“Kaj takega se v tako resnih zadevah, kot so volitve, ne bi smelo zgoditi”

Slovenija 08. Maj 202209:36 > 11:39 10 komentarjev
Tomaž Lah, Jurij Lep
Gibanje Svoboda/BOBO

Zaradi računalniške napake v sistemu Državne volilne komisije se bo moralo od poslanskih stolčkov, še preden so jih zasedli, posloviti šest kandidatov na letošnjih državnozborskih volitvah. Kandidat Gibanja Svoboda Tomaž Lah je ob tem dejal, da je "zelo nerodno", da se kaj takega zgodi pri tako resnih zadevah. Zaradi spremembe je razočaran tudi Jurij Lep, ki pa si želi ostati v politiki.

Pri dodatnem preverjanju izida letošnjih državnozborskih volitev s strani neodvisne strokovne skupine se je izkazalo, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države. Čeprav razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah ostaja enaka, se je spremenilo šest poslanskih mandatov.

Zaradi računalniške napake v sistemu Državne volilne komisije (DVK) se bodo tako od poslanskih stolčkov – še preden so jih sploh zasedli – morali posloviti Tomaž Lah in Jurij Lep s kandidatne liste Gibanja Svoboda, Maja Kocjan in Andrej Kosi iz SDS, Klemen Matk iz NSi in Ana Černe iz Levice. Izvoljeni poslanci po odpravljeni računalniški napaki so tako Franc Props in Tine Novak (Gibanje Svoboda), Alenka Helbl in Dejan Kaloh (SDS), Janez Žakelj (NSi) in Tatjana Greif (Levica).

Tomaž Lah: Vse skupaj je zelo nerodno

Zaradi računalniške napake bo brez poslanskega mandata ostal tudi Tomaž Lah iz stranke Gibanje Svoboda. “Rezultati državne volilne komisije so takšni, kakršni so. Je pa zelo nerodno, da so se glasovi dokončno preračunali pravzaprav šele 14 dni po volitvah. Mislim, da je to s strani tako resnega organa, kot je DVK, nenavadno,” je povedal v odzivu za N1.

Kot je poudaril, so poslanci, ki se bodo morali od svojih poslanskih stolčkov posloviti še preden so nanje sedli, postavljeni v neugoden položaj. “Vendar čestitam tistim, ki so se po novih rezultatih uvrstili v parlament,” je dejal, a dodal, da je kljub temu razočaran. “Jasno je, da je človek razočaran, glede na to, da na kaj takega verjetno nihče ni pomislil. Da pa se izgovarjaš na računalniškega hrošča, se mi pa tudi zdi malo nenavadno,” je pri tem še pripomnil.

Lah, ki je bil pred volitvami v državni zbor, zaposlen v energetiki, tako ostaja na starem delovnem mestu. Bo pa v prihodnje še naprej sodeloval z Gibanjem Svoboda. “V stranki obstajajo tudi druge naloge in aktivnosti, v katere bom v prihodnje vključen,” je povedal. Na vprašanje, ali pričakuje uradno opravičilo s strani DVK, je Lah dejal, da ne, tudi o tožbi ne razmišlja. “Vse skupaj je zelo nerodno, kaj takega se v tako resnih zadevah, kot so volitve, ne bi smelo zgoditi,” je še povedal.

Jurij Lep želi ostati v politiki

V novem sklicu državnega zbora prav tako po novem ne bo Jurija Lepa, nekdanjega poslanca stranke Desus, ki je na tokratnih volitvah kandidiral na listi Gibanja Svoboda. Za N1 je dejal, da je sicer zaradi te spremembe razočaran, vendar ne more glede tega narediti ničesar. Opravičila odgovornih ne pričakuje, želi pa si ostati tudi v politiki, saj mu na tej točki “drugega ne preostane”. O tem, kaj bo delal v prihodnje, pa se bodo morali po njegovih besedah dogovoriti znotraj stranke.

Novoizvoljeni poslanec Novak: To je dokaz, da je življenje čudež

Po novem pa bo v državnem zboru sedel poslanec Gibanja Svoboda Tine Novak. Za Vestnik je dejal, da ga je novica izredno prijetno presenetila in dodal: “To je dokaz, da je življenje čudež.” Izvolitev v državni zbor se je Novaku nasmihala že na dan volitev, vse do trenutka, ko je bilo preštetih 95 odstotkov glasovnic. Dva tedna pozneje je izvedel, da je bil vendarle izvoljen za poslanca.

Poslanec stranke SDS bo tudi Dejan Kaloh, ki je na Facebooku zapisal, da je Maribor ohranil poslanca iz vrst SDS. “Hvala vsem 2925 volilkam in volilcem. Čeprav sem imel letos manjši okraj, sem kar za 425 glasov popravil rezultat iz leta 2018,” je dodal.

Andrej Kosi (SDS), ki v poslanske klopi 13. maja ne bo sedel, pa je na Facebooku zapisal, da se kljub “neljubi novici” še enkrat od srca zahvaljuje vsem volilkam in volilcem za glas, vsem članom OVK in ostalim pa za pomoč in podporo. “Hvala vsem, ki ste mi stali ob strani in verjeli vame … Rad vas imam,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje