Kdo bo postal novi direktor Cankarjevega doma? Ministrstvo objavilo razpis

Kultura 24. Maj 202418:33 0 komentarjev
Cankarjev dom
Foto:Žiga Živulovič jr./Bobo

Z današnjim dnem se začenja tekma za mesto novega generalnega direktorja Cankarjevega doma. Oktobra letos se bo mandat namreč iztekel Uršuli Cetinski, ki kultno ustanovo vodi že drugi mandat zapored. Tik pred iztekom njenega mandata delovanje zavoda zaradi obtožb zaposlenih o domnevnem šikaniranju in mobingu ter domnevno sporne porabe javnega denarja sicer preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, računsko sodišče in delovna inšpekcija.

Ministrstvo za kulturo je danes v uradnem listu in na zavodu za zaposlovanje objavilo javni razpis za delovno mesto generalnega direktorja javnega zavoda Cankarjev dom, kulturni in kongresni center. Aktualni generalni direktorici Cankarjevega doma Uršuli Cetinski se mandat izteče oktobra. Razpis je odprt do 24. junija.

Kandidat mora k prijavi z življenjepisom poleg zahtevanih izjav priložiti vizijo in razvojne cilje zavoda za mandatno obdobje.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko bo izbranega kandidata, po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta javnega zavoda, imenovala za generalnega direktorja javnega zavoda za obdobje petih let, so še sporočili z ministrstva za kulturo.

Vodenje Cankarjevega doma pod drobnogledom NPU

Kot smo nedavno razkrili na N1, poslovanje Cankarjevega doma preiskujejo Nacionalni preiskovalni urad (NPU), inšpektorat za delo in računsko sodišče, direktorico Cetinski pa so na zagovor pozvali tudi z ministrstva za kulturo.

Organi, ki obravnavajo dogajanje v Cankarjevem domu, so pojasnili, da se je vse skupaj začelo z anonimnimi prijavami. V anonimkah, ki so jih domnevno napisali zaposleni v CD in smo jih prejeli tudi v uredništvo N1, so zapisani številni očitki na račun Cetinski, tako o nedopustnem odnosu do podrejenih, mobingu in šikaniranju kot o nepravilnostih pri poslovanju in porabi javnega denarja. Zaradi “manipulacij in mobinga” naj bi po navedbah anonimk kulturno ustanovo v zadnjih mesecih zapustilo več kot 20 ljudi.

Cetinski očitke zavrača. Povedala je, da ni seznanjena s postopki NPU, računskega sodišča in inšpektorata za delo, prav tako pa je niso zaslišali ali pozvali k sodelovanju v postopku.

Ali se bo Cetinski potegovala za tretji mandat, za zdaj ni znano. Za N1 je nedavno dejala, da bo o tem še razmislila.

Uršula Cetinski
Uršula Cetinski je na čelu Cankarjevega doma od leta 2014. (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!