KPK uvedla preiskavo zoper premierja. Kakšen je Golobov prvi odziv

Slovenija 20. Nov 202310:20 > 11:23 26 komentarjev
tatjana bobnar, robert golob
Foto: Borut Živulovič /BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije je sporočila, da je obravnavana oseba, zoper katero so uvedli preiskavo na osnovi prijave nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, premier Robert Golob. Ta je obvestilo KPK prejel. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, bo "komisiji predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume". Del prijave je sicer še v predhodnem preizkusu, zato ni izključeno, da bo KPK preiskavo uvedla še proti komu.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v začetku novembra sporočila, da je senat KPK zaradi zaznanih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejel odločitev o uvedbi preiskave v zadevi politični pritiski na policijo, ki jih je prijavila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar. Zoper koga so uvedli preiskavo, takrat niso navedli; zapisali so, da bodo to storili, ko bodo “obravnavane osebe o uvedbi obveščene”.

Sedaj so sporočili, da so preiskavo uvedli zoper predsednika vlade Roberta Goloba, ki je s tem postal obravnavana oseba. Ta je obvestilo o uvedbi preiskave že prejel. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je premier Golob obvestilo KPK prejel. Dodali so, da bo Komisiji “predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume”.

S preiskavo se nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov še preverja v predhodnem preizkusu, so zapisali na KPK. Iz teh navedb je torej mogoče sklepati, da bi lahko v nadaljevanju uvedli prijavo še proti komu.

Ob tem KPK poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa ovrženi. Tako bo imel premier v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, imel pa bo možnost tudi pojasniti svoja ravnanja.

Kot smo poročali v začetku novembra, je odločitev o uvedbi preiskave sprejel senat v sestavi obeh namestnikov predsednika Komisije Davida Lapornika in Simona Savskega, medtem ko se je predsednik KPK Robert Šumi iz postopka izločil. Kot razlog je navedel, da prihaja iz vrst policije, kjer ima tudi zamrznjeno pogodbo o zaposlitvi, in da sta z Bobnar več let sodelovala. Šumi je sicer decembra lani za POP TV dejal, da vsaka politična sugestija še ni politični pritisk. “Pritisk je vedno na strani tistega, ki ga tako čuti in zaznava. In tukaj je treba preučiti, ali je ravnanje bilo v sklopu dovoljenega, dopustnega in se smatra v sklopu delovnih nalog. In na drugi strani, če je bilo razumljeno kot nezakonito, neetično, nedovoljeno, ali je resnično tako. Tukaj so pomembne razlike in nikakor ne moremo tega vnaprej trditi,” je poudaril.

Na odločitev KPK o uvedbi preiskave se je Bobnar pred dobrima dvema tednoma odzvala z besedami, da je ob prijavi, za katero trdno stoji, ocenila, da je šlo za nedopustne zahteve in pogojevanja. “Naj strokovnjaki do konca opravijo svoje delo in povedo, kaj je v tej družbi dopustno in kaj ne. In s prijavo sem želela doseči zgolj to, da se jasno in glasno pove, kje je meja dopustnega v politiki. Navkljub vsem osebnim diskreditacijam o lažeh in halucinacijah pa so zakoni jasni, dejstva in dokazi govorijo sami zase, državni organi pa naj korektno in neodvisno to presodijo,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje