Kaj delajo evropski tožilci? Na Hrvaškem so aretirali nekdanjo ministrico

Gabrijela Žalac
PROFIMEDIA

Ta teden so v preiskavi evropskega tožilstva zaradi suma zlorabe evropskih sredstev aretirali nekdanjo hrvaško ministrico. V Sloveniji pa je učinkovito preiskovanje goljufij nemogoče, ker vlada še ni nominirala evropskih delegiranih tožilcev, sporočajo z urada glavne evropske tožilke.

Včeraj je evropsko tožilstvo aretiralo nekdanjo hrvaško ministrico za regionalni razvoj in evropske sklade Gabrijelo Žalac. Preiskava sumov zlorabo položaja v povezavi naročilom programske opreme je prva akcija evropskega tožilstva na Hrvaškem, je poročala N1 Hrvaška.

Evropsko tožilstvo izvedlo, kar hrvaška policija ni

Z evropskega tožilstva so sporočili, da so prva preiskovalna dejanja opravili skupaj z evropskim uradom za boj proti goljufijam (OLAF), uradom hrvaške policije za boj proti korupciji (USKOK) in hrvaško finančno upravo. Glede na to, da se je na Hrvaškem za primer, ki ga zdaj preiskuje evropsko tožilstvo, vedelo dve leti, je profesor z zagrebške pravne fakultete Ivan Rimac za N1 Hrvaška ocenil, da bi hrvaški preiskovalni organi lahko tudi sami odprli ta primer, vendar se jim “ni mudilo”. S hrvaške policije pa so sporočili, da so policisti zbirali informacije, ki so jih pred kratkim predali evropskemu tožilstvu.

Evropsko tožilstvo vodita glavna evropska tožilka Laura Codruța Kövesi iz Romunije ter 22-članski tožilski kolegij. Sestavljajo ga predstavniki držav, ki sodelujejo pri projektu evropskega tožilstva. Slovenijo zastopa tožilec Jaka Brezigar, Hrvaško pa Tamara Laptoš.

Tožilci, ki so člani kolegija, vodijo in usmerjajo preiskave ter sprejemajo operativne odločitve v posameznih primerih. Preiskave pa izvajajo evropski delegirani tožilci.

Hrvaška je delegirana tožilca, Sani Ljubičić in Tomislava Kamberja, evropskemu tožilstvu nominirala spomladi. Imenovana sta bila aprila letos, delo na Hrvaškem pa sta začela 1. junija.

V Sloveniji učinkovite preiskave nemogoče

Medtem pa slovenska vlada evropskih delegiranih tožilcev še vedno ni predlagala. Kot je znano, vlada niti sodbe upravnega sodišča, ki sta jo sprožila nesojena tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler (na fotografijah spodaj), noče spoštovati.

Matej Oštir in Tanja Frank Eler
STA

Glavna evropska tožilka je bila do Slovenije zelo kritična in danes so nam iz njene pisarne sporočili, da se njeno stališče ni spremenilo. “Brez evropskih delegiranih tožilcev ni mogoče učinkovito preiskovati sumov goljufij, povezanimi z evropskimi in slovenskimi finančnimi interesi. Zato je raven zaščite finančnih interesov Evropske unije v Sloveniji nižja,” so pojasnili.

Dodali so, da neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije ne vpliva samo na primere v Sloveniji, ampak tudi na čezmejne preiskave, ki se začnejo v drugi državi članici, Slovenijo pa vključujejo. “Izraženo pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih oblasti z evropskim tožilstvom resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje sistemov upravljanja in nadziranja evropskih sredstev v Sloveniji,” so zapisali.

Ker Slovenija evropskih delegiranih tožilcev še ni imenovala, je evropsko tožilstvo dovolilo slovenskemu članu kolegija evropskih tožilcev, torej Jaki Brezigarju, da sam izvaja preiskave v Sloveniji. Gre za izjemo od pravil evropskega tožilstva, pojasnjujejo, in ni možno v vseh, ampak samo v izjemnih primerih. “To ni trajna rešitev za situacijo, ki so jo povzročile slovenske oblasti,” so poudarili.

Prirejanje razpisa

Evropsko tožilstvo je danes razkrilo več podatkov o domnevnih kaznivih dejanjih, vendar pri tem ni razkrilo imen oseb in podjetji. Zapisali so, da preiskujejo nabavo programske opreme, pri kateri sta bila Evropska unija in Hrvaška oškodovani za skupno 1,8 milijona evrov. Nekdanja ministrica ter direktor hrvaške agencije SAFU, ki se ukvarja financiranjem projektov EU, naj bi poskrbela, da je Hrvaška za opremo, vredno približno dva milijona kun (265 tisoč evrov), plačala 16,2 milijona kun (2,16 milijona evrov). Najprej so poskušali posel dodeliti brez razpisa, vendar je hrvaška revizijska komisija naročilo razveljavila. Nato so izpeljali razpis z nerealistično ocenjeno vrednostjo, je sporočilo evropsko tožilstvo.

N1 Hrvaška je poročala, da so bili poleg Gabrijele Žalac včeraj aretirani direktor SAFU Tomislav Petric ter podjetnika Marko Jukić in Mladen Šimunac, ki sta lastnika podjetji Ampelos in Micro projekt.

Domnevna kazniva dejanja naj bi se zgodila v letih 2017 in 2018. Gabrijela Žalec je bila ministrica v mandatu aktualne vlade Andreja Plenkovića, vendar je bila vpletena v številne afere, zato je julija 2019 odstopila.