Poslanci Svobode: To je napad na premierja in rušenje vlade

Slovenija 16. Okt 202413:51 > 15:46 2 komentarja

Na vložitev kazenske ovadbe zoper predsednika vlade Roberta Goloba so se odzvali tudi v poslanski skupini največje koalicijske stranke. Vodja poslanske skupine Svoboda Nataša Avšič Bogovič je poudarila, da poslanska skupina trdno stoji za predsednikom vlade in stranke, vložitev kazenske ovadbe pa je označila kot "napad na predsednika vlade in rušitev te vlade". V Svobodi so sicer prepričani, da bo predsednik vlade po pravnih poteh zavrgel vse neutemeljene očitke v ovadbi. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa je v odzivu poudarila, da je treba spoštovati ustavno načelo domneve nedolžnosti.

Policija je na specializirano državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper premierja Roberta Goloba.

Premier se je danes zjutraj na ovadbo že odzval. Med drugim je zavrnil očitke nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in dejal, da gre za politični boj užaljene političarke. Sledil je sestanek poslanske skupine Svoboda.

Vodja poslanske skupine Svoboda Nataša Avšič Bogovič je po sestanku dejala, da je omenjeno ovadbo zoper predsednika vlade mogoče razumeti kot onemogočanje dela te koalicije pri izvajanju aktivnosti, programa in dela za ljudi. “Posledično je to tudi napad na predsednika vlade in rušitev te vlade. Očitek predsedniku vlade glede vmešavanja v delo policije pa je preprosto že dobro znana politična igra že znanih in tudi novih akterjev na slovenskem političnem parketu,” je poudarila.

Poslanska skupina največje koalicijske stranke tudi po tem dogodku ostaja enotna pri podpori predsedniku vlade in predsedniku Gibanja Svobode Robertu Golobu. Avšič Bogovič je ob tem dejala, da v stranki in njeni poslanski skupini verjamejo v pravno državo, v institucije pravne države, pred katerimi bo premier pojasnil vse navedbe in ovrgel neutemeljene očitke iz te ovadbe.

Po njenih besedah ostaja enotna tudi koalicija, ki se še naprej pospešeno ukvarja z zadanimi reformami, predvsem z reformo plačnega sistema in področju javnega zdravstva. Poudarila je, da se naša država pod trenutno oblastjo lahko pohvali z eno najnižjih stopenj inflacije v EU in eno najvišjih stopenj gospodarske rasti. “To nas dela močne in zaupanja vredne. Ta vlada dela dobro,” je dejala.

Ob tem pa si v Svobodi prizadevajo še za ohranitev in krepitev demokratičnosti v državi. Nataša Avšič Bogovič je spomnila, da smo bili pred tremi leti priča zaplinjanju Ljubljane, ta dogodek pa po njenih besedah velja za najhujši padec demokratičnih načel v državi.

Izjava Roberta Goloba
Izjava Roberta Goloba (Foto: Borut Živulović/F.A.BOBO)

“Politiki se med seboj pogovarjajo, tudi predsednik vlade z notranjo ministrico. Nam se to ne zdi vmešavanje v policijo, ampak to, kar ljudje pričakujejo od odgovornih politikov. Naša poslanska skupina zelo trdno stoji za predsednikom vlade,” pa je izpostavila namestnica vodje poslanske skupine Svoboda Tereza Novak.

Da se je pred tremi leti v Sloveniji zgodila ena največjih degradacij pravne države, je prepričan tudi Lenart Žavbi, prav tako namestnik vodje poslanske skupine Svoboda. Poudaril je, da za takrat v slovenskem političnem sistemu ni odgovarjal nihče. “Predsednik vlade je v popolnoma normalnem pravnem postopku, znotraj tega postopka pa bo po vseh pravnih normah dokazal svojo nedolžnost,” je dodal.

Prepričan je tudi, da se okoli ovadbe predsednika vlade dela velik pomp tudi zaradi tega, ker aktualna vladajoča koalicija naslavlja in odpira številne teme, ki so dolgo časa bile nenaslovljene. “To, kar se dogaja, je tudi posledica tega, da uspešno naslavljamo plačno reformo, v področju zdravstva drezamo v centre moči in zato ker ta vlada dela dobro in dela za ljudi,” je izpostavil Žavbi.

Glede prošnje koalicijskih partneric SD in Levice po dodatnih pojasnilih je Avšič Bogovič pojasnila, da s tem ni nič narobe, da si želijo dodatnih pojasnil. Zavrnila pa je navedbe, da bi v poslanski skupini največje koalicijske stranke tekla beseda o morebitnem prenehanju zaupanja v predsednika vlade.

Klakočar Zupančič: Spoštovati moramo ustavno načelo domneve nedolžnosti

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) je v odzivu na vložitev ovadbe zoper premierja dejala, da tovrstne ovadbe niso nič neobičajnega v predkazenskih postopkih. “Kolikor je znano iz medijev, je šlo za pogovor med dvema osebama, med dvema javnima funkcionarjema, med dvema politikoma. Prav je, da se razišče, za kaj je pri tem pogovoru dejansko šlo in ali so izkazani kakršnikoli znaki kaznivega dejanja,” je izpostavila.

Edini, ki ima pristojnosti, da odloča o pregonu, pa je državni tožilec, je dejala in dodala, da policija sama ne odloča o ovadbah, te zgolj posreduje tožilstvu ali spiše svoje.

“Še ena stvar pa je izjemno pomembna, kar bi morali spoštovati in upoštevati vsi. To je ustavno načelo domneve nedolžnosti. V Republiki Sloveniji velja, da je vsakdo nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana s pravnomočno sodno odločbo,” je poudarila Klakočar Zupančič.

“Predsednica se bo vedno zavzemala za pravno državo”

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v intervjuju za N1 v začetku letošnjega leta dejala, da bi moral premier Robert Golob, če bo KPK v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete, odstopiti. Bi moral morda po njenem mnenju predsednik vlade odstopiti tudi zato, ker je policija zoper njega na specializirano državno tožilstvo podala kazensko ovadbo oziroma kakšne korake bi moral po tej ovadbi narediti premier, smo vprašali Natašo Pirc Musar.

“Kot je predsednica republike že večkrat javno pojasnila, gre za postopek med gospo Tatjano Bobnar in predsednikom vlade, ki ni v ničemer povezan z delom predsednice republike ali njenega urada, zato se predsednica republike vanj ne vpleta,” so odgovorili iz urada Nataše Pirc Musar.

Navedli so še, da se bo predsednica vedno zavzemala za pravno državo, vladavino prava, temeljne človekove pravice in avtonomijo državnih podsistemov. “Zato tudi v tem primeru pričakuje, da bodo pristojne institucije svoje delo opravile neodvisno od političnih in medijskih pritiskov,” so še dodali v predsedničinem uradu.

Policija premierja ovadila zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja

Kot smo že poročali, je policija ovadbo podala zaradi očitkov o njegovem vplivanju na delo policije, kar sta mu očitala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Policija je vse od odstopa Bobnar preverjala njene navedbe o Golobovem vmešavanju v delo policije, zdaj je specializiranemu tožilstvu podala ovadbo.

Kot smo razkrili na N1, je policija premierja ovadila zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja. Da je premier ovaden, je za N1 potrdil njegov odvetnik Stojan Zdolšek, ki je prepričan, da v premierjevih izjavah ni znakov kaznivih dejanj.

Kaj vse je še premierju očitala Tatjana Bobnar in kako poteka preiskava njenih navedb, ki sta jih resno vzeli tudi Komisija za preprečevanje korupcije in parlamentarna preiskovalna komisija, si lahko preberete v prispevku Informacije N1: premier ovaden zaradi suma korupcijskega kaznivega dejanja. Na N1 smo po razkritju, da je predsednik vlade ovaden, pridobili tudi prvi odziv nekdanjega namestnika šefa policije Lindava in pooblaščenca bivše notranje ministrice. 

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje