Darsovi delavci: Mi se žrtvujemo, oni pa si delijo nagrade

Slovenija 21. Jun 202415:50 24 komentarjev

Darsovi delavci so se danes zbrali na protestnem shodu, na katerem so izrazili nezadovoljstvo s postopkom in vsebino pogajanj za dvig plač. "Še vsaka uprava je ob odhodu vzela nagrade, vsaka naslednja pa bentila, kako nesposobni so in kaj vse slabega so naredili njihovi predhodniki. To se ponavlja že leta," je bilo med drugim slišati na shodu.

V organizaciji Sindikata delavcev Darsa so se danes v Ljubljani zbrali zaposleni, da bi izrazili nezadovoljstvo nad pogajanji za dvig plač. Vodstvo podjetja je pred tem njihove očitke zavrnilo in poudarilo, da so dogovor že dosegli z dvema od treh reprezentativnih sindikatov v podjetju.

Pred Darsovo upravo se je zbralo okoli 200 zaposlenih, ki so najprej z glasnimi žvižgi in vzkliki “Mi smo Dars” opozarjali na svoje nezadovoljstvo.

Predstavnik sindikata je nato nagovoril zbrano množico. Povedal je, da so se delavci skupaj s sindikatom z veliko večino odločili, da ponudbo uprave zavrnejo, “saj je nesprejemljiva, ker z njo pridobijo le tisti, ki so že sedaj na dovolj plačanih delovnih mestih”, je dejal in dodal, da uprava ne dela konstruktivno ter zavaja s ponudbami. Izrazil je obžalovanje, da uprava družbe ni imela dovolj poguma, da bi sprejela zbrane na današnjem protestu.

“To se ponavlja že leta. Tega je konec”

“Medtem ko se mi že leta žrtvujemo za podjetje, oni pridejo za nekaj let in družbo zapustijo z visokimi odpravninami, mi pa moramo nato popravljati stanje, ki ga pustijo. Še vsaka uprava je ob odhodu vzela nagrade, vsaka naslednja pa bentila, kako nesposobni so in kaj vse slabega so naredili njihovi predhodniki. To se ponavlja že leta. Prišli smo povedat, da je tega konec. Začela se je nova doba sindikalnega boja na Darsu, ki smo jo zastavili s pomočjo Pergama, in tako bomo tudi nadaljevali,” je dejal.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik konfederacije Pergam Jakob Počivavšek. “Uprava je danes namignila, da so vaše plače popolnoma konkurenčne. Rekli so, da dogovor blokira samo nekaj nezadovoljnih posameznikov. Kar nekaj jih je menilo, da vas bo danes tukaj manj kot 50. Pa vas je prišlo bistveno več. Upamo, da sta vas uprava Darsa in SDH slišala in da vam bo uspelo s svojimi zahtevami. Z vami smo, ostanite enotni, ker samo tako lahko dosežete več,” je dejal v nagovoru.

V Pergamu so ob tem izpostavili, da vedo, kakšno delo opravljajo Darsovi delavci, in da je plača za takšno delo prenizka. “Uprava je kazala, koliko znaša plača z dodatki. Vi pa delate ponoči, podnevi, med prazniki, kar je bistvena razlika. Privolili niso niti v to, da se osnovna plača dvigne za dva plačna razreda. Treba je vztrajati, da se dvigne vaša osnovna plača,” je dejal predstavnik Pergama.

Protestni shod delavcev Darsa Protestni shod delavcev Darsa
Protestni shod delavcev Darsa (Foto: N1)
Protestni shod delavcev Darsa Protestni shod delavcev Darsa
Protestni shod delavcev Darsa (Foto: N1)
Protestni shod delavcev Darsa Protestni shod delavcev Darsa
Protestni shod delavcev Darsa (Foto: N1)
Protestni shod delavcev Darsa Protestni shod delavcev Darsa
Protestni shod delavcev Darsa (Foto: N1)

Delavec: Dejanska bruto plača je veliko nižja, kot trdijo

Eden od zaposlenih na Darsu je nato komentiral trditve uprave, da znaša povprečna bruto plača delavcev 2.500 evrov. “Če pogledamo plačilno listo za prejšnji mesec, kaže 2.153 bruto, za 34 let dela na Darsu. Ob tem sem imel bruto izplačanih še 190 nadur. To se lahko od tega bruta odbije in pridemo na 1.900 ali 1.800 bruto,” je pojasnil.

Delavci so opozorili, da so poleg zahtevnega dela delavci izpostavljeni tudi nevarnim razmeram. “Ne smemo pozabiti tudi tistih, ki so se na cesti poškodovali, postali invalidi ali so nas zapustili. Na njih se pozablja. Vemo, kako se je povečal promet, in vemo, kakšno je stanje danes. In to je vsak dan slabše. Žal je na naši strani samo sindikat,” je dejal eden od zaposlenih.

Sindikat: To je šele prvi korak. Delavski direktor: Slišimo vas

Kot so dejali v Sindikatu delavcev Darsa, je današnji protestni shod šele prvi korak. Napovedali so, da bodo sindikalne aktivnosti stopnjevali, dokler se uprava z njimi ne bo sestala, se konstruktivno pogovorila ter z njimi dogovorila.

Ob koncu je pred zbrane stopil tudi delavski direktor v družbi Dars Rožle Podboršek. Izrazil je obžalovanje, da ni bilo sklenjenega dogovora, kakršnega so si zaposleni želeli.

“V upravi bomo spoštovali vašo sindikalno svobodo. Ni res, da v upravi niste slišani, ste slišani, samo ne še do konca. Socialni dialog poteka in prepričan sem, da se bomo dogovorili. Še naprej vam bom stal ob strani in bom v upravi še naprej zastopal vaše interese,” jim je obljubil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje