Kdaj bo elektronska izkaznica v uporabi tudi čez mejo?

Slovenija 02. Jun 202313:56 2 komentarja
Biometrična osebna izkaznica
Srdjan Živulović/Bobo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je sporočilo, da se je postopek za čezmejno uporabo elektronske osebne izkaznice uspešno zaključil. Slovenski državljani bodo tako lahko v nekaterih državah članicah EU že v nekaj tednih z njo lahko dostopali do vseh elektronskih storitev javnega sektorja, v najkasneje enem letu pa bo to možno v vseh državah članicah.

Slovenski državljani bodo v nekaterih članicah EU z elektronsko osebno izkaznico v nekaj tednih lahko dostopali do vseh elektronskih storitev javnega sektorja. Kot so za STA navedli na ministrstvu za digitalno preobrazbo, se je postopek priglasitve elektronske osebne izkaznice za čezmejno uporabo uspešno zaključil.

Na omenjenem ministrstvu so pojasnili, da je bil 19. aprila v Bruslju sestanek Mreže za sodelovanje po uredbi eIDAS, na katerem je bil na osnovi poročila medsebojnega pregleda sprejet sklep, da slovenska elektronska osebna izkaznica izpolnjuje vse zahteve za priglasitev sheme visoke ravni zanesljivosti za čezmejno prijavo.

Postopek priglasitve elektronske osebne izkaznice za čezmejno uporabo pa se je nato uspešno zaključil z objavo slovenske elektronske osebne izkaznice v Uradnem listu EU 17. maja.

Biometrična osebna izkaznica
Gov.si

Seznam držav še ni znan

Po navedbah ministrstva bodo z elektronsko osebno izkaznico slovenski državljani najkasneje v enem letu – kar je zakonski rok, predpisan z uredbo eIDAS – lahko dostopali do vseh elektronskih storitev javnega sektorja v vseh drugih državah EU, v nekaterih pa bo to predvidoma možno že v nekaj tednih, saj so jih že zaprosili za čimprejšnjo vzpostavitev povezave med njihovim in našim vozliščem za čezmejno prijavo.

S podatki o konkretnih e-storitvah, ki bodo v posamezni državi EU na voljo državljanom Slovenije, ministrstvo ne bo razpolagalo. Kot so pojasnili, se povezava izvede med vozlišči držav, povezave med e-storitvami in nacionalnim vozliščem pa so v pristojnosti posamezne države članice. Bodo pa na spletnih straneh SI-TRUST objavili podatek o državah, s katerimi bo Slovenija imela vzpostavljeno povezavo za čezmejno prijavo, so še napovedali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje