13 policistov osumljenih, da so med varovanjem protestov storili kazniva dejanja

Slovenija 03. Feb 202310:46 > 13:00
vodni top celovška
Matej Pušnik/BOBO

Začasna ministrica za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sta predstavila ukrepe za odpravo pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene v izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021.

Kot smo poročali pred tedni, je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar začasno prevzela vodenje notranjega resorja, na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 izrazila pričakovanje, da bo policija izvedla notranje varnostne postopke preverjanja, na podlagi njihovih ugotovitev pa sprožila delovnopravne postopke.

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je na današnji tiskovni konferenci dejal, da so v policiji poročilo notranjega ministrstva za notranje zadeve (MNZ) o ugotovitvah izrednega nadzora pri policijskem varovanju šestih protestov v zadnjih dveh letih podrobno proučili. “Večkrat sem izpostavil, da mora biti zakonitost in strokovnost ob spoštovanju človekovih pravic naše osnovno vodilo, temelj delovanja policije pa zavedanje, da je primarna naloga policije zagotavljanje varnosti teh prebivalcev. Le ob tej predpostavki lahko policija uživa zaupanje ljudi v naše delo. Naše vodilo mora biti vedno, da policija služi ljudem in ne interesom katerekoli politike ali kogarkoli drugega,” je poudaril Lindav.

Po njegovem mnenju je poročilo, ki ga je pripravilo MNZ, policiji postavilo ogledalo, da se lahko odpravijo napake posameznikov in sistemske pomanjkljivosti. Po Lindavovih besedah so v policiji v nekaterih primerih zaznali odstopanja, na generalni ravni pa se strinjajo z ugotovitvami poročila, da je policija v nekaterih izpostavljenih primerih šla čez dopustno mejo.

“Ministrstvo za notranje zadeve je poročilo o nadzoru poslalo posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva, ki vodi svoje postopke, policija pa pri tem tvorno in aktivno sodeluje. V delu, ki zadeva delovnopravne ukrepe, bomo zato počakali na ugotovitve tožilstva,” je dejal prvi mož slovenske policije in dodal, da so zaradi časovne oddaljenosti dogodkov določeni delovnopravni ukrepi že zastarali.

Pri odločitvi o disciplinskih in delovnopravnih postopkih v povezavi z nepravilnostmi na protestih so se oprli tudi na primerjalni pregled desetletnega dela izvajanja podobnih nalog policije. Preiskava okoliščin je potekala z vidika sumov kaznivih dejanj, nepravilnosti in z vidika strokovnih nepravilnosti.

Protesti
Matej Pušnik/Bobo

“Zaradi strokovnih nepravilnosti je bilo opravljenih 63 razgovorov z uslužbenci policije, v katerih smo jih opozorili na storjene nepravilnosti. Gre za nepravilnosti pri ocenjevanju skladnosti, sorazmernosti, strokovnosti in zakonitosti pri uporabi prisilnih sredstev ter strokovne nepravilnosti pri evidentiranju uporabe prisilnih sredstev, še posebej pri izvajanju policijskih pooblastil policistov posebne policijske enote proti množici,” je poudaril Lindav.

Prvi mož policije je dejal, da so v policiji izvedli več aktivnosti in posvetov ter usposabljanj za policijske vodje in delavce v operativnih štabih policije. Dejal je, da so doslej ugotovili razloge za sum, da je 13 policistov storilo kazniva dejanja, med njimi pa je navedel protipravni odvzem prostosti, kršitev človeškega dostojanstva, zlorabo uradnega položaja in kaznivega dejanja nevestnega dela. Vse omenjene primere so odstopili posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva.

“Za normalno delo policije sta potrebna stabilnost in kontinuiteta, pomembno vlogo pa ima tudi politika, ki se mora zavedati, kakšen vlogo in pomen ima policija v družbi. Odgovornost policije in njenega vodstva pa je, da to svoje poslanstvo v družbi tudi udejanja,” je izpostavil Lindav.

“Ne govorimo o lovu na čarovnice”

Sanja Ajanović Hovnik, ki začasno opravlja funkcijo notranje ministrice, je dejala, da je zelo zadovoljna, da je policija v svojih postopkih že izvedla več ukrepov, ki bodo preprečevali, da tovrstnih kršitev v prihodnosti ne bo več. Poudarila je, da bo policija v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve še naprej sodelovala pri izvajanju sistemskih ukrepov, ki bodo zapisani tudi v sistemsko zakonodajo.

“Zadovoljna sem, da tako policija kot tudi ministrstvo za notranje zadeve ugotavljata približno enake kršitve zakonodaje in prekoračitve pooblastil. Razhajamo se zgolj v malenkostih,” je dejala ministrica. Izpostavila je, da so pri pripravi ugotovitev podrobno pregledali tudi poročilo o delovanju policije med protesti nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja, ki pa kršitev ni zaznal.

“Ne govorimo o lovu na čarovnice, ti poročili ne predstavljata tega. Gre za to, da se v prihodnje prepreči, da v neki civilizirani družbi takšnih dogodkov sploh ne bo. Kršitve je treba sankcionirati, seveda ob spoštovanju zakonodaje, ki je v veljavi,” je poudarila Ajanović Hovnik.

Sume kaznivih dejanj bo preverilo specializirano državno tožilstvo, če bo ugotovilo kršitve, bo sprožilo ustrezne postopke pred sodiščem. Po besedah ministrice lahko le takrat pride do delovnopravnih ukrepov, saj je zakonodaja glede odpovedi delovnih razmerij jasna. Odpovedi “po pretečenem roku niso več dopustne”.

Ajanović Hovnik je poudarila, da je poročilo pripravljala strokovna služba in ne politika. “V poročilu, ki je javno, lahko preberete, zakaj ugotavljamo, da so nastale kršitve in so se prekoračila pooblastila in zakaj so se zgodile sistemske napake. Govorimo lahko, da je v teh primerih prišlo do političnega upravljanja policije. Politika je diktirala, kako naj policija v določenih primerih ravna,” je dejala.

Izpostavila pa je, da pri nadzoru v nobeni točki ne gre za revanšizem, saj ne policija niti ministrstvo nista s prstom kazala na krivce, saj je to “politično neprimerno”. Po njenih besedah poročila zgolj ugotavljajo dejstva z ustrezno argumentacijo.

Kaj je o ugotovitvah poročila dejala Ajanović Hovnik?

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je v začetku januarja dejala, da bo za morebitne premestitve in zamenjave znotraj policije treba še počakati na poročilo policije o ugotovitvah. “Naše poročilo je zelo eksaktno, iz njega jasno izhaja, kje smo identificirali težave, in pričakujemo, da jih bo policija našla na istem mestu in ob tem v nadaljevanju ustrezno ukrepala,” je v začetku januarja dodala ministrica.

Kot je še takrat dejala, je sama kot državljanka zgrožena nad ugotovitvami poročila, kot ministrica pa je dolžna poskrbeti, da takih zlorab nikoli več ne bo. “To, kar so počeli in kako so to počeli, je bilo brutalno in naklepno. Nimam besed,” je dejala Ajanović Hovnik. Nadaljnje usmeritve policiji bodo tako šle predvsem v smeri priprave sistemskih ukrepov, ki bodo v prihodnje preprečevali zlorabo policije.

Po njenih besedah je v pripravi tudi novela zakona o organizaciji in delu v policiji ter novela zakona o nalogah in pooblastilih policije. Priprava sprememb bo po besedah začasne ministrice za notranje zadeve temeljila tudi na ugotovitvah poročila o nadzoru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.