Toninovo pošiljko prestregli že na Pošti, Hojs vztraja, da je svojo prejel

Slovenija 25. Okt 202116:03 > 26. Okt 2021 07:45 4 komentarji
Pošta Slovenije
Denis Sadiković/N1

Nekaterim vidnejšim politikom so v zadnjih dneh poslali grozilne pošiljke. Na Pošti Slovenije odgovarjajo, da v primeru odkritja nevarne, prepovedane oz. sumljive vsebine v poštni pošiljki ravnajo v skladu s predpisanimi protokoli in obvestijo pristojne organe. Vse poštne pošiljke za določene državne organe in državnike pa so posebej pregledane. Pošiljko, namenjeno Mateju Toninu, so res prestregli v logističnem centru, medtem ko Aleš Hojs vztraja, da je sam pošiljko prejel.

V zadnjih dneh je bilo na nekatere vidne politike naslovljenih več pošiljk z grožnjami. Med drugim na premierja Janeza Janšo, obrambnega ministra Mateja Tonina, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča. Pošiljki sta prejeli tudi dve poslanski skupini: SNS in DeSUS. Po poročanju POP TV policija preverja tudi pošiljko, naslovljeno na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Po informacijah N1 še ni znano, ali je šlo v primeru Počivalška res za pošiljko z grožnjo. Pošta je njegovo pošiljko prestregla.

Na družbenih omrežjih se je pojavilo več vprašanj, kako je mogoče, da sta pisemski ovojnici z grozilno vsebino in nabojem prispeli na domač naslov Janše in Tonina, kot je poročal Siol. Janša in Tonin sta varovani osebi in vsa naslovljena pošta na varovane osebe mora čez rentgenski pregled.

Vsaj kar se tiče Toninove pošiljke, drži, da je ni dobil na domači naslov. To so potrdili tudi v NSi. Grozilno pismo z naboji so prestregli v glavnem logističnem centru Pošte v Ljubljani. Pošta ima namreč z ministrstvom za notranje zadeve oziroma centrom za varovanje sklenjeno pogodbo, po kateri rentgensko pregledajo vse poštne pošiljke za varovane osebe. 

Medtem se je Hojs na komentarje na družbenih, da so bile pošiljke zgolj poslane in da jih naslovniki niso zares dobili, odzval z besedami: “Jaz sem jo prejel.”

Pošta: Pregledamo vse pošiljke za določene državne organe in državnike

Na Pošti Slovenije sicer pojasnjujejo, da je zaznavanje sumljivih pošiljk možno na več načinov. Posebej pregledajo vse poštne pošiljke za določene državne organe in državnike, kot so državni zbor, urad predsednika države in drugi. To velja tako za njihove službene naslove kot tudi za njihove domače.

“Poseganje v vsebino poštnih pošiljk je dovoljeno le pristojnim organom pod pogoji, ki jih določa veljavna zakonodaja. Pošta Slovenije je ravnala skladno z veljavnimi postopki in protokoli ter v sodelovanju s pristojnimi organi,” še odgovarjajo.

Črka T pomeni, da je potrebno za pošiljko doplačati

Na pisemski ovojnici, ki sta bili naslovljeni na Janšo in Tonina, je viden tudi žig črke T. Ta označuje pošiljke, za katere je pošta ocenila, da je premalo znamk in mora naslovnik za prejem pisma doplačati. To lahko naredi bodisi ob prihodu poštarja ali kasneje na pošti, ko z obvestilom dvigne pismo.

Policija obravnava dogodek po 135. členu kazenskega zakonika. Kazen za to kaznivo dejanje je predpisana z zaporom do dveh let.

V skladu z Zakonom o poštnih storitvah v pošiljkah ni dovoljeno pošiljati:

1. narkotikov in psihotropnih snovi, razen če je pošiljatelj ali naslovnik oseba, ki je po zakonu pooblaščena za promet z njimi ali za njihovo uporabo;

2. eksplozivnih, vnetljivih, radioaktivnih ali drugih nevarnih snovi;

3. živih živali;

4. predmetov, katerih uvoz in promet sta prepovedana v naslovni državi;

5. predmetov, ki so nevarni za zaposlene pri izvajalcu poštnih storitev;

6. drugih snovi ali predmetov, katerih pošiljanje je prepovedano na podlagi zakona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje