Kaj bo v ponedeljek na dela prost dan solidarnosti odprto? (SEZNAM)

Slovenija 10. Avg 202315:19 > 11. Avg 2023 11:17 0 komentarjev
Srdjan Živulović/BOBO

V ponedeljek 14. avgusta bo dela prost dan solidarnosti. Kaj bo kljub temu odprto? Seznam dopolnjujemo sproti.

Trgovine

Trgovci imajo možnost, da trgovine po državi odprejo tudi to nedeljo in v praznični ponedeljek. Na praznični torek, ki je eksplicitno naveden v kolektivni pogodbi o trgovinski dejavnosti za dan, ko ni dovoljeno prerazporejati delavcev na delo, pa bodo trgovine lahko odprte samo na in ob poplavljenih območjih.

Hofer:

  • V nedeljo, 13. avgusta 2023, bo med 8. in 15. uro odprtih vseh 91 trgovin,
  • v ponedeljek in torek, 14. in 15. avgusta 2023, pa bodo vse Hoferjeve trgovine zaprte.

Spar:

  • Trgovine Spar in Interspar bodo v ponedeljek, 14. avgusta 2023, odprte po skrajšanem delovniku od 8. do 13. ure. Izjema je trgovina Spar partner Nazarje, ki je bila v poplavah poškodovana in je do nadaljnjega zaprta,
  • v nedeljo, 13. avgusta 2023, in torek, 15. avgusta 2023, bodo njihove trgovine zaprte, razen dveh franšiznih trgovin Spar partner Komenda in Spar partner Muta.
Mercator
Mercator. (Foto: PROFIMEDIA)

Mercator:

Mercator bo to nedeljo, od 8. do 13. ure, odprl naslednje živilske trgovine:

  • Supermarket Ravne
  • Supermarket Mengeš
  • Market Žiri
  • Market Šmartno ob Paki
  • Market Mozirje
  • Market Mežica
  • Market Medvoška, Medvode
  • Market Kotlje
  • Market Jamnica Prevalje
  • Market Gorenja vas
  • Market Dravograd
  • Market Črna na Koroškem
  • Hipermarket Slovenj Gradec
  • Hipermarket Kamnik
  • Hipermarket Celje
  • Market Črnuče – Ljubljana
  • Hipermarket Škofja Loka

V nedeljo bodo odprte tudi Mercator tehnične trgovine M Tehnika Brežice, Lenart, Črnuče, Murska Sobota, Prevalje, Ptuj, Žalec in Železniki, in sicer od 8.00 do 13.00.

Tudi v ponedeljek, 14. 8. 2023, bodo odprte številne Mercatorjeve živilske prodajalne (seznam). Odprte bodo tudi tehnične trgovine M Tehnika (seznam) in Cash&Carry (seznam).

Jager:

V nedeljo, 13. 8. 2023, bo odprta samo Jagrova poslovalnica v Mozirju, in sicer od 8.00 do 12.00.

V ponedeljek, 14. 8. 2023, bodo od 7.00 do 14.00 odprte vse Jagrove poslovalnice.

V torek, 15. 8. 2023, bodo vse Jagrove poslovalnice zaprte.

Lidl:

V nedeljo, 13. 8. 2023, bodo med 8.00 in 13.00 odprte poslovalnice Kamnik, Škofja Loka, Ravne na Koroškem, Celje (poslovalnica Mariborska), Žalec, Slovenj Gradec, Litija, Ljubljana (poslovalnica na Rudniku in v BTC), Kranj (poslovalnica na Koroški), Domžale, Velenje.

Lidlove poslovalnice bodo v ponedeljek in torek zaprte.

Tuš:

Iz skupine Tuš so sporočili, da bodo na območjih, ki so jih prizadele poplave, v nedeljo, 13. 8. 2023, ponedeljek, 14. 8. 2023, in torek, 15. 8. 2023, odprte izbrane trgovine Tuš na ogroženih območjih. Trgovine bodo odprte s skrajšanim delovnim časom, in sicer do 12. oz. 14. ure. Vse tri dneve bo odprt Tuš supermarket v Mozirju, ostale Tuševe trgovine bodo odprte izmenično.

Odprtih bo tudi 29 Tuševih franšiznih poslovalnic, ki jih najdete na seznamu, objavljenem na Tuševi spletni strani.

Eurospin:

V ponedeljek bodo vse Eurospinove trgovine, razen poslovalnice Nazarje, odprte po ustaljenem urniku.

Merkur:

Merkur na spletni strani sporoča, da je zaradi poplav do 20. ure podaljšal delovni čas v njihovih poslovalnicah Radomlje Jarše, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Velenje, Celje – Hudinja in Litija.

V ponedeljek, 14. 8. 2023, bodo vsi naši trgovski centri odprti skrajšan delovni čas, od 7. do 13. ure. Obveščajo tudi, da bo v zgornjih šestih trgovskih centrih, ki so v bližini območij, ki so bila najbolj prizadeta zaradi poplav, podaljšali delovni čas.

Bauhaus:

Poslovalnice Bauhausa bodo v nedeljo, 13. 8. 2023 in torek, 15. 8. 2023 zaprte, v ponedeljek, 14. 8. 2023 pa bodo odprte od 7. do 15. ure.

Obi:

Poslovalnice Obija bodo v ponedeljek zaprte.

Ostali trgovci še niso sporočili, kakšen delovni čas bodo imeli. Ko bodo, bomo seznam sproti dopolnjevali.

Bolnišnice

UKC Ljubljana in UKC Maribor

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da bodo na dan solidarnosti zagotovili vse zdravstvene storitve, ki so bile za ta dan predvidene, tako ambulantne kot hospitalne. “UKC Ljubljana izvaja solidarno dejavnost v vsem svojem delovanju, zato bomo ta dan solidarnost izrazili tako, da bomo opravili vse predvidene zdravstvene storitve,” so zapisali. Tudi iz UKC Maribor so sporočili, da bo v ponedeljek ves ambulantni, diagnostični in operativni program potekal nemoteno.

Onkološki inštitut Ljubljana

Z Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana so sporočili, da bo obravnava bolnikov potekala kot običajno – po prvotnem načrtu dela inštituta, ki je bil določen, preden je državni zbor potrdil ukrep o dela prostem dnevu. “Če se zaradi izrednih okoliščin, ki so jih povzročile nedavne poplave, bolniki ne morejo udeležiti obravnave na OI, naj to sporočijo s klicem v klicni center na telefonsko številko 080 29 00, kjer jim bodo dodelili nov termin,” so ob tem še dodali.

SB Brežice

V Splošni bolnišnici Brežice bodo na dan solidarnosti zdravstvene storitve opravljali tako, kot je bilo načrtovano. “Pacientov, ki so bili naročeni za ponedeljek, ne bomo odpovedovali,” so nam sporočili.

SB Trbovlje

Tudi delo v Splošni bolnišnici Trbovlje bo v dopoldanskem času potekalo nemoteno. Bodo pa odjavljeni elektivni ginekološki in kirurški posegi. Popoldanska ultrazvočna ambulanta srca pa je prestavljena na dopoldanski čas, so nam sporočili iz SB Trbovlje.

SB Novo mesto

V Splošni bolnišnici Novo mesto specialističnih pregledov in operativnih posegov prav tako ne bodo odpovedovali.

Ministrstvo za zdravje je vse javne zdravstvene zavode in koncesionarje v javni zdravstveni mreži pozvalo, naj za ponedeljek naročenih pacientov ne odjavljajo. “Delo organizirajte tako, da bo za ponedeljek naročene programe možno izvesti, pri čemer upoštevajte delovnopravno zakonodajo v zvezi z odreditvijo nadur in plačilom dodatkov na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan,” so dodali. Tistim delavcem v zdravstvu,  ki pa so utrpeli škodo v poplavah, pa naj se omogoči dela prot dan, še predlaga ministrstvo za zdravje.

SB Izola

V Splošni bolnišnici Izola so nam pojasnili, da bodo skladno z naknadno prejetim dopisom ministrstva za zdravje, v katerem usmerjajo k izvedbi že naročenih zdravstvenih storitev, kljub temu da je ponedeljek, 14. avgust, sprejet kot dela prosti dan, vse naročene zdravstvene storitve izvedli.

SB Murska Sobota

V Splošni bolnišnici Murska Sobota bodo organizirali delo tako, da bo v ponedeljek, 14. avgusta 2023, večina dela, zagotovo pa vse nujne zadeve, potekala nemoteno. “Večino storitev bomo opravili, preostale pa ne odjavljamo, ampak smo jim dodelili nov termin takoj po 15. avgustu,” so nam sporočili iz SB Murska Sobota. Ob tem so poudarili, da je v Pomurju, predvsem v občinah ob reki Muri, nastalo veliko škode, v regijski bolnišnici pa da je mnogo pacientov in zaposlenih neposredno ali posredno prizadetih v poplavah.

SB Ptuj

V ptujski bolnišnici so nam pred izdanimi navodili ministrstva sporočili, da bodo v ponedeljek delali tako kot na druge praznične oziroma dela proste dni. Kot so še sporočili iz SB Ptuj, morajo spoštovati sprejeto vladno novelo, zato bolnike prenaročujejo in “iščejo čim krajše termine, da bi bili čim manj prizadeti”. Po prejetih navodilih z ministrstva pa so nam javili, da delo sedaj organizirajo tako, kot bi ga na navadni delovni dan.

SB Celje

Čeprav so iz Splošne bolnišnice Celje v sredo sporočili, da bodo na dan solidarnosti organizirali delo kot na druge praznične dni. Kar pomeni, da bi naročene zdravstvene preglede za ta dan odpovedali, so iz bolnišnice danes sporočili, da bodo delovali solidarnostno ter zagotavljali “določene zdravstvene storitve glede na razpoložljivost kadra”. Za razliko od drugi zdravstvenih ustanov je v Splošni bolnišnici Celje več kot 400 zaposlenih iz območij, ki so bila v poplavah prejšnji teden najbolj prizadeta – od Zg. Savinjske doline, Nazarij, Mozirja, Braslovč, Polzele, Petrovč do Laškega pa vse do Črne na Koroškem. Imamo zaposlene, ki bivajo v Lučah, Solčavi in Ljubnem. “Zato bomo ta dan izkoristili tudi za pomoč njim. O morebitnih odpovedih zdravstvenih storitev bodo pacienti obveščeni, nadomestni termini pa določeni že za prihodnji teden od srede do petka. Prav tako prosimo paciente iz poplavljenih območij, da nas čim hitreje obvestijo o nemožnosti udeležbe na zdravstvenem pregledu, da prejmejo nov termin obravnave,” so sporočili iz celjske bolnišnice.

SB Jesenice

V jeseniški splošni bolnišnici bodo večino načrtovanih ambulantnih in hospitalnih obravnav prenaročili na nove termine, vse nujne dejavnosti pa bodo potekale nemoteno, so izpostavili. Tudi na SB Jesenice smo ponovno poslali vprašanja, kako bodo skladno z navodili ministrstva spreminjali organiziranost dela. Odgovorili so nam, da bodo planirane storitve na ambulantnem in hospitalnem delu odložene in prestavljene na termin v naslednjem tednu. “Vsi pacienti so bili o spremembah obveščeni in so že prejeli nove termine obravnav. Vse nujne in potrebne zdravstvene storitve in dejavnosti pa bomo kot del kritične infrastrukture izvajali nemoteno kot na vsak drug praznik ali dela prost dan,” so sporočili iz SB Jesenice.

SB Slovenj Gradec

Zdravstvene storitve bodo izvajali tudi v splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Operativni program bodo izvajali za vse tiste, ki so hospitalizirani in predvideni za posege ter seveda za vse nujne potrebe. “Odpovedovanja bolnikov tisti dan si ne želimo,” so zapisali v sporočilu in dodali, da bodo prisotnost potrebnega števila zdravstvenega osebja na dan solidarnosti omogočale tudi podporne službe in nemedicinske dejavnosti.

Delo, so dodali, bodo organizirali tako, da bo za ponedeljek naročene programe možno izvesti ter v skladu z delovno pravno zakonodajo v zvezi z nadurnim delom in plačilom dodatkov na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan.

V urgentnem centru slovenjgraške bolnišnice zadnje dni sicer beležijo nekoliko večje število poškodovancev, spreminja se tudi tip poškodb. Predhodno je bilo več zdrsov in zvinov, sedaj pa je več oskrbe različnih ran in akutnih bolečin, so pojasnili. V bolnišnici pa so pripravljeni tudi na možnost, da bo morda treba oskrbeti in hospitalizirati večje število poškodovancev, piše STA.

bankomat denar
Bor Slana/ BOBO

Centri za socialno delo, veterinarske ambulante in zavarovalnice

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan bo v petek odredil, da bodo morali v ponedeljek poleg kritične infrastrukture delati tudi zaposleni na centrih za socialno delo in zaposleni v veterinarskih ambulantah. “Razen če bo vodstvo drugače zagotovilo nemoteno delo,” so pojasnili po seji vlade. Prav tako bodo morale biti v ponedeljek, 14. avgusta, odprte zavarovalnice, pa je pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič.

Banke in plačilni promet

Bančne poslovalnice bodo v ponedeljek zaprte. Vsi plačilni sistemi pa bodo delovali nemoteno, so sporočili iz Združenja bank Slovenije. To velja za vsa domača in čezmejna plačila, poslovanje na bankomatih in plačevanje s karticami, pa tudi za poslovanje spletnih in mobilnih rešitev posameznih bank.

Vsi plačilni nalogi z valuto 14. avgust, tudi nalogi za nakazila plač, bodo tako poravnani kot na običajen delovni dan. To pomeni, da bodo s tem datumom obremenjeni računi plačnikov, sredstva pa nakazana na račune prejemnikov plačil.

Nemoteno bo delovala tudi storitev Flik, ki omogoča takojšnje, brezplačno in enostavno pošiljanje denarja med bančnimi računi fizičnih oseb, ki so odprti pri bankah in hranilnicah v Sloveniji, so še navedli v združenju bank.

Pošte

V ponedeljek, 14. avgusta, pošte ne bodo poslovale.

Lekarne

Iz Lekarniške zbornice Slovenije so nam pojasnili, da bodo glede na veljavno zakonodajo izvajalci lekarniške dejavnosti na ta dan dolžni opravljati dežurno službo, zato bodo dežurne lekarne zagotovo poslovale. “Se pa glede na navodilo ministrstva za zdravje lahko vsak izvajalec lekarniške dejavnosti odloči, da bodo posamezne lekarne prav tako poslovale, in sam določi čas, v katerem bodo poslovale. Zato prebivalcem priporočamo, da v ponedeljek, 14. avgusta 2023, preverijo dostop do lekarne in odpiralni čas,” so nam sporočili in dodali, da bodo vse informacije objavljene na spletnih straneh lekarn.

Zdravila
Žiga Živulović jr./BOBO

Upravne enote 

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo upravne enote pozvala, naj bodo v ponedeljek odprte.

Vozni redi javnega potniškega prometa

Slovenske železnice so nam sporočile, da tam, kjer ni izrednosti, v ponedeljek vlaki vozijo po običajnem objavljenem voznem redu. “S tem zagotavljamo ustrezno oz. boljšo raven mobilnosti prebivalstva tudi ob regionalnih progah,” so poudarili in dodali, naj potniki spremljajo ažurirana obvestila na njihovi spletni strani, ker se posledice naravne ujme še vedno odpravljajo.

Zaradi tega so na odseku Trbovlje–Litija še vedno za nekatere vlake organizirani nadomestni avtobusni prevozi. “Trenutno imamo nadomestne prevoze na koroški progi od Podvelke do Dravograda, upamo pa, da bo do 14. avgusta tam že višja raven zagotavljanja mobilnosti,” so še pojasnili.

So pa na ministrstvu za infrastrukturo pojasnili, da bo od 12. do 15. avgusta zaradi izrednih razmer izjemoma dovoljen promet tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, če se promet izvaja z  namenom odpravljanja posledic poplav. V ponedeljek, 14. avgusta, pa je zaradi izrednih razmer dovoljen promet vseh tovornih vozil, so sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

Vrtci

Kot nam je pojasnila Silvija Komočar, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, so v skupnosti prejeli okrožnico ministrstva za vzgojo in izobraževanje, iz katere je razvidno, da so vrtci v ponedeljek praviloma zaprti. “V posameznih občinah, kjer so posledice po vremenski ujmi zelo hude in obstajajo potrebe po nujnem varstvu v vrtcih, pa se lahko glede zagotavljanja tega dogovarjamo s posameznimi vrtci in občinami. Glede na zelo različno situacijo v slovenskih regijah je bilo po besedah predstavnikov ministrstva namreč zelo težko oblikovati enotna navodila za vso državo, kar je popolnoma razumljivo,” nam je pojasnila Komočar.

Tudi predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih nam je pritrdila, da bodo vrtci na praznični ponedeljek delali v zmanjšani obliki, in sicer po dogovoru z občino ustanoviteljico.

Vrtec v Mengšu, vrtec Gobica
Vrtec v Mengšu nekaj dni po uničujočih poplavah, avgust 2023. Foto: N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!