Prvič jim je uspelo fotografirati izjemno redko orjaško podgano (FOTO)

Svet 26. Nov 202316:48 1 komentar
orjaška podgana
Foto: Live Science/Tyrone Lavery

Po več letih neuspešnih poskusov je znanstvenikom vendarle uspelo fotografirati izjemno redko podgano velikanko. Gre za enega najredkejših glodalcev na svetu.

Znanstvenikom je po več letih poskusov na Solomonovih otokih v objektiv kamere prvič doslej uspelo ujeti orjaško podgano Vangunu (Uromys vika), iz družine Muridae, pišejo na portalu Live Science. Gre za eno izmed najredkejših podgan, ki lahko zraste do 45 centimetrov in tehta do enega kilograma, zanje pa je poleg velikosti značilen tudi dolg rep in kratka ušesa.

Čeprav so domačini že desetletja pripovedovali o orjaških podganah, ki lahko pregrizejo tudi kokosove orehe, se je ta vrsta znanstvenikom dolgo izmikala. Prvič so jo tako odkrili šele leta 2015 med raziskovanjem otoka Vangunu na Salomonovih otokih. Prvi mrtvi primerek pa so dobili leta 2017, ko so gozdarji v enem izmed gozdov na Vangunu posekali drevo iz njega pa je padla mrtva orjaška podgana. Primerkov lobanj te vrste sicer v svojih zbirkah drži tudi nekaj muzejev po svetu.

Znanstvenikom je zdaj s pomočjo IR sledilne kamere to redko vrsto uspeli tudi fotografirati v njihovem naravnem okolju. Fotografije štirih primerkov, ki so vsaj trikrat večji od navadnih podgan, so posneli v gozdovih Zaire na Solomonovem otočju, ki je severovzhodno od Avstralije v Tihem oceanu. Gozdovi Zaire so sicer edini znani habitat te podgane, ki spada med ene najredkejših glodalcev na svetu.

Podobo odkritje je leta 2021 raziskovalcem uspelo tudi z močvirsko podgano (Nesokia bunnii) v Iraku, za katero se je domnevalo, da je že izumrla. Ključno vlogo pri tem so odigrali slovenski raziskovalci, na čelu z biologom Borisom Kryštufkom.

orjaška podgana
Foto: Wiley Online Library/Tyrone Lavery

Fotografije posneli v ključnem obdobju

“Prve fotografije velikanske podgane Vangunu v njihovem naravnem okolju so izjemno pozitivna novica za to slabo poznano in ogroženo vrsto,” je dejal glavni avtor študije in predavatelj biologije avtohtonih vretenčarjev na Univerzi v Melbournu Tyrone Lavery.

Vse fotografije je raziskovalcem uspelo posneti ponoči, največjo aktivnost v objektiv ujetih primerkov pa so zaznali okoli polnoči. Podgane so pred kamero zvabili s sezamovim oljem, kar je bilo verjetno ključno. Pri prejšnjih poskusih so namreč za vabo uporabljali arašidovo maslo, vendar so z njim pritegnili le tujerodne črne podgane.

Fotografije orjaških podgan po mnenju raziskovalcev prihajajo v ključnem obdobju, ko tej vrsti zaradi vse obsežnejše komercialne sečnje gozdov grozi izumrtje.

Lani je vlada Solomonovih otokov namreč izdala soglasje za komercialno sečnjo zadnjih ostankov gozda, kjer živijo ogrožene podgane. “Soglasje za sečnjo je bilo izdano v Zairi. Če se bo ta nadaljevala, bo to nedvomno povzročilo izumrtje velikanske podgane Vangunu,” je prepričan Lavery.

Predstavniki skupnosti Zaira so zoper vladno odločitev sicer vložili pritožbo, sedaj pa skupaj z raziskovalci upajo, da bodo slike pripomogle pri prizadevanjih za preprečevanje njihovega izumrtja, še piše Live Science.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje