Januarja prihaja nova politična stranka Glas upokojencev

Slovenija 20. Dec 202314:10 13 komentarjev
Nova politična stranka Glas upokojencev
Foto: Borut Živulović/BOBO

Januarja bodo člani iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober ustanovili novo politično stranko – Glas upokojencev. Stranka se bo borila predvsem za višje pokojnine in koristi upokojencev, je danes dejal predsednik iniciative in društva Pavel Rupar.

Kongres iniciative bo potekal 20. januarja v Ljubljani, za ustanovitev stranke so doslej zbrali preko 400 podpisov, potrebovali pa bi jih 200. “Skrajni čas je, da Slovenija dobi stranko, ki ne bo delila državljane na leve in desne, na vaše in naše, ampak bo delovala izključno za dobrobit upokojencev in tudi ostalih, ki se jim godi krivica,” je prepričan član izvršilnega odbora Inštituta 1. oktober Rajko Perčič.

Na današnji novinarski konferenci so napovedali vložitev kazenske ovadbe zoper predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič zaradi zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. Menijo, da Klakočar Zupančič zavlačuje z obravnavo predloga zakona o izrednem povišanju pokojnin, ki so ga marca letos vložili v DZ, je povedal podpredsednik društva Igor Černoga. Ovadbo bodo vložili, če jim Klakočar Zupančič v sedmih dneh ne bo odgovorila, kdaj bo DZ začel obravnavo njihovega predloga, je dodal Pavel Rupar.

Po njegovih besedah so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti plačevanja RTV-prispevka “neposredno iz neto pokojnin in neto plač”. Ustavno sodišče o vsebini ni presojalo, saj meni, da nimajo pravnega interesa. Po Ruparjevih besedah je ustavno sodišče navedlo, da društvo ne more biti stranka v postopku, te pravice pa nima niti Rupar, saj nima RTV-priključka. V pripravo nove pobude so zato vključili strokovnjake in upajo, da bo sodišče odločalo tudi o vsebini.

Rupar je ob tem komentiral tudi izplačilo zimskega letnega dodatka, ki so ga upokojenci danes dobili prvič. “Božičnica je nedvomno posledica naših pritiskov,” je prepričan Rupar. Meni, da je dodatek prenizek, upokojenci pa po njegovih besedah danes niso dobili napovedanega zneska, ampak manj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje