Za koliko bodo višje pokojnine: objavljamo izračun

Slovenija 26. Nov 202310:02 25 komentarjev
Ukladitev pokojnin, upokojenca se sprehajata
Foto: PROFIMEDIA

Januarja prihaja delna uskladitev pokojnin, nato februarja še redna. Na primeru 1.000 evrov pokojnine objavljamo izračun, koliko se bo povišala v prihodnjih mesecih.

Poslanci so sprejeli zakon o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025, v katerem med drugim urejajo uskladitve pokojnin januarja in februarja.

Pokojnine bodo nekoliko višje že novembra in decembra, in sicer za 1,8 odstotka. Upokojenske organizacije so namreč od začetka leta pozivale k izredni uskladitvi, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca leta.

Januarja pa bodo nato upokojenci dobili precej višje pokojnine, in sicer za 8,2 odstotka.

Februarska uskladitev verjetno med osmimi in devetimi odstotki

Februarja bo sledila še redna uskladitev pokojnin. Kolikšna bo, še ni znano. Redna uskladitev pokojnin se namreč izvede v drugi polovici februarja, in sicer na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov), so nam pojasnili na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Kot opozarjajo, je zato pričakovano višino redne uskladitve mogoče napovedovati zgolj v okvirnih odstotkih, na podlagi trenutnih kazalcev jesenskih napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). “Po trenutnih napovedih Umarja kaže, da bi lahko bila redna uskladitev pri 8 odstotkih,” so dodali.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) medtem računajo, da bo redna uskladitev do devet odstotkov.

Za potrebe izračuna smo v spodnji tabeli vzeli srednjo vrednost, torej 8,5 odstotka. Pri tem opozarjamo, da se januarska in februarska uskladitev ne seštevata.

Za naš izračun smo vzeli upokojenca, ki prejema povprečno pokojnino. Po zadnjih podatkih statističnega urada je ta lani znašala 782 evrov. Dodali pa smo tudi primer, ko upokojenec prejema tisoč evrov pokojnine. Podrobneje v spodnji tabeli.

Letos prvič tudi božičnica za upokojence

Upokojenci bodo letos prvič dobili tudi božičnico, izplačana pa bo 20. decembra. Znesek božičnice, ki ga bo upokojenec prejel na svoj račun, je odvisen od višine letnega dodatka, ki so ga prejeli. Ta pa je bil odvisen od višine pokojnine. Več v tabeli spodaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje