Upravne enote, zavarovalnice, CSD-ji ..: kaj vse bo danes odprto

Slovenija 14. Avg 202305:55 2 komentarja
UE Linhartova
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na današnji dela prosti dan solidarnosti bo odprta vsa državna kritična infrastruktura, sporoča vlada. Odprte bodo tudi upravne enote. Lahko bodo odprte tudi trgovine. Vsem zaposlenim pripada dodatek oziroma nadomestilo. Podjetja pa za finančne donacije lahko uveljavljajo davčno olajšavo.

Na dan solidarnosti bo delovala vsa državna kritična infrastruktura, ki zajema sektorje energetike, prometa, prehrana, zdravstva, financ, varovanja okolja, ter informacijsko komunikacijski sistemi, so sporočili iz vlade.

kaj bo odprto
Vlada

Upravne enote bodo odprte, zamika pri dostavi že naročenih dokumentov ne bo

Odprte bodo tudi upravne enote.

V poplavah so mnogi namreč izgubili dokumente, nove pa bodo lahko naročili v odprtih upravnih enotah, so sporočili iz vlade. Da ne bo prihajalo do zamika pri dostavi potnih listov in osebnih dokumentov, bo Pošta Slovenije opravila prevzem teh pošiljk v podjetju Cetis in jih dostavila naslovnikom predvidoma do 16. avgusta.

Centri za socialno delo, bolnišnice, zavarovalnice, plačilni promet …

Prav tako bodo odprte tudi nekatere trgovine, ni pa to nujno. Odločitev je v rokah trgovcev, je sporočila vlada. Poročali pa smo že, da v ponedeljek poštne poslovalnice ne bodo odprte, zagotovo pa bodo poslovale dežurne lekarne. Delovale bodo tudi bolnišnice in zdravstveni domovi. Bolnišnica Celje je najavila, da bodo delo organizirali tako kot sicer na praznične dneve. Razlog za to je, da je veliko zaposlenih doma na območjih, ki so jih močno prizadele poplave. V jeseniški splošni bolnišnici so večino načrtovanih ambulantnih in hospitalnih obravnav prenaročili na nove termine, vse nujne dejavnosti pa bodo potekale nemoteno.

Vrtci bodo v ponedeljek delali v zmanjšani obliki, in sicer po dogovoru z občino ustanoviteljico. Delali bodo tudi centri za socialno delo in zaposleni v veterinarskih ambulantah, razen če bo vodstvo ambulant drugače zagotovilo nemoteno delo. Na dan solidarnosti pa bodo odprte tudi zavarovalnice. Vlaki Slovenskih železnic bodo vozili po običajnem voznem redu, izjemoma pa bo dovoljen tudi promet vseh tovornih vozil.

Bančne poslovalnice bodo v ponedeljek zaprte. Vsi plačilni sistemi pa bodo delovali nemoteno. To velja za vsa domača in čezmejna plačila, poslovanje na bankomatih in plačevanje s karticami, pa tudi za poslovanje spletnih in mobilnih rešitev posameznih bank. Vsi plačilni nalogi z valuto 14. avgust, tudi nalogi za nakazila plač, bodo tako poravnani kot na običajen delovni dan. To pomeni, da bodo s tem datumom obremenjeni računi plačnikov, sredstva pa nakazana na račune prejemnikov plačil. Nemoteno bo delovala tudi storitev Flik, ki omogoča takojšnje, brezplačno in enostavno pošiljanje denarja med bančnimi računi fizičnih oseb, ki so odprti pri bankah in hranilnicah v Sloveniji.

Zaposlenim pripada dodatek oziroma nadomestilo

Zaposlenim, ki bodo danes delali, pripada dodatek za delo na dan praznika oziroma prostega dne, ki za zaposlene v javnem sektorju znaša 120 odstotkov. Zaposleni, ki na dan solidarnosti ne bodo delali, pa bodo prejeli nadomestilo plače zaradi praznika oziroma prostega dne v višini 100 odstotkov.

Kako pomagati
Vlada

Za denarne donacije podjetjem in podjetnikom dodatna davčna olajšava

Ker je pomoči ponekod dovolj, lahko svojo solidarnost izkažete tudi s finančnimi donacijami.

Vlada je odprla poseben transakcijski račun državnega proračuna, zbrana sredstva pa bodo namenjena izključno odpravljanju posledic poplav. Pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, bodo lahko za donacijo uveljavljale dodatno davčno olajšavo za celoten znesek denarnih nakazil. Davčna olajšava velja za vsa denarna nakazila do 31. 12. letos, so še sporočili iz vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje