Kljub več očitkom naj bi organi Cankarjevega doma podprli Uršulo Cetinski

Slovenija 11. Sep 202420:09 1 komentar
Uršula Cetinski
Uršula Cetinski (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Kljub očitkom o domnevnih finančnih nepravilnostih in mobingu naj bi generalna direktorica Uršula Cetinski dobila podporo tako strokovnega sveta kot sveta zavoda za nov mandat, je poročala televizija POP TV. Svet zavoda naj bi dal sicer soglasje tudi režiserju in direktorju Prešernovega gledališča Kranj Juretu Novaku. Zdaj je na potezi kulturno ministrstvo.

Generalna direktorica Cankarjevega doma (CD) Uršula Cetinski je po neuradnih informacijah POP TV dobila podporo tako strokovnega sveta kot sveta zavoda za nov mandat. Kot so poročali, je strokovni svet zavoda podprl le Cetinski, medtem je svet zavoda kot primernega poleg Cetinski predlagal še Jureta Novaka, režiserja in direktorja Prešernovega gledališča Kranj.

Zdaj je na potezi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki pa sicer ni zavezana k upoštevanju mnenj svetov. Če pa bi jo potrdila, bo to tretji mandat Cetinski. Za pojasnila smo na N1 prosili kulturno ministrstvo, kjer zadeve še ne komentirajo, saj je še v fazi postopka. 

Člani sveta so jo sicer potrdili kljub očitkom o domnevno sporni porabi javnega denarja. Kot smo pred časom razkrili na N1, poslovanje Cankarjevega doma preiskujejo Nacionalni preiskovalni urad (NPU), inšpektorat za delo in računsko sodišče, direktorico Cetinski pa so na zagovor pozvali tudi z ministrstva za kulturo.

Organi, ki obravnavajo dogajanje v Cankarjevem domu, so takrat pojasnili, da se je vse skupaj začelo z anonimnimi prijavami. V anonimkah, ki so jih domnevno napisali zaposleni v CD in smo jih prejeli tudi v uredništvo N1, so zapisani številni očitki na račun Cetinski, tako o nedopustnem odnosu do podrejenih, mobingu in šikaniranju kot o nepravilnostih pri poslovanju in porabi javnega denarja. Zaradi “manipulacij in mobinga” naj bi po navedbah anonimk kulturno ustanovo v zadnjih mesecih zapustilo več kot 20 ljudi. Cetinski očitke zavrača.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje