Gibanje (Anti)Svoboda: Kdo si je na Facebooku prisvojil ime Golobove stranke?

Slovenija 08. Feb 202216:33 > 17:00 9 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/Bobo

Ime in logotip stranke Gibanje Svoboda si je takoj po ustanovitvi prisvojila skupina anonimnežev, ki je ustvarila profil na Facebooku in nato šele kasneje razkrila, da gre za umetniški projekt. Kako se bo Golobova stranka odzvala na poskuse zlorab in kako naj volilci vedo, ali profil na družbenem omrežju res pripada stranki, ki jih zanima?

Ko je Robert Golob 26. januarja zvečer prevzel vodenje stranke Z.Dej in sporočil, da se bo po novem imenovala Gibanje Svoboda, je še isti večer na omrežju Facebooku nastala stran s tem imenom in pripadajočim logotipom stranke.

Med objavami so se v naslednjih dneh znašli članki različnih slovenskih medijev, večinoma o Golobu in stranki, ki jo vodi, pa tudi o njegovih političnih konkurentih in potencialnih partnerjih iz koalicije KUL – LMŠ, SD, Levici in SAB.

FB svoboda
Facebook

Sprva ni bilo videti, da ne gre za pravo stran Golobovega Gibanja Svoboda, a so objave sčasoma postajale nekoliko bolj nenavadne, dokler ni minulo nedeljo, enajst dni po nastanku profila, prišlo do spremembe imena in logotipa v Gibanje AntiSvoboda – s pripisom, da gre za umetniški projekt.

Stran naj bi bila po besedah avtorjev izdelana z namenom ugotavljanja politične naivnosti in oportunizma, v prvih dneh pa so, kot piše v objavi, “dobili precej zanimivih sporočil in komentarjev”, ki jih bodo v prihodnjih tednih obdelali v končni umetniški izdelek, ki naj bi bil “izkaz politične kulture pri nas.”

Avtorje, ki smo jih prek Facebooka vprašali, kdo so, a svoje identitete ne želijo razkriti, smo vprašali tudi, zakaj so ime strani spremenili šele kasneje. Kot so zapisali, jih Gibanje Svoboda ni kontaktiralo, niti jih ni pozvalo, naj spremenijo ime: “Sprememba imena je bila že v osnovnem načrtu našega umetniškega projekta.”

Na vprašanje, zakaj menijo, da gre v Golobovem primeru za oportunizem, pa odgovarjajo: “Robert Golob zagotovo ni človek, ki bi mu bilo mogoče zaupati vodenje države, saj se kot liberalec ne razlikuje dovolj od dosedanje oblasti.”

Kot so še zapisali, niso organizirani v društvo, podpirajo pa petkove protivladne proteste in se označujejo za borce za demokracijo in svobodo.

Odslej bodo vsi profili Golobove stranke verificirani

Stranka Gibanje Svoboda je medtem že ustvarila svojo stran na Facebooku oz. preimenovala prejšnji profil stranke Z.Dej in v zapisu opozorila, da je prava stran samo ta, vse ostale pa so lažne in zavajajoče.

Za N1 so sporočili, da lažne strani niso prijavili, kljub temu, da se je po njihovih besedah v nekaj urah po objavi novega imena pojavilo več lažnih profilov na Facebooku, Instagramu in Twitterju.

“Motivi ustvarjalcev lažnih profilov, ki so sicer stalna praksa na družbenih omrežjih, so verjetno različni, nekateri iščejo nove poslovne priložnosti, drugi zabavo. Prepričani smo, da se bo to v naslednjih tednih uredilo z verifikacijami uradnih strani,” so za N1 pojasnili v Golobovi stranki.

Prav verifikacija, torej uradna potrditev s strani družbenega omrežja, da gre dejansko za pravi profil neke – praviloma bolj znane – osebe ali organizacije, je po mnenju poznavalcev ključna za vsakogar, ki prek teh kanalov nagovarja ljudi.

Nekdanji glasnik digitalnih tehnologij v Sloveniji in predavatelj na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko Aleš Špetič ob tem opozarja, da se na družbenih omrežjih resnica ne išče samo na podlagi tega, kaj je res, ampak na podlagi tega, kaj se največkrat pojavi.

“Kar pomeni, da mora stranka poskrbeti, da se “prava resnica” pojavi čim večkrat, in to na njihovih pravih profilih,” ocenjuje Špetič.

Facebook in Twitter sicer po njegovih besedah lažne profile praviloma brišeta le v primeru prijav uporabnikov, zlasti, če je teh več. “Zaradi narave tega, da potrebujejo čim več ljudi, jim kdaj kakšni lažni profili tudi ustrezajo. Sploh na Twitterju. Če bi tam ukinili vse anonimne profile, se jim po moji oceni promet zmanjša za polovico ali še več. Po drugi strani pa ne smejo omogočati zlorab in nasilja in reagirajo. In vemo, da tudi za slovenske profile hitro reagirajo in jih ukinjajo,” je še za N1 še pojasnil ustanovitelj več zagonskih tehnoloških podjetij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje