajine seznanjen tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki pa se potovanju ni pridružil.

Premier Janša bi v Ukrajino moral odpotovati že 24. februarja, a je bil zaradi začetka ruske invazije na Ukrajino obisk prestavljen. Tam pa sta obtičala uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor, ki sta odpotovala v Ukrajino dan pred napovedanim obiskom premierja. Evakuacija je uspela po treh dneh.

Na kabinet predsednika vlade in urad vlade za komuniciranje (Ukom) smo se obrnili za dodatna pojasnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje