Policija: Grozilnih pošiljk z naboji je bilo pet

Slovenija 25. Okt 202112:53 > 22:08 6 komentarjev
Policija
N1

Potem ko sta predsednik vlade Janez Janša in obrambni minister Matej Tonin na domača naslova prejela grožnje s smrtjo, se je na dogodek odzvala tudi policija. Kot je povedal Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, je bilo poslanih pošiljk pet, med prejemniki sta tudi dve poslanski skupini. Policija obravnava dogodek po 135. členu kazenskega zakonika. Kazen za to kaznivo dejanje je predpisana z zaporom do dveh let.

Ljubljanski kriminalisti so v obravnavo prevzeli pisemske pošiljke z grozilno vsebino, ki so bile v zadnjem tednu naslovljene na predsednika vlade Janeza Janšo in obrambnega ministra Mateja Tonina. Pošiljke s priloženim nabojem večjega kalibra je prejelo pet predstavnikov iz političnih vrst. Poleg Janše in Tonina sta pošiljki prejela tudi Aleš Hojs in predsednik SNS Zmago Jelinčič na sedež stranke. Peti prejemnik za zdaj ostaja neznan, je pa policija navedla, da sta bili med naslovniki dve poslanski skupini.

Vsebina pri vseh pošiljkah je podobna. V nekaterih primerih gre za grožnje družinam in najbližjim družinskim članom.

V pošiljkah naboji, namenjeni za dolgocevno orožje

Kot je v današnji izjavi za javnost povedal Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana, so bili kriminalisti in policisti konec prejšnjega tedna obveščeni o več pisemskih pošiljkah, ki so prispele na naslove najvišjih predstavnikov države in predstavnikov državnega zbora. “Takoj smo pristopili k zbiranju obvestil in intenzivnemu odkrivanju storilcev,” je pojasnil Belšak. Dodal je, da je policija že izvedla nekatere ukrepe tako, da je na različne naslove poslala kriminaliste in zaprosila s ciljem, tako Belšak, da bi ta “zavržna dejanja preiskali in zagotovili varnost tako najvišjim predstavnikom kot tudi vsem drugim državljanom”.

V tem primeru gre za kaznivo dejanje grožnje po 2. odstavku 135. člena kazenskega zakonika. Kazen za to kaznivo dejanje je zagrožena do dveh let zapora. Pregon za omenjeno kaznivo dejanje se začne na predlog, policija pa je še vedno v fazi pridobivanja teh predlogov. “Nekatere predloge smo že pridobili. Ker je teh pošiljk več, pa bomo z osebami, ki bi lahko bile ogrožene, opravili razgovor in poskušali pridobiti njihove predloge za pregon,” je povedal. Belšak podrobnosti preiskave, zaradi varovanja podatkov, sicer ni smel razkriti, je pa povedal, da so bili v pošiljkah naboji, namenjeni za dolgocevno orožje.

Belšak je med drugim še opozoril, da je odkrivanje teh dejanj kompleksno. “Običajno so to anonimne prijave, pri katerih je treba zbrati zelo veliko obvestil in izvesti dodatna kriminalistično-tehnična opravila za odkritje teh storilcev,” je pojasnil. Policija je za zdaj še v začetni fazi zbiranja obvestil, poteka pa tudi zbiraje določenih dejstev, ki bi jih lahko pripeljala do morebitnih osumljencev. Ali gre v vseh primerih za istega osumljenca, za zdaj pristojni še ugotavljajo.

Grožnje s smrtjo

V preteklih dneh smo poročali tudi o tem, da sta k Toninovim domov prišla dva neznanca, ki sta rekla, da opravljata meritve za T2. Belšak je razložil, da je v tem primeru šlo za delavca, ki sta bila resnično zaposlena pri podjetju, za katero sta opravljala delo. Dodal je, da življenje družine varovane osebe ni bilo ogroženo in da naj bi šlo za naključni dogodek.

Kot smo poročali, sta Janša in Tonin v petek na domača naslova prejela ovojnici, v katerih sta bili grožnji s smrtjo. Kot je prvi poročal spletni portal Siol, sta bila grožnji priložena tudi naboja večjega kalibra. Po poročanju Siola je predsednik vlade Janša v ovojnici med drugim prejel svojo fotografijo z narisano tarčo.

Neznani pošiljatelj je tarče narisal tudi na fotografijo njegove družine. Nad fotografijo je pripel opozorilo, da “ekipe čakajo na komando”. Dodal je še, da bo premier “padel prvi”, za njim pa bo enaka usoda doletela tudi vse podpornike njegove vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje