Kaže, da bomo spet lahko opazovali močan severni sij: kdaj naj bi bil viden?

Magazin 30. Maj 202410:58 0 komentarjev
Severni sij
Severni sij nad Rečico ob Savinji, 10. 5. zvečer (Foto: Nejc Štruclj)

Priložnosti za opazovanje severnega sija za zamudnike in tiste, ki se tega ne morejo naveličati, še ni konec. Že jutri se obeta nova možnost.

V zadnjega pol leta smo imeli priložnost opazovati močne severne sije tudi v naših krajih, kar ni tako zelo pogost pojav.

Po predstavi, ki jo je severni sij priredil na našem večernem in nočnem nebu med 10. in 12. majem, smo se spraševali, ali bomo kaj takega še lahko videli in o tem tudi pisali v članku “Kdaj bomo v Sloveniji spet videli severni sij“. Kot kaže, ne bo treba čakati dolgo in za tiste, ki ste zamudili vse dosedanje priložnosti, še ni prepozno. Že jutri bo morda nastopila nova, napovedujejo astronomi.

Skupina sončnih peg, odgovornih za “majski spektakel”, je preživela

Za majski severni sij je namreč bila “odgovorna” skupina sončnih peg, poimenovana AR3664. Iz nje so “bruhali” močni curki plazme, ki nas je dosegla kot elektromagnetna ali solarna nevihta in povzročila morda enega najmočnejših severnih sijev v zadnjih 500 letih, kot zdaj ugotavljajo astronomi.

Ker se Sonce vrti okoli osi, je skupina sončnih peg za nekaj časa izginila iz našega vidnega polja, zdaj pa, ko je Sonce naredilo cel krog, se je ponovno pojavila in ima še vedno ogromno energije. Kot je za N1 povedal promotor znanosti in direktor zavoda Cosmolab, Andrej Guštin, je skupina sončnih peg “preživela”, in ko se je ponovno pojavila na vidni strani Sonca, priredila mogočen izbruh plazme, ki nas bo kmalu dosegel.

To potrjujejo tudi drugi mediji, ki pišejo o tem, da so 27. maja na sončevem jugovzhodnem robu zabeležili mogočno erupcijo, za katero domnevajo, da je zanjo odgovorna skupina AR3664. Moč eksplozij astronomi klasificirajo, najmočnejše pa so označene s črko X. Najmočnejši izbruh, ki so ga zabeležili 27. maja, je spadal v to skupino in so ga označili kot X-2,9. Številka označuje moč izbruha na lestvici od 1 do 10. “Sončni izbruh je bil zelo eruptiven, vendar nastali koronarni masni izbruh ni usmerjen proti našemu planetu,” piše spletna stran Space WeatherLive. Vendar pa je skupina peg še vedno zelo aktivna in to ni bil edini izbruh, pač pa le eden od mnogih.

“Trenutno kaže, da bi nas delci enega od sončevih izbruhov lahko zadeli jutri okoli polnoči,” je dejal Guštin.

“Zanesljivo pa bo to mogoče vedeti šele nekaj ur prej, tako da bi bilo primerno, da bi ljudje, ki bi želeli videti severni sij, bili pozorni od večera dalje, ter spremljali napovedi na spletnih straneh,” je dodal.

To potrjuje tudi objava geologa in navdušenca nad severnim sijem, Jureta Atanackova na družbenem omrežju X. “Model NOAA (Ameriške uprave za oceane in atmosfero, op. a.) kaže na verjeten udar velikega CME (koronarnega izbruha, op. a.), ki ga je danes sprožila eksplozija X-1.4. Čas prihoda CME je po modelu pozno v petek, kar bi bilo v prid Evropi, vendar je v tej napovedi veliko negotovosti,” je Atanackov zapisal v svoji objavi.

Vremenska napoved za jutri zvečer sicer ni najbolj ugodna za opazovanje sija, vendar pa tudi ni “čista katastrofa”, pravi Guštin. Tu in tam bo verjetno nekaj jasnine, ki bi lahko omogočila opazovanje severnega sija, če bo do njega prišlo.

Priložnosti za opazovanje severnega sija bodo trajale še vse leto

Pa tudi po jutrišnjem dnevu priložnosti za opazovanje severnega sija še ne bodo popolnoma izgubljene.

“Sonce je trenutno v fazi najvišje aktivnosti v 11-letnem ciklusu,” pojasnjuje Guštin. “Pri tem ta aktivnost ne traja le dan ali dva, pač pa je ’razmazana’ skozi daljše časovno obdobje.”

Po njegovih besedah kaže, da bomo pogostejšim severnim sijem pri nas lahko priča še celo letošnje, verjetno pa tudi naslednje leto.

“Bolj ko se bliža poletje, manjše bodo možnosti za opazovanje severnega sija,” pravi Guštin. “To je zato, ker so noči krajše. In če nas na primer sončna nevihta zadene ob 7. zvečer, poleti ne bomo videli ničesar, ker je takrat še preveč svetlo, zgodaj spomladi, jeseni in pozimi pa bi,” pojasnjuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!