Kaj storiti, če zaradi snega pod kolesi ne morete speljati s parkirišča?

Magazin 27. Nov 202311:48 3 komentarji
avtomobil, avtomobilska guma, sneg
Foto: PROFIMEDIA

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo morda prišli prav, če vam bo sneg otežil speljevanje s parkirišča.

Verjamemo, da ste letne gume že zamenjali za zimske in samo še čakate na prvi sneg. Veliko ljudi se ga razveseli, potem pa jih veselje mine, ko se zjutraj mučijo, da bi speljali s parkirišča, kolesa avtomobila pa se zaradi snega ali ledu vrtijo v prazno.

Ponujamo vam nekaj nasvetov. Verjetno kakšnega že poznate, vendar je vedno dobro imeti rezervo.

Izkušeni vozniki vedo, da pritiskanje na plin ne bo pomagalo, če kolesa tečejo v prazno. Tudi speljevanje v prvi prestavi ne, ampak v drugi. Če imate v avtomobilu možnost nastavitev različnih režimov vožnje, izberite tistega za sneg oziroma drsečo podlago.

Včasih pomaga, če avtomobil zanihate naprej in nazaj z izmeničnim prestavljanjem v prvo ali vzvratno prestavo. V tem primeru pazite, da pred ali za sabo nimate drugih avtomobilov.

Vedno je koristno, da očistite sneg okoli avtomobilskih koles, če je sneg visok, poskrbite, da očistite tudi izpušno cev.

Če opazite, da je pod kolesi nastal led, ga razbijte s trdim ali ostrim predmetom. To je lahko izvijač ali kakšna zašiljena kovinska palica, recimo grebljica, piše N1 Beograd.

Če nič od naštetega ne pomaga, tik pred pogonska kolesa postavite avtomobilsko preprogo, tanek predpražnik ali kakršnokoli nedrsečo podlogo. Če imate pri roki pesek ali pesek za mačja stranišča bo tudi to bolje kot nič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje