Svoboda prevzela odgovornost: Mi smo krivi za administrativno napako

Slovenija 08. Jan 202409:23 > 17:06 32 komentarjev
Mateja Čalušić
Mateja Čalušić (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so prevzeli odgovornost za napačno navajanje izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić. Poudarili so, se je šlo za administrativno napako. Na poročanja medijev se je odzvala tudi Čalušić, ki pravi, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima, saj ta "ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko", so odziv Čalušić sporočili iz poslanske skupine Svoboda. V kabinetu predsednika vlade so ponovno potrdili, da kandidatka uživa zaupanje premierja Roberta Goloba.

Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić se je, potem ko se je na spletni strani DZ zgodila domnevna napaka glede njene izobrazbe, na poročanje medijev odzvala, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima.

Po pisanju nekaterih portalov je bila tam kot njena izobrazba še nedavno navedena univerzitetna diploma, a ima le visokošolsko.

“Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Nenazadnje pa je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da je prišlo do te neželene administrativne napake,” so odziv Čalušić sporočili iz poslanske skupine Svoboda.

GS: Čalušić se ni nikoli predstavljala z napačno izobrazbo

Da se je pri vnosu podatkov o poslanki in njeni izobrazbi zgodila napaka, so v soboto navedli v poslanski skupini, danes pa so to potrdili tudi v stranki, kjer so prevzeli vso odgovornost. Kot poudarjajo, se Čalušić ni nikoli predstavljala z napačno izobrazbo, temveč se je zgodila administrativna napaka.

“Ob pripravi in vložitvi kandidatnih list za državnozborske volitve je bila marca 2022 pri izobrazbi kandidatke Mateje Čalušić storjena administrativna napaka, za kar odgovornost v celoti prevzema stranka. Napako smo, kjer smo to lahko storili, popravili, jo obžalujemo in se zanjo opravičujemo,” so v današnjem odzivu zapisali v največji vladni stranki.

Kot so pojasnili, so iz kandidatnih list črpali podatke tudi pri pripravi življenjepisov za spletno strank DZ, zato se je napaka ponovila tudi na tem mestu. “To napako smo, ko smo bili nanjo opozorjeni, takoj popravili,” so poudarili. V kabinetu predsednika vlade so ponovno potrdili, da kandidatka za ministrico uživa podporo premierja Roberta Goloba.

Državna volilna komisija (DVK) je danes pojasnila, da je bila poslanka z univerzitetno izobrazbo predstavljena na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila DVK. Ob tem so priložili izpis s kandidatne liste, kjer je pod njenim imenom navedeno univerzitetna diplomirana inženirka agronomije.

Predlog kandidatne liste Gibanja Svoboda
Foto: DVK

Razen omenjene napake v javni objavi DVK ni nobenega volilnega gradiva, na katerem bi Čalušić “novačila volivce” z napačno izobrazbo, še trdijo v Gibanju Svoboda. Prav tako je v vseh dokumentih, ki jih je Čalušić posredovala stranki, tudi v pristopni izjavi, njena izobrazba pravilno navedena, enako velja za predstavitev na spletni strani Gibanja Svoboda, so še poudarili.

Prvak SDS Janez Janša je ob napačnem navajanju izobrazbe kandidatke za ministrico premiera Roberta Goloba na družbenem omrežju X pozval, naj umakne predlog njene kandidature ter tako DZ in sebi prihrani “nekaj dragocenega časa in kredibilnosti”. V NSi ob tem pričakujejo čimprejšnja pojasnila Čalušić glede njene izobrazbe.

DVK: Obvestila o morebitni napačni navedbi naziva nismo prejeli

Na DVK pojasnjujejo, da volilne komisije volilnih enot pri preizkusu zakonitosti kandidatur ne preverjajo navedb kandidatov o pridobljenem strokovnem ali znanstvenem naslovu, saj za to ni pravne podlage.

“Stopnja izobrazbe namreč ni pogoj za kandidiranje na volitvah v državni zbor. Edina pogoja sta državljanstvo in polnoletnost,” so zapisali.

Dodali so, da DVK najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja javno objavi seznam potrjenih list kandidatov in seznam kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih. “V zvezi z javno objavo seznama potrjenih list kandidatov v volilni enoti 2000 Postojna, kjer je kandidirala omenjena poslanka, nismo nikoli prejeli nobenega obvestila o morebitni napačni navedbi strokovnega naziva Čalušić,” so še pojasnili.

Tudi na spletni strani DZ je bilo po nekaterih navedbah ob poslankini predstavitvi še v minulih dneh zapisano, da ima univerzitetno diplomo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, iz njene javno objavljene diplome pa je razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

Liste kandidatov se na volitvah v državni zbor vlagajo pri volilnih komisijah volilnih enot. Predlog liste kandidatov mora v skladu z 51. členom zakona o volitvah v državni zbor med drugim vsebovati osebne podatke kandidatov, in sicer ime, priimek, rojstni podatki, emšo, stopnja izobrazbe, naziv izobrazbe, strokovni ali znanstveni naslov in delo, ki ga opravlja, ter stalno prebivališče kandidata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje