Kaj se zgodi, če pojeste več kot 20 češenj na dan

Navdih 29. Maj 202404:39 6 komentarjev
češnje
Foto. PROFIMEDIA

Češnje so ne le okusne, polne so tudi koristnih snovi. Vendar, ali jih je dobro pojesti več kot 20 na dan?

Pogosto se zgodi, da ko pojemo eno češnjo, ne moremo prenehati, dokler ne pojemo vseh, ali pa dokler se z njimi ne nasitimo “do grla”.

Nič čudnega, saj so dobre, sočne in polne koristnih snovi. So dober vir vitaminov A, B, C in K ter kalcija, kalija, železa, bakra, mangana, magnezija, fosforja in cinka, piše portal N1 Zagreb.

Vsebujejo tudi vlaknine, celulozo, pektin, organske kisline, nekaj beljakovin in sladkorjev. Rdeča barvila češenj delujejo antioksidativno, lahko pa delujejo tudi protivnetno in proti bolečinam.

Zaradi nizke vsebnosti sladkorjev z visokim glikemičnim indeksom naj bi bile primerne tudi za sladkorne bolnike, ker snovi v njih stimulirajo tvorbo kolagena in lajšajo vnetja mišic, pa češnjev ali višnjev sok ugodno delujeta pri regeneraciji telesa po telesnih naporih.

Kljub temu pa strokovnjaki opozarjajo, da s količino češenj ne gre pretiravati, če ne želite imeti težav. Vendar te težave vašemu telesu ne bodo škodovale, le malce neprijetne so. Preveč češenj ima namreč laksativen učinek, torej delujejo odvajalno. Lahko pa, še preden do tega pride, občutite tudi napihnjenost ali črvičenje v trebuhu ali črevesju.

Zato je priporočena dnevna količina češenj okoli 150 gramov, kar ustreza približno dvajsetim posameznim češnjam.


BONUS VIDEO: Boštjan Dermol iskreno o bolezni, smrti in ljubezni

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje