Kakšna dokazila potrebujemo za prehod meje

Slovenija 19. Maj 202106:00 > 09:58 0 komentarjev
Marina
Alen Milavec /BOBO

Države članice naj bi skupno evropsko digitalno zeleno potrdilo, ki bo delovalo kot nekakšen covidni potni list, začele uporabljati do konca junija. Do takrat pa je za prehod mej po posameznih državah treba predložiti različna dokazila. Za vstop v Avstrijo od danes ni več obvezna karantena.

Pregledali smo, kakšna dokazila potrebuje potnik, ki iz Slovenije potuje v okoliške države.

HRVAŠKA

Pred prehodom slovenske južne meje mora potnik izpolniti obrazec za prehod meje s Hrvaško.

Za vstop na Hrvaško potnik iz Slovenije potrebuje ali:

  1. Negativni PCR-test, ki ne sme biti starejši od 48 ur (od časa odvzema brisa do prihoda na mejni prehod).
  2. Negativni hitri antigenski test, ki ne sme biti starejši od 48 ur (dodatni hitri test na Hrvaškem v primeru daljšega bivanja od deset dni pa ni več potreben).
  3. Potrdilo o cepljenju. Vstop brez omejitev je omogočen potnikom, ki so bili pred najmanj 14 dnevi cepljeni z drugim odmerkom cepiva oziroma s prvim in edinim odmerkom cepiva Jannsen.
  4. Potniki, ki so preboleli covid-19 in se cepili z enim odmerkom cepiva, ne potrebujejo več negativnega testa. Ta ureditev velja za šest mesecev od datuma cepljenja, potniki pa potrebujejo dokazila o cepljenju in pozitivnem PCR-testu oziroma hitrem antigenskem testu ali zdravniško potrdilo o prebolelosti.
  5. Potrdilo o pozitivnem PCR ali hitrem antigenskem testu, s katerim potnik dokazuje, da je prebolel okužbo z novim koronavirusom, pri čemer mora biti test starejši od 11 dni od prihoda na mejo in mlajši od 180 dni od prihoda na mejo. Namesto potrdila o pozitivnem testu velja tudi zdravniško potrdilo o prebolelosti.

Potnik lahko na Hrvaško vstopi tudi brez zgornjih dokazil, a odrejena mu bo 10-dnevna karantena, ki pa jo lahko skrajša, če na Hrvaškem naredi hitri ali PCR-test.

Med zgornje izjeme sodijo delavci, potniki na službenem potovanju, tranzitni potniki, bolniki in študenti in otroci (mlajši od sedem let) potnikov z zgornjimi dokazili.

Več na spletnih straneh hrvaškega notranjega ministrstva.

ITALIJA

Italija je napovedala, da bo vstop v državo brez karantene dovolila tudi tistim, ki bodo imeli v zelenem potrdilu zabeležen tudi samo prvi odmerek cepiva proti covidu-19. A trenutno je še v veljavi ureditev, ko mora imeti tudi dvakrat cepljeni potnik negativen rezultat testa na novi koronavirus.

Za vstop v Italijo mora potnik tako trenutno imeti:

  1. negativni antigenski ali PCR-test na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa,
  2. samoizjavo,
  3. prijavo na lokalno zdravstveno ustanovo (ASL).

Kako izpolniti samoizjavo, kako se prijaviti na ASL in preostale pomembne informacije o prehodu meje z Italijo, si lahko preberete na spletnih straneh slovenskega veleposlaništva v Rimu.

Hrvaška meja
BOBO

AVSTRIJA

Od danes za prišleke iz Slovenije ob vstopu v Avstrijo ni več obvezna karantena, ampak mora potnik predložiti dokazila o prebolelosti covida-19, cepljenju proti covidu-19 ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom (PCT). Dokazilo mora biti ali v angleškem ali nemškem jeziku. Prav tako se je treba še naprej za vstop v državo elektronsko prijaviti na spletnih straneh avstrijske vlade. Dnevni migranti morajo tovrstno prijavo obnoviti vsakih 28 dni.

Več na spletnih straneh avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.

MADŽARSKA

Madžarska ima še vedno zaprte meje za tujce, v državo tako lahko načeloma potujejo le osebe, ki imajo za to poseben utemeljen razlog, veljajo pa tudi izjeme za ljudi s 30-kilometrskega obmejnega pasu.

V državo lahko poleg tega brez omejitev vstopijo osebe, ki dokažejo, da so v zadnjih šestih mesecih prebolele covid-19, za Slovence je dovolj tudi potrdilo o cepljenju, saj sta Madžarska in Slovenija sklenili dvostranski sporazum o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju.

Več o pogojih za obisk Madžarske na spletnih straneh slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

SRBIJA

Tujcem je v Srbijo dovoljen vstop samo z negativnim RT-PCR-testom na prisotnost novega koronavirusa, ki pa ne sme biti starejši od 48 ur in ga mora izdati referenčni laboratorij države, iz katere prihajajo tujci oziroma iz katere vstopajo v Srbijo. Izjema so osebe, ki so bile cepljenje v Srbiji, slovenskih potrdil o cepljenju pa za zdaj Srbija ne priznava.

Več o prehodu meje preberite na spletnih straneh slovenskega veleposlaništva v Srbiji.

ČRNA GORA

Vstop v Črno goro je za rezidente in državljane Slovenije mogoč z negativnim PCR-testom, ki ni starejši od 72 ur, s pozitivnim rezultatom serološkega testa – protitelesa IgG, ki ga je izdal registrirani laboratorij in ni starejši od 30 dni, ali z dokazilom, da so bili vsaj sedem dni pred vstopom v Črno goro cepljeni z drugim odmerkom cepiva (ali edinim odmerkom, če gre za cepivo Jannsen), ki ga je izdala pooblaščena zdravstvena ustanova.

Več na spletnih straneh slovenskega veleposlaništva v Črni gori.

Plaža
Marko Dimic/PIXSELL/BOBO

BIH

Vstop v Bosno in Hercegovino je dovoljen vsem tujcem, ki ob vstopu predložijo potrdilo o negativnem PCR-testu, ta pa v trenutku vstopa v državo ni starejše od 48 ur.

Več na spletnih straneh slovenskega veleposlaništva v BiH.

NEMČIJA

S četrtkom Nemčija ukinja desetdnevno karanteno za tujce. Potniki pa morajo še vedno predložiti dokazilo cepljenju, dokazilo o prebolelosti ali negativni hitri oziroma PCR-test. A pozor: če oseba prihaja s katerega od območij, ki so na nemškem seznamu t. i. območij z visoko incidenco, kamor Slovenija še spada, se lahko testira šele pet dni po prihodu v državo, do takrat pa mora ostati v karanteni.

Več na spletnih straneh slovenskega veleposlaništva v Berlinu.

Kako nazaj v Slovenijo

Oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države na rdečem seznamu, mora v karanteno na domu, razen če ob vstopu predloži:

  1. dokazila o negativnem rezultatu PCR-testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike,
  2. dokazila o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali
  3. dokazila o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:
  • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
  • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • prvega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson & Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
  • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
  • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

Več na spletnih straneh slovenske vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!