Magnificov koncert v Tivoliju pod vprašajem zaradi hrošča in rože

Slovenija 10. Maj 202421:15 12 komentarjev
Magnifico, Robert Pešut
Foto: Aljaž Uršej/N1

Magnifico je napovedal koncert v ljubljanskem parku Tivoli. Ta naj bi potekal 31. avgusta, a je pod vprašajem, saj bi imela množica obiskovalcev prevelik vpliv na zaščitene vrste, zato zavod za varstvo narave ni izdal soglasja za prireditev.

Glasbenik Magnifico je ob 30. obletnici glasbenega ustvarjanja napovedal koncert v ljubljanskem parku Tivoli. Ta naj bi potekal 31. avgusta, za koncert so že prodali tudi več kot 12 tisoč vstopnic od predvidenih 19.500.

Toda ali se bo koncert lahko odvil na tej lokaciji, še ni jasno. Zavod za varstvo narave je namreč zavrnil izdajo soglasja za prireditev na lokaciji, ki je del krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Dogodek bi namreč ogrožal cvetlico evropsko gomoljčico in hrošča puščavnika.

Kot je za medije povedal organizator koncerta Mitja Prezelj, so vlogo za izdajo soglasja na zavod oddali lani decembra, negativni odgovor pa prejeli šele marca. Nato so se pritožili. V pritožbi, ki jo bo obravnavalo ministrstvo za naravne vire in prostor, so po poročanju časopisa Dnevnik zapisali, da evropska gomoljčica aktivno raste maja, in ne avgusta, pa še to na gozdnih površinah, ne pa na travniku, kjer bo koncert. Glede ogroženosti hrošča puščavnika pa so pojasnili, da ta je v votlih drevesih, edino drevo na prizorišču pa bo ograjeno.

Dodali so še, da je prizorišče umetno ustvarjen in vzdrževan travnik, kjer se dnevno sprehaja tudi po več tisoč obiskovalcev, in navedli, da je bilo na tem območju že več množičnih dogodkov, je še poročal Dnevnik.

tivoli
Smeti v Tivoliju po prireditvi Škisova tržnica leta 2012 (Foto: Srdjan Živulović /BOBO)

Ministrstvo bo o pritožbi odločilo do konca maja, je poročal POP TV.

Na tem območju v Tivoliju je bilo sicer že več množičnih prireditev, tudi koncert DJ Umeka in obisk dalajlame, a kot so za medije pojasnili v zavodu za varstvo narave, so se dogodki odvili pred letom 2015, ko je bila spremenjena zakonodaja s tega področja.

Medtem ko pristojne institucije še odločajo, pa je ljubljanski župan Zoran Janković včeraj na prireditvi ob občinskem prazniku in dnevu Evrope, kjer je njegov veliki podpornik Robert Pešut – Magnifico prejel nagrado glavnega mesta, dejal: “Vse skupaj vabim na koncert v Tivoli.”

“Za prireditev je v bistvu najpomembnejše dovoljenje oziroma privolitev lastnika prizorišča. To je tudi velika želja MOL-a, da bi se tukaj takšne prireditve dogajale,” je Prezelj povedal za TV Slovenija.

V primeru, da soglasja ne bodo dobili, bodo koncert izvedli na drugi lokaciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje