Kam, ko je študentski dom prepoln: za sobo tudi 600 evrov na mesec

Slovenija 25. Avg 202412:37 5 komentarjev
študentski dom
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Z oktobrom se začenja novo študijsko leto. Poleg obstoječih bo tako še več tisoč novih študentov v enem od slovenskih univerzitetnih mest iskalo študentsko nastanitev. Teh že leta kronično primanjkuje, vsaj po dostopni ceni. Študentski domovi pokajo po šivih, cene zasebnih nastanitev pa so vse prej kot nizke.

Do začetka novega študijskega leta je še dober mesec, študenti, ki se selijo v katero od univerzitetnih mest, mrzlično iščejo nastanitve.

Najbolj ugodna možnost je bivanje v študentskem domu. V ljubljanskih domovih je povprečna cena subvencioniranega bivanja 85 evrov na mesec, v mariborskih pa 123,1 evra na mesec.

V obeh mestih, tako Ljubljani kot Mariboru, je v teoriji mogoč tudi najem sobe po višji, tržni ceni, a je to možno le v primeru, da po tem, ko so vseljeni že vsi študenti s prednostne liste, še ostanejo proste postelje. Ker so domovi že tako prezasedeni, tovrstnega bivanja v zadnjih letih v Ljubljani tako praktično ni več, tudi v Mariboru ga letos ne načrtujejo.

Nekateri bodo na mesto čakali do avgusta 2025

Za prihajajoče študijsko leto so v Ljubljani do 16. avgusta za 7.039 razpisanih ležišč v ljubljanskih študentskih domovih prejeli skupno 8.686 vlog, a ker lahko študentje vlogo za sprejem oddajo tudi med študijskim letom, to še ni končno število vlog.

V lanskem študijskem letu so zadnje študente s prednostne liste vselili v začetku avgusta, kar pomeni, da so na sobo čakali deset mesecev. Letos pričakujejo podobno. “Da bi presekali trend celoletnih čakalnih list, bi zavod potreboval tisoč dodatnih ležišč,” so za N1 dejali v Študentskih domovih Ljubljana (ŠDL). Obenem s prvim oktobrom letos svoja vrata dokončno zapira tudi ljubljanski Akademski kolegij, s čimer bo posteljo izgubilo še 207 študentov.

V Mariboru bo v naslednjem študijskem letu na voljo 2.638 ležišč. Na razpisu, ki se je že zaključil, so prejeli 1.904 vlog, na razpisu, ki je odprt do junija 2025, pa doslej 1.173 vlog, skupno torej že več, kolikor je prostih mest. Tudi mariborski študentski domovi so od oktobra do junija polno zasedeni, so nam pojasnili iz Študentskih domov Univerze v Mariboru.

Trenutne ocene pomanjkanja postelj v študentskih domovih ne predstavljajo realnega stanja, saj se zaradi dolgih čakalnih vrst številni študenti za prijavo na razpis sploh ne odločijo, so ob takšnih podatkih opozorili v Mladinskem svetu Slovenije (MSS). “Samo 25 odstotkov študentov živi v študentskih domovih. Gotovo bi jih bilo veliko več, če bi bile postelje dostopne,” je na aprilski novinarski konferenci povedal generalni sekretar MSS Jaka Trilar.

študentski dom, maribor
Foto: @Študentski domovi Univerze v Mariboru/FACEBOOK

ŠDL si že od leta 2018 prizadeva za izgradnjo novih kapacitet. Novogradnja se obeta na Roški cesti, kjer je načrt za novi dom s 380 ležišči že umeščen v prostorski načrt, dom z okoli 160 ležišči pa bi lahko zrasel tudi na Viču ob Gerbičevi ulici, a nova domova pred letom 2027 najverjetneje ne bosta postavljena.

600 evrov mesečno za 14 kvadratov

Študentom tako ne preostane drugega, kot da sobo poiščejo kako drugače. Pogosto se zatečejo k družbenim omrežjem. Objave, kot so “Z oktobrom iščem nastanitev”, “Iščem cimra” ali “Ali kdo pozna koga, ki oddaja sobo” se denimo na Instagramu med mladimi pojavljajo vse poletje, še posebej v zadnjih tednih pred začetkom študijskega leta.

Ena od možnosti je tudi objava v eni od premnogih skupinah na Facebooku, v katerih študentje iščejo zasebno nastanitev. V eni od njih smo zgolj v enem dnevu zasledili 19 objav, v katerih študentje nastanitev iščejo, in le slabih pol toliko, devet objav najemodajalcev, ki nastanitve študentom oddajajo.

Ker torej tudi zasebnih nastanitev za vse študente ni dovolj, si lahko najemodajalci privoščijo postaviti zelo visoke – za večino študentov previsoke – cene.

Cene 19 ponudb, ki smo jih zasledili, so se gibale od najmanj 190 evrov z vključenimi stroški (za sobo v Mariboru) pa do okoli 370 evrov z vključenimi stroški (za sobo v Ljubljani).

Razpon cen je še večji na spletni strani Nepremičnine.net. Najnižja cena za študente primernih sob je bila 80, takoj za tem pa 150 evrov na mesec in več. Pri tem ni nujno, da cena zagotavlja enoposteljno sobo – včasih je ta tudi deljena. Prav tako cene niso zmeraj niti sorazmerne z velikostjo sobe, saj smo med drugim zasledili sobo, ki se oddaja za 360 evrov mesečno, velika pa je sedem kvadratnih metrov.

Med aktualnimi ponudbami je rekord podrla ponudba za 14 kvadratov veliko sobo na Bežigradu, za katero bi moral študent vsak mesec odšteti 600 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje