Kaj je z besedami, da smo na pragu nečesa velikega, mislil Anže Logar?

Slovenija 13. Nov 202223:11 13 komentarjev
Anže Logar
Žiga Živulović jr /BOBO

Više

Že v času predsedniške kampanje so mnogi ugibali, kako bi lahko v primeru poraza Anže Logar unovčil politični kapital, ki ga je pridobil v predsedniški tekmi.

V poznih večernih urah volilne nedelje so po informacijah N1 v Logarjevem štabu volilni rezultat skupaj z Anžetom Logarjem analizirali tudi vidni predsedniki strank, ki so Logarjevo kandidaturo podprle. Torej Janez Janša (SDS), Matej Tonin (NSi), Marko Balažic (SLS). Da se je Janša tudi po drugem krogu pridružil Logarju, so potrdili v Logarjevem volilnem štabu.

Ekipa N1 je ob odhodu iz Logarjevega štaba prestregla predsednika NSi Mateja Tonina, ki je po pogovoru z Logarjem pojasnil, kaj naj bi ta mislil z napovedjo, da smo “na pragu nečesa velikega.”

“Ljudje so odločili, imamo prvo predsednico republike, iskrene čestitke Nataši Pirc Musar,” je za N1 dejal Tonin in izrazil željo, da bi novoizvoljena predsednica iskala skupne točke, torej tisto, “kar nas združuje in povezuje. Potem bo slovenska prihodnost svetla. Čestitam pa tudi Anžetu Logarju, ki je dokazal, da se s povezovalno, sodelovalno kampanjo da doseči dober rezultat, to daje upanje, ki ga velja prenesti tudi v prihodnost.”

Anže Logar je po preštetih 99,99 odstotka glasovnic dobil 46,14 odstotka oziroma 409.761 glasov. Nataša Pirc Musar pa 53,85 odstotka oziroma 478.399 glasov. “Očitno je to rezultat, ki ga je desna sredina sposobna doseči, če stavi na sodelovanje in povezovanje. Na neki način je podoben rezultatu, ki ga je dosegla Barbara Brezigar,” pravi Tonin. Barbara Brezigar je leta 2002 v drugem krogu z Janezom Drnovškom ob višji volilni udeležbi, kot je bila tokrat, dobila 43,48 odstotka oziroma 451.372 glasov.

Na vprašanje, kaj je Logar mislil z besedami, da ko se “ena vrata zaprejo, se druga odprejo” in da smo “danes na pragu nečesa velikega,” pa je Tonin v večerni izjavi za N1 odgovoril: “To izjavo sem tudi po pogovoru z njim razumel v tem duhu, da če v Sloveniji staviš na povezovanje in sodelovanje, potem je mogoče vse. Ta predsedniška kampanja, ki ni temeljila na medsebojnem obmetavanju, ampak na iskanju skupnih točk, na povezovanju, je pokazala, kako močna je lahko Slovenija, če se poveže in če sodeluje. In to je tisto, kar nam omogoča, da se tudi v prihodnosti zgodi nekaj velikega. Tako kot se je leta 1991, ko smo stopili skupaj.”

Kot je dejal Logar kmalu po zaprtju volišč, bo po sto odstotkih preštetih glasovnic tudi sam povedal, kakšni so njegovi načrti za naprej. A po nekaterih neuradnih informacijah N1 naj o tem, da bi poskusil na čelu SDS zamenjati Janeza Janšo, ne razmišljal, prav tako naj še ne bi bilo verjetno, da bi skušal ustanoviti svojo politično stranko, kar vsaj za zdaj kaže na to, da bo ostal v poslanskih klopeh SDS.

So pa naslednje volitve, na katerih ga tudi vidijo nekateri na desni sredini, volitve v Evropski parlament, ki bodo leta 2024.

Nekateri naši viri na desnici ne dvomijo, da bo Logar našel način, kako bo opozarjal nase, je pa tudi Logarjeva podpornica in prijateljica, poslanka SDS Eva Irgl v Podkastu s Suzano Lovec na N1 dejala, da bo Logar v primeru poraza verjetno dobro premislil, kako unovčiti velik politični kapital, ki ga je pridobil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje