Kmalu ne bomo več rekli, da gremo na Obalo, naše primorje se bo preimenovalo

Slovenija 06. Feb 202212:05 > 08. Feb 2022 16:50 35 komentarjev
Piran
PROFIMEDIA

Delu Slovenije se obeta uradno poimenovanje. Poteka namreč postopek, da se bo območje, ki smo mu do zdaj rekli Primorje, Koprsko ali najpogosteje Obala, po novem imenovalo Slovenska Istra oziroma Istra. Ti dve poimenovanji bi lahko postali uradni zemljepisni imeni za območje občin Ankaran, Izola, Koper in Piran.

Območje štirih obmorskih občin Ankaran, Izola, Koper in Piran bi se lahko kmalu uradno imenovalo Slovenska Istra ali Istra.

Če bodo ta predlog podprli občinski sveti vseh štirih občin, bo novo poimenovanje posredovano Pravopisni komisiji pri SAZU in Komisiji za standardizacijo zemljepisnih imen.

Ti bi novo poimenovanje vključili v pravopis kot uradno zemljepisno ime za območje štirih obmorskih občin.

Novo ime izvira iz elaborata, ki ga je pripravil Inštitut za jezikoslovne študije znanstvenoraziskovalnega središča Koper. Njegova predstojnica in jezikoslovka Vesna Mikolič je za N1 pojasnila, da se je tako poimenovanje pokazalo kot najprimernejše.

Koper
Mestna občina Koper

“Glavni razlogi za izbiro so, da se v zadnjem desetletju to ime spet pogosteje pojavlja, tudi geografska stroka je precej enotna v podpori imena Slovenska Istra. To pa odraža tudi pokrajinsko identiteto, ki naj bi ga odražala vsa uradna pokrajinska imena,” je pojasnila.

Ker gre za dvojezično območje, kjer živi italijanska manjšina, bi se poleg slovenskih uveljavila še italijanska izraza Istria Slovena in Istria.

Daljša in krajša različica imena omogočata prilagajanje različnim okoliščinam. Ko je potrebna formalna opredelitev pokrajine, se uporabi ime Slovenska Istra, ko je iz konteksta že razvidno, za katero območje gre, pa lahko napišemo samo Istra.

Kaj pa velika začetnica?

Novo poimenovanje Slovenska Istra ali njeno krajšo različico Istra bi pisali z velikimi začetnicami. V nasprotnem primeru to ne bi bilo lastno, ampak opisno ime, kar vpliva tudi na pomen. Zapis “slovenska Istra” bi lahko razumeli kot opisno poimenovanje slovenskega dela Istre.

Do zdaj smo za to območje uporabljali številna druga poimenovanja, kot so Obala, Primorje ali Slovensko primorje. “Med temi se je še najbolj prijelo ime Obala, ki ga pogosto uporabljajo mladi, vendar med domačini prevladuje občutek, da je bilo vsiljeno od zunaj,” je povedala Mikolič.

V zadnjih letih se med prebivalci ponovno uveljavlja ime Istra, kar po njenem mnenju kaže na večje zavedanje o istrski identiteti.

Da je novo ime najustreznejše, se strinjajo poleg inštituta strinjajo tudi predstavniki obmorskih občin. Oboji menijo, da nosi največ tradicije in vsebine ter se najbolje ujema s prevladujočo istrsko lokalno identiteto prebivalstva.

Ankaran in Koper sta že rekla da, tudi Izola in Piran naj bi

Pred prijavo novih izrazov Slovenska Istra in Istra na Komisijo za standardizacijo zemljepisnih imen in Pravopisno komisijo ju morajo najprej potrditi občinski sveti vseh štirih občin, kar so v Ankaranu in Kopru že storili.

Portorož
PROFIMEDIA

Z občine Piran so sporočili, da bo občinski svet o tem odločal v drugi polovici marca, a da bo o preimenovanju tega območja zelo verjetno dobil podporo tudi pri njih. V Izoli bodo o novem imenu svetniki odločali sredi februarja, in tudi v tej občini se obeta podpora.

Predlaganemu imenu so naklonjeni tudi vsi istrski župani.

Koprski župan Aleš Bržan pravi, da se je v zadnjih letih skupna identiteta nekoliko izgubila in da za ponovno vzpostavitev ni boljše poteze kot novo skupno poimenovanje. Da bo to pomembno za skupno identiteto, se strinja tudi župan občine Piran Đenio Zadković, ki dodaja, da bo novo ime ključno tudi za prepoznavnost in enotnost delovanja občin.

Župan Izole Danilo Markočič pa dodaja, da se bodo morebitnega novega uradnega poimenovanja ljudje gotovo tudi privadili.

Piran
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje