Ajanović Hovnik: Ravnanje policije na protestih je bilo brutalno. Nimam besed

Slovenija 10. Jan 202313:13 > 13:51 28 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Na notranjem ministrstvu, ki ga začasno vodi Sanja Ajanović Hovnik, pričakujejo, da bo policija na osnovi poročila o ravnanju pri varovanju protestov v preteklih dveh letih izvedla notranje varnostne postopke preverjanja in sprožila delovnopravne postopke. "Tudi kakšna odpoved delovnega razmerja bi bila na mestu. To, kar so počeli in kako so to počeli, je bilo brutalno in naklepno. Nimam besed," je za N1 dejala ministrica Ajanović Hovnik.  

Na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar začasno vodi notranje ministrstvo, pričakuje, da bo policija izvedla notranje varnostne postopke preverjanja in na podlagi ugotovitev sprožila delovnopravne postopke. To naj bi storila do konca meseca.

Na vprašanje, koliko premestitev in zamenjav posameznih kadrov pričakuje, Ajanović Hovnik na današnji tiskovni konferenci ni odgovorila. Za N1 pa je dejala, da bi bila “tudi kakšna odpoved delovnega razmerja na mestu”. “To, kar so počeli in kako so to počeli, je bilo brutalno in naklepno. Nimam besed.”

Ob tem je dodala, da je bila policija oziroma še zlasti njeno vodstvo za protest 5. oktobra zelo dobro pripravljeno. “Na zalogi so imeli 400 nabojev plinskih bomb, ki jih nikoli ni voljo, za vodjo operativnega štaba so postavili osebo, ki za sabo nima tovrstnih usposabljanj in je kak teden prej prejela opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Potem pa sredi akcije ‘uletijo’ v štab in zahtevajo točno določeno ukrepanje. To je norost,” je še dodala.

solzivec tivoli protesti
Foto: Matej Pušnik/Bobo

Policija bo o svojih ugotovitvah poročala 31. januarja, in takrat bo tudi znano, koliko ljudi so identificirali na policiji in koliko na notranjem ministrstvu, je dejala. “Naše poročilo je zelo eksaktno, iz njega jasno izhaja, kje smo identificirali težave, in pričakujemo, da jih bo policija našla na istem mestu in ob tem v nadaljevanju ustrezno ukrepala,” je ob tem dodala ministrica.

Kot je še dejala, je sama kot državljanka zgrožena nad ugotovitvami poročila, kot ministrica pa je dolžna poskrbeti, da takih zlorab nikoli več ne bo. Nadaljnje usmeritve policiji bodo tako šle predvsem v smeri priprave sistemskih ukrepov, ki bodo v prihodnje preprečevali zlorabo policije.

Priprava novega zakona o delu policije

V pripravi sta tako tudi noveli zakonov o organizaciji in delu v policiji ter o nalogah in pooblastilih policije. Priprava sprememb bo po besedah Ajanović Hovnik temeljila tudi na ugotovitvah poročila o nadzoru, spremembe organiziranosti pa prihajajo še ob umiku schengenske meje s slovenske južne meje.

Ministrica je med ključnimi prioritetami notranjega ministrstva za letos navedla pripravo strategije upravljanja migracij. Ob tem so v pripravi tudi spremembe zakona o tujcih, te so že v medresorskem usklajevanju z ministrstvom za javno upravo. Delo nadaljuje tudi medresorska skupina, ki bo v drugi polovici leta pripravila sistemske ukrepe za celovito obravnavo migracij in integracijo tujcev.

Svoj načrt dela za leto 2023 je sprejela tudi policija, ki bo še poseben poudarek namenila medvrstniškemu in družinskemu nasilju ter problematiki femicida in spolnih zlorab.

Ajanović Hovnik je vodenje resorja po odstopu Bobnarjeve prevzela začasno, za največ tri mesece. O tem, ali je morebiti tudi sama med kandidati za novega notranjega ministra, je danes dejala le, da je trenutno njena ključna naloga na tem resorju zagotavljanje njegovega nemotenega delovanja, o kandidatu za notranjega ministra pa se bo izrekel premier Robert Golob, ko bo sprejel odločitev.

Ali bi sama sprejela vodenje tega resorja, ministrica ni izrecno zanikala, odgovorila je le, da je sama “odlična ministrica za javno upravo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje