Kako namerava Zoran Janković zaobiti Zavod RS za varstvo narave?

Slovenija 18. Jun 202415:10 23 komentarjev
Magnifico
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da bodo na julijski seji mestnega sveta svetniki odločali o spremembi odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Kot je dejal župan, bi s spremembo v odloku izločili štiri lokacije, na katerih naj bi bile po novem dovoljene javne prireditve brez soglasja Zavoda RS za varstvo narave. Kako bo napovedana sprememba odloka vplivala na predvideni koncert Magnifica?

Še vedno ni jasno, ali bo priljubljeni slovenski glasbenik Robert Pešut – Magnifico konec avgusta v osrčju ljubljanskega mestnega parka Tivoli lahko izvedel koncert ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja. Zavod RS za varstvo narave je namreč zavrnil prošnjo organizatorjev za izvedbo koncerta, ti pa so se kasneje pritožili na ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je odločitev zavoda razveljavilo in jim jo vrnilo v ponovno odločanje.

Medtem ko Magnifico še čaka na zeleno luč za izvedbo koncerta, za katerega je prodal že več kot 13.000 vstopnic, je ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je v sporu med organizatorji koncerta in zavodom postavil na Magnificovo stran, dejal, da bodo v ljubljanski mestni občini obravnavali predlog spremembe odloga o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Po Jankovićevih besedah bi predlagana sprememba spremenila trenutni odlok in izločila štiri lokacije, na katerih bi bile po novem lahko dovoljene prireditve brez izdaje soglasja zavoda za varstvo narave. To so štiri lokacije na območju Rožnika, sankališče ob bazenu v Tivoliju, območje pri Jakopičevem drevoredu in na lesenem odru pred MGLC (Mednarodnim grafičnim likovnim centrom) na koncu Jakopičevega drevoreda.

Trenutno v odloku med drugim piše, da v krajinskem parku ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave.

Zoran Janković
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Zavod za varstvo narave je v dveh primerih na dveh lokacijah ravnal zame popolnoma nerazumljivo,” je dejal Janković. Ponovil je, da so na Rožniku potekale prireditve pred 1. majem in ob njem, teden dni pozneje pa študenti niso dobili soglasja za “študentsko zabavo” na isti lokaciji. Prav tako je v Tivoliju, na območju sankališča, potekal vsakoletni tek za ženske, tam poteka tudi Festival športa, glasbenik Magnifico pa ni dobil soglasja za koncert v parku.

Ljubljanski župan je ob tem opozoril, da je bil pred slabim mesecem na sankališču organiziran DM tek za ženske, ki se ga je letos udeležilo 13.000 ljudi, po teku pa je na osrednjem prizorišču športnega dogodka potekala tudi zabava. Vprašal se je, zakaj je zavod za varstvo narave izdal soglasje za izvedbo omenjenega teka, Magnificu, ki je za organizacijo koncerta najel celo isto tehnično in logistično ekipo, kot jo organizatorji teka za ženske, pa soglasja ni izdal.

Spomnimo, srž problema, zakaj zavod za varstvo narave Magnificu ni izdal dovoljenja, predstavljata evropska gomoljčica in hrošč puščavnik. Omenjena rastlina sicer cveti aprila in maja, avgusta pa preživi zgolj podzemni del rastline, ki bi ga po mnenju zavoda lahko ogrozila množica obiskovalcev koncerta. Hrošč puščavnik pa prebiva v nekaterih deblih drevoreda Pod turnom.

Zoran Janković je na redni tedenski novinarski konferenci dejal, da sta bili po njegovem mnenju odločitev in obrazložitev zavrnitve izdaje soglasja nerazumljivi, zato je bil vesel, ko je profesor Jože Bavcon napisal “popolnoma drugačno mnenje” o gomoljčici. Tudi v podjetju Voka Snaga, ki skrbi za krajinski park, so po Jankovićevih besedah v mnenju zapisali, da “prireditve priporočajo”.

DM tek za ženske, Tivoli, priprave, prizorišče
Osrednje prizorišče DM teka za ženske v osrčju Tivolija, kjer si želi imeti koncert tudi Magnifico (Foto: Egon Parteli/N1)

K spremembi odloka je župana spodbudila tudi vsakoletna prireditev tabornikov v Tivoliju, s katero mlade nagovarjajo, naj se vključijo v njihovo organizacijo. “Ne želim, da spet nekdo arbitrarno odloča o tem,” je povedal. “Zato smo te lokacije izločili in rekli, da jih lahko uporabimo tudi za to, da Tivoli živi. Tivoli mora živeti,” je prepričan.

Meni, da s tem krajinski park še bolj ščitijo, saj bo jasno, kaj je dovoljeno in kaj ni. “Tudi nam je lažje, da na pobude, vprašanja, predloge odgovorimo: samo to je dovoljeno,” je opisal.

Gradivo bodo mestnim svetnikom posredovali v petek, takrat bosta predlog spremembe odloka in obrazložitev tudi javno objavljena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje