Obrazec za prehod meje s Hrvaško (Enter Croatia)

Slovenija 17. Maj 202110:15 > 23. Avg 2021 09:02

Če se odpravljate k našim južnim sosedom, prej izpolnite spletni obrazec za prehod meje s Hrvaško (Enter Croatia), saj boste drugače to morali storiti na meji. Obrazec za Hrvaško po novem Slovenijo loči na dve regiji: vzhodno in zahodno, vsebuje pa tudi vprašanje o potrdilu glede cepljenja oziroma rezultatih testa na novi koronavirus.

Obrazec za prehod meje s Hrvaško najdete na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva entercroatia.mup.hr. Najprej izberite jezik in kliknite na moder gumb Izpolnite obrazec.

Nadaljujete z izborom razloga potovanja, pri čemer imate na voljo tri možnosti, in sicer osebni/družinski razlogi, poslovni ali gospodarski razlogi in turistični razlogi.

Izberite državo odhoda in regijo, iz katere prihajate. Za Slovenijo sta na voljo dve regiji, vzhodna in zahodna. Če niste prepričani, v katero regijo sodite, preberite članek Vzhodna Slovenija in zahodna Slovenija: v katero regijo spada vaša občina.

Obraze za Hrvaško
Zajem zaslona/MUP

Nato določite datum vstopa na Hrvaško in to, koliko časa boste tam. Časovno obdobje je omejeno na največ 90 dni.

Svoje podatke nato izpolni tako imenovani nosilec potovanja. Med drugim mora vpisati vrsto ter številko osebnega dokumenta, številko telefona in e-naslov, na katerega boste prejeli potrdilo o sprejetju napovedi in vse potrebne informacije v zvezi z bivanjem na Hrvaškem.

Obrazec za prehod meje s Hrvaško ima tudi razdelek o covidu-19

Obrazec za prehod meje s Hrvaško po novem vsebuje tudi vprašanje o vašem statusu v zvezi s covidom-19.

Pri tem lahko izbirate med štirimi vrstami potrdila: negativni PCR-test, negativni hitri test antigena (BAT), potrdilo o cepljenju in potrdilo o okrevanju / pozitiven PCR- oziroma BAT-test. Potrdilo morate tudi naložiti, kar storite s klikom na okvirček z modro obrobo, v katerem piše Izberite.

Obrazec za prehod meje s Hrvaško
Zajem zaslona/MUP

Če z vami potuje še več potnikov, v obrazec za vstop na Hrvaško dodajte podatke še zanje. Če gredo člani družine, ki se peljejo z istim avtom, v različne kraje, pa mora vsak potnik izpolniti poseben obrazec.

Nato v obrazec za prehod meje s Hrvaško dodajte še podatke o namestitvenem objektu, v katerem boste preživeli čas na Hrvaškem, in na koncu odkljukate še okvirček, s čimer se strinjate, da se vaši podatki lahko uporabijo ob prihodu na Hrvaško, in sicer ob potrebi posredovanja informacij o ukrepih zdravstvenega varstva in ob zahtevi po epidemiologu.

Nato le še kliknete na modri gumb Pošlji.

Ko se pripeljete na mejo, morate pokazati potrdilo o napovedi, ki ga boste ob izpolnitvi obrazca za prehod meje dobili na svoj e-naslov. Na hrvaškem notranjem ministrstvu svetujejo, da potrdilo postavite na vetrobransko steklo vozila za lažji prehod meje. Ob prehodu meje morate nujno imeti s seboj osebni dokument, ki ste ga navedli v obrazcu za prehod meje.

Preden se odpravite na pot, poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.