Kakšen izgovor za odsotnost z dela! “Pil sem z očetom”

Slovenija 02. Jun 202405:00 0 komentarjev
ostracon, stari Egipt, stari Egipčani, Britanski muzej, odsotnost z delaq
Foto: Zajem zaslona/BRITISH MUSEUM

V Britanskem muzeju je razstavljen kos keramike iz starega Egipta, na katerem so vodili evidenco odsotnosti delavcev. Razlogi so za današnji čas zelo zanimivi.

Odsotnost z dela pri delodajalcih ni preveč priljubljena in običajno mora delavec zanjo imeti dovolj dober razlog.

Dejstvo je tudi, da niso vsi iskreni pri navajanju razlogov za delovno odsotnost, zato ne preseneča, da delodajalci vodijo evidenco o njej. Vodenje evidenc o odsotnosti z dela pa ni iznajdba sodobnega časa. To razkriva starodaven kos keramike, imenovan “ostrakon”, ki ga hranijo v Britanskem muzeju. Na skoraj 3.300 let stari črepinji je namreč zapis, ki vsebuje seznam odsotnosti z dela in razloge zanjo.

Ostrakon nosi datum: leto 40 vladavine faraona Ramzesa II. “Gre za register štiridesetih delavcev z datumi in razlogi njihove odsotnosti. Seznam je urejen v dveh stolpcih: levi z datumi, desni z imeni (stari Egipčani so pisali od desne proti levi). Datumi so opisani na primer: “Tretji mesec poletja, dan 20”, nad njimi pa je z rdečo barvo zapisana beseda ali besedna zveza, ki označuje razlog, zakaj je bil posameznik na ta dan odsoten z dela.

Eden od zapisov je takšen:

Sauadijt (ime delavca, op. p.): Pomlad, 3. mesec, 23. do 24. dan (pri šefu); Pomlad, 4. mesec, 16. dan (hči je imela menstruacijo); Zima, 1. mesec, 14. do 15. dan (daritev bogu); Zima, 1. mesec, 24. do 25. dan (daritev za očeta), 26. do 28. dan (pri šefu).

Težave z očmi in škorpijonov pik

Najpogosteje navedeni razlog za odsotnost z dela je bolezen. Med boleznimi so največkrat omenjene težave z očmi, presenetljivo pogosto pa tudi “škorpijonov pik”. Ta je omenjen več kot stokrat, piše portal Medium. Težave z očmi pa so prav tako razumljive. Egipt je bil že v tistih časih pretežno puščavska dežela in vetrovi so pogosto zanesli droben pesek ljudem v oči, kar je lahko povzročilo vnetja.

Naslednji najpogostejši razlog je bila odsotnost zaradi zasebnega dela “pri šefu”. Danes bi nekateri temu rekli “izkoriščanje”, drugi pa “dvoživkarstvo”, čeprav iz zapisa ni jasno, kdo je delavcu delo plačal. Sicer pa opravljanje zasebnega dela pri nadrejenih v starem Egiptu ni bilo prepovedano, dokler se je dogajalo v zmernih količinah, piše portal Greek Reporter.

Pogost razlog za odsotnost sta tudi “varjenje piva” in “darovanje bogu”. Pivo je bilo pri starih Egipčanih nadvse priljubljeno, religija pa je v njihovem življenju igrala osrednjo vlogo, zato ne preseneča, da so darovanja različnim bogovom lahko bila opravičljiv razlog za odsotnost z dela.

Hčerina menstruacija in popivanje z očetom

Zanimivo je tudi, da sta kot vzrok za odsotnost veljala tudi hčerina ali ženina menstruacija.

To je lahko pomenilo, da so v tem času moški člani družine prevzeli vsaj nekatera dela, ki so jih sicer opravljale ženske. Kot razlog za prost dan pa so delavci navajali tudi “popravljanje vrat” ali “prinašanje kamna pisarju”, “skrb za pisarjevo ženo” in celo “popivanje s Khonsujem“. Med pogostejšimi je tudi “pitje z očetom (ali drugim sorodnikom)”. V tem primeru je šlo za obredno “pitje” s pokojnim, tako imenovano libacijo, s katero so počastili spomin na mrtve sorodnike.

Je pa razstavljena črepinja z zapisi o odsotnosti z dela ena od 90 podobnih, ki so jih našli v egiptovski Deir el Medini in dajejo zanimiv vpogled v življenje v starem Egiptu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!