Postelj že tako premalo, po letih negotovosti pa se zapira še Akademski kolegij

Slovenija 18. Maj 202320:10 > 20:25 0 komentarjev
študentski dom Akademski kolegij
Denis Sadiković/N1

Da bo treba študentski dom Akademski kolegij prej ali slej zapustiti, je tam živečim študentom jasno že leta. Po objavi projektnega natečaja za prenovo Baragovega semenišča pa se je potrdilo dokončno zaprtje študentskega doma, ki ima v srcih študentov posebno mesto. Če zapletov pri razpisu ne bo, je do izselitve še več kot leto dni časa. Pred državo in sistemom študentskih domov v Ljubljani pa se že pripravlja kopica izzivov.

Prebivalci študentskega doma Akademski kolegij so se na negotovost že navadili. Skoraj vsako leto jih namreč prej ali slej pričakajo napovedi, da se bodo morali iz doma izseliti ter da je to zadnje leto njihovega bivanja v “Akademcu”. Takšne skrbi so se porajale tudi vsem, ki so na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije prebirali vsebino projektnega natečaja za prenovo in dograditev Baragovega semenišča.

V obnovljenih prostorih semenišča namreč študentskega doma ne bo več, kar so nam potrdili tudi na Mestni občini Ljubljana (Mol). Tam začetek gradbenih del napovedujejo za leto 2024.

Znano je tudi, kdaj bodo morali študenti Plečnikovo stavbo zapustiti. Baragovo semenišče, v katerem je tudi dom Akademski kolegij, je namreč od leta 2019 v lasti ljubljanske občine, zavod Študentski dom Ljubljana (ŠDL) pa ima del stavbe v najemu. ŠDL in Mol ga podaljšujeta za vsako študijsko leto posebej, tokratna pogodba pa se izteče 1. oktobra letos. Kot so nam zatrdili na občini, bodo najemno pogodbo podaljšali še za prihodnje študijsko leto, po 1. oktobru 2024 pa bodo morali študenti Akademski kolegij zapustiti.

V stavbi Baragovega semenišča, ki jo je zasnoval Jože Plečnik, so poleg študentskega doma še Pionirski dom in Slovensko mladinsko gledališče. V skupnem projektu zbornice in ljubljanske mestne občine je predvidena obnova obstoječih prostorov in gradnja severnega dela semenišča. S tem bosta Pionirski dom in Mladinsko gledališče dobila nove prostore, po letih propadanja pa bo v novi podobi zasijal tudi pomemben kulturni spomenik. Kot piše na Molovi spletni stani, naj bi bila gradnja končana leta 2025.

Pionirski dom in Mladinsko gledališče
Žiga Živulović jr. /BOBO

Negotovost okoli študentskega doma Akademski kolegij zaradi napovedane prenove vlada že nekaj časa. Ker je stavba objekt kulturne dediščine, najemi pa so že dalj časa kratkotrajni in negotovi, se je v vzdrževanje prostorov vlagalo minimalno. Ljubljanska občina je ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije predlagala odkup dela stavbe s študentskimi sobami, za kar pa se na ministrstvu niso odločili. Menijo namreč, da bi za odkup in obnovo porabili bistveno več sredstev kot za gradnjo novih študentskih domov.

Prihajajo večje generacije študentov

Zaprtje enega izmed študentskih domov in izguba 207 postelj bosta predstavljala dodatno obremenitev sistema študentskih domov Ljubljani. Zanje vlada izredno zanimanje, saj predstavljajo bistveno cenejšo nastanitev za študenta kot najem ali nakup stanovanj na trgu. Ob vse večjem zanimanju za bivanje v študentskem domu se podaljšuje tudi čakanje na prosto sobo. V lanskem študijskem letu so zadnji upravičenci svoje sobe dobili na začetku junija. Kot vse kaže, bodo vselitve letos trajale še dlje, saj po zadnjih podatkih na sobo čaka še 419 študentov.

Svojo sobo v enem izmed  preostalih domov ŠDL bo moralo po oktobru 2024 dobiti tudi nekaj več kot 200 študentov, ki živijo v Akademskem kolegiju. Nadomestno nastanitev znotraj sistema študentskih domov so jim namreč v primeru izselitve zaradi prenove in zaprtja doma obljubili že ob vselitvi.

V zavodu ŠDL pa napovedujejo še dodaten naval na domove zaradi širitev nabora upravičencev in vse številčnejših populacij, ki se bodo na fakultete vpisale v prihodnjih letih. Na to opozarjajo tudi na ministrstvu za visoko šolstvo znanost in inovacije, kjer poudarjajo, da se je upadanje števila rojstev po letu 2004 obrnil v rast. Generacija, rojena leta 2004, pa bo prag fakultet prestopila prav v prihodnjem študijskem letu, zato bo prošenj za bivanje v študentskih domovih po vsej verjetnosti še več.

študentski dom
Srdjan Zivulovic/ Bobo

Na ministrstvu za visoko šolstvo priznavajo, da so kapacitete študentskih domov v Ljubljani že sedaj nezadostne. Letos je bilo za nove in obstoječe stanovalce na voljo 12.149 mest, na ŠDL pa ob številčnejših generacijah ocenjujejo, da bi potrebovali vsaj 10-odstotno povečanje kapacitet. Z ministrstvom se zato že dalj časa pogovarjajo o gradnji novih študentskih domov v Ljubljani, znane pa so tudi že možne lokacije.

Kot so sporočili z ministrstva, načrtujejo gradnjo novega študentskega doma na Roški cesti z okoli 380 ležišči. Nov študentski dom z okoli 160 ležišči pa bi lahko zrasel tudi na Viču ob Gerbičevi ulici. Gradnja dveh novih domov bi lahko stekla leta 2025, vendar na ministrstvu opozarjajo, da nova domova pred letom 2027 najverjetneje ne bosta postavljena. Na približno 540 študentskih postelj, ki bodo skušale pokriti trenutni naval, naraščanje študentskih generacij in zaprtje Akademskega kolegija bo torej treba počakati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!