Kam je odpotoval premier Janša z ministrom Toninom in veleposlanico ZDA?

Slovenija 28. Apr 202217:49 > 19:00 8 komentarjev
jansa
Twitter/Janez Janša

Premier Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin in ameriška veleposlanica Jamie L. Harpootlian so se vkrcali na letalo. Z ljubljanskega letališča so odpotovali na obisk ameriške letalonosilke.

Premier Janez Janša je na Twitterju objavil fotografiji, na katerih je videti, da se je v družbi obrambnega ministra Mateja Tonina in veleposlanice ZDA Jamie L. Harpootlian vkrcal na letalo.

Z brniškega letališča so odpotovali na enodnevni obisk ameriške letalonosilke, ki pluje v Jonskem morju. Gre za letalonosilko Harry Truman, je na Twitterju potrdil premier. Dodal je zapis, da na letalonosilki ponosno plapola slovenska zastava.

Objavil je tudi posnetke vzletanja in pristajanja letal na ladji.

Za pojasnila glede obiska smo sicer zaprosili tudi kabinet predsednika vlade, odgovore bomo objavili, ko jih dobimo.

Ena največji letalonosilk na svetu

Harry S. Truman je ena največjih letalonosilk na svetu. Graditi so jo začeli leta 1993, prvič pa je bila na vodi tri leta kasneje. Ameriška mornarica jo je uporabljala po vsem svetu. Zanimivo je, da je bila ena prvih operacij, v kateri je letalonosilka sodelovala, operacija Nata v Bosni in Hercegovini leta 1996, nato pa je bila uporabljena tudi v vojnah v Iraku, Afganistanu, Siriji in Libiji.

Videli smo jo tudi v Sloveniji. V Koprski zaliv je priplula konec januarja leta 2003 na podlagi sodelovanja med Slovenijo in ZDA, leta 2018 pa je na njen krov s tedanjim ameriškim odpravnikom poslov v Sloveniji Gautamom Rano stopil takratni zunanji minister Miro Cerar. Naslednja destinacija letalonosilke naj bi bil Perzijski zaliv, a se je Pentagon zaradi napetosti z Rusijo in Ukrajino odločil, da jo do nadaljnjega pusti v Sredozemlju.

“Ladja je tako velika, da se znam na njej izgubiti kljub trem letom službe, a boljše službe na svetu ni,” je februarja za N1 Hrvaška povedal Patrick Hageman, pilot helikopterja MH-60 Sierra na letalonosilki.

Kako je videti ogromna letalonosilka od blizu, lahko preverite v prispevku Na krovu ogromne letalonosilke, ki je v naglici zapustila Split. Zakaj je februarja vplula v hrvaške vode, pa lahko preberete v prispevku V hrvaške vode zaplula ena največjih ameriških letalonosilk na jedrski pogon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje